Čeprav se kriza upočasnjuje, ni čas za popuščanje glede prizadevanja za stabilizacijo finančnega sektorja. Foto: EPA
Čeprav se kriza upočasnjuje, ni čas za popuščanje glede prizadevanja za stabilizacijo finančnega sektorja. Foto: EPA

"Vidimo lahko upočasnjevanje padanja bruto domačega proizvoda. V nekaterih primerih je že mogoče opaziti okrevanje, v drugih se padanje nadaljuje, a v počasnejšem ritmu," je po srečanju centralnih bank iz skupine G10 na sedežu Mednarodne banke za poravnave v Baslu v Švici dejal Jean-Claude Trichet. "Moramo ostati pozorni. Smo v neznanih vodah, pa čeprav smo na točki preobrata ali celo dlje v nekaterih gospodarstvih," je dodal.

Trichet je pozitivno označil tudi razmere na svetovnih finančnih trgih, ki so se od septembra 2008, ko se je svetovna finančna kriza po propadu največje ameriške investicijske banke Lehman Brothers močno zaostrila, precej popravile, kljub temu pa še vedno "potekajo popravki nekaterih neravnotežij".

Skupino G10 pravzaprav sestavlja enajst držav: ZDA, Japonska, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Italija, Kanada, Belgija, Nizozemska, Švedska in Švica. Gre za skupino držav, znano tudi kot pariški klub, ki v okviru Mednarodnega denarnega sklada (IMF-a) sodeluje v posojilni liniji General Arrangemets to Borrow.

Vodilni možje najpomembnejših centralnih bank so opozorili, da morajo vlade najpomembnejših svetovnih gospodarstev pozornost zdaj posvetiti izhodnim strategijam, ki naj bi z ukrepi fiskalne politike po koncu krize zagotovile vrnitev k "zdravi in vzdržni" rasti.

T. V.