Varčevanje se pozna na manjši potrošnji. Foto: EPA
Varčevanje se pozna na manjši potrošnji. Foto: EPA
Slovenski BDP pada

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v drugem četrtletju letos v primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem zmanjšal za en odstotek, v primerjavi z istim lanskim obdobjem pa za 2,2 odstotka.
V prvi polovici letošnjega leta je bil sicer obseg BDP-ja za 1,6 odstotka manjši kot v enakem obdobju lani.

Varčevanje vpliva na porabo
Na gospodarsko dogajanje v zadnjem času vpliva predvsem izrazito zmanjšanje domače porabe. To je kar za 6,8 odstotka manjše kot v letu 2011. Zmanjšali so se vsi izdatki za končno porabo: izdatki države so bili manjši za 2 odstotka, in sicer zlasti zaradi 5,5-odstotnega zmanjšanja izdatkov za skupno porabo, kažejo zadnji podatki Statističnega urada Slovenije.

Izrazit upad vlaganj
Manjši kot pred letom so bili tudi izdatki gospodinjstev za končno porabo, saj so se za 8,4 odstotka zmanjšali izdatki za nakupe trajnega blaga, padec zaznavajo tudi pri manjših izdatkih za druge proizvode. Še bistveno bolj pa se je zmanjšala investicijska poraba. V primerjavi z drugim četrtletjem 2011 je bila manjša za 22,1 odstotka. Zelo negativno so na padec BDP vplivale tudi investicije v zaloge.

Zmanjšala sta se uvoz in izvoz
Pozitivni vpliv na BDP pa je imel saldo menjave blaga in storitev s tujino, navajajo statistiki. BDP je izboljšal za 3,4-odstotne točke. Vendar sta se v tem obdobju zmanjšala tako izvoz kot uvoz. Zaradi zmanjšanega zunanjega povpraševanja je bil izvoz v drugem letošnjem četrtletju v primerjavi z enakim lanskim nižji za 0,5 odstotka, še bolj, za 5,4 odstotka, pa se je zaradi manjšega domačega trošenja zmanjšal uvoz.

Dodana vrednost je bila v drugem letošnjem četrtletju v primerjavi z enakim lanskim obdobjem nižja skoraj v vseh dejavnostih.

Največji padec po letu 2009
V Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj so iob tem izpostavili, da smo zabeležili največji padec BDP-ja po letu 2009, ki je tudi med največjimi v evrskem območju. "Še posebej zaskrbljujoče je, da se je po prvič po dveh letih rasti skrčil izvoz," so zapisali. Gospodarska aktivnost se je v drugem četrtletju sicer zmanjšala v vsem evrskem območju. "Padec v Sloveniji je bil po razpoložljivih podatkih za 22 držav med najvišjimi. Tako ostajamo v skupini držav članic EU, kjer se je gospodarska aktivnost med krizo najbolj zmanjšala," so navedli v Umarju.

Slovenski BDP pada