Martin Novšak tudi po petkovi maratonski seji nadzornikov Gena Energije, ki so ga želeli razrešiti s položaja, ostaja na direktorskem stolčku. Foto: BoBo
Martin Novšak tudi po petkovi maratonski seji nadzornikov Gena Energije, ki so ga želeli razrešiti s položaja, ostaja na direktorskem stolčku. Foto: BoBo
NEK, nuklearna elektrarna krško, nuklearka
GEN Energija ima v lasti slovensko polovico Jedrske elektrarne Krško. Foto: BoBo

Martin Novšak tudi po petkovi maratonski seji nadzornikov Gena Energije, ki so ga želeli razrešiti s položaja, ostaja na direktorskem stolčku v družbi, ki ima v lasti slovensko polovico Jedrske elektrarne Krško (JEK), poroča spletna stran časnika Dnevnik.

Po neuradnih informacijah se je namreč več kot osem ur trajajoča seja, ki naj bi jo nadzorniki nadaljevali v prihodnjem tednu, za zdaj končala brez Novšakove zamenjave. Še pred sejo naj bi nadzorniki, ki jih vodi Tomaž Savšek, pripravili odstopno izjavo in jo nato v družbi odvetnikov ponudili v podpis Novšaku.

Kot utemeljitev naj bi nadzorniki v odstopni izjavi navedli razlago o slabem poslovanju Gen Energije, ki je lani po podatkih Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) tudi ob "nasedli" naložbi v delnice NKBM ustvarila 20,7 milijona evrov dobička, in prenizkem donosu. Novšak naj bi podpis odstopne izjave najmanj dvakrat zavrnil, nadzorniki pa si nato niso bili enotni o tem, ali bi glasovali o njegovi razrešitvi. Po več premorih so sejo predčasno prekinili.

Petrol med akterji Novšakove menjave?
Skupaj z Novšakovo odstopno izjavo so imeli namreč nadzorniki včeraj v rokavu pripravljenega tudi njegovega naslednika. Za vršilca dolžnosti naj bi imenovali Martina Brataniča, nekdanjega kriminalista, sicer dolgoletnega tesnega sodelavca Andreja Vizjaka na ministrstvu za gospodarstvo in občini Brežice. Vizjak naj bi bil sicer že več mesecev nezadovoljen z Novšakovim vodenjem družbe in domnevno prepočasno pripravo načrtov za drugi blok nuklearke.

Kot drugi akter za zdaj neuspele menjave Novšaka se je v petek omenjal Petrol, ki ima skupaj z Gen Energijo v lasti družbo za prodajo električne energije Gen-I. Petrol in Novšak sta v konflikt prišla že novembra lani. Takrat je Novšak blokiral imenovanje prvega moža Petrola Tomaža Berločnika v upravo družbe Gen-I (vodi jo Robert Golob), s katero so imeli v Petrolu po odkupu lastniškega deleža od Gorenja velike načrte. Po naših informacijah so v Petrolu to razumeli kot "vojno napoved", pri čemer naj bi kot opozorilo pred udarom na Gen-I začeli kadrovsko krepiti svojo družbo Petrol energetika.

Dnevnik poroča, da je ključno vprašanje v celotni zgodbi, ali je menjava Novšaka, ki velja za direktorja z desnega "pola" (njegov zet Tomaž Lisec je poslanec SDS, Novšaka pa je bilo mogoče lani jeseni opaziti na predvolilnih razpravah stranke), usklajena s predsednikom vlade Janezom Janšo. Petkov razplet dogodkov je nakazal, da to (še) ni tako in da gre morda celo za solistično akcijo močnega jedrskega lobija znotraj SDS, ki naj bi mu pripadal tudi državni sekretar za energetiko na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Igor Šalamun.

Po Dnevnikovih informacijah naj bi namreč Novšaku čez dan v bran stopil Šalamunov nadrejeni, minister Zvonko Černač (SDS), ki naj bi zamenjavo naposled blokiral. Pri Novšakovi obrambi pa naj bi na največjo vladno stranko pritisnila tudi minister za kmetijstvo Franc Bogovič (SLS), nekdanji dolgoletni župan Krškega, kjer ima sedež Gen Energija, in prvi mož SLS-a Radovan Žerjav.

V nadzornem svetu Gen Energije poleg Savška, ki prihaja iz TPV Novo mesto, sedijo še Uroš Saksida (oba je na položaj avgusta lani imenovala AUKN), Davorin Dimič (član Zares) in nekdanji podpredsednik Peterletove vlade Andro Ocvirk. Z njimi naj bi se v začetku prihodnjega tedna sestala tudi Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN).

AUKN novice o Novšakovi zamenjavi presenetile
Novšakov stolček sicer velja za enega bolj zaželenih v slovenski energetiki - Skupina Gen Energija, ki poleg nuklearke obvladuje še Savske elektrarne in TE Brestanica, je namreč samo leta 2010 za naložbe porabila okoli 50 milijonov evrov, lani pa je ustvarila 559 milijonov evrov prihodkov.

Minister za delo Andrej Vizjak v petek ni bil dosegljiv za komentar, izjav pa prav tako ni želel dajati Martin Novšak. Martin Bratanič nam je na vprašanje, ali je res kandidat za Novšakovega naslednik v petek opoldne odgovoril, da "je opravil razgovore tudi glede drugih ponudb, a da morajo nadzorniki Gen Energije po njegovem vedenju novega direktorja izbrati z javnim razpisom". Na AUKN-u pa so za Dnevnik pojasnili, da so jih novice o Novšakovi zamenjavi "presenetile".

"Nadzorni svet agencije ni obvestil o možnosti zamenjave in tudi v dosedanji komunikaciji ni nihče izpostavil kakršnihkoli težav pri poslovanju podjetja. Upoštevajoč zunanje okoliščine smo zadovoljni s poslovanjem družbe Gen energija, seveda pa pričakujemo, da se bodo rezultati poslovanja do leta 2015 približali našim pričakovanjem," so še dejali v AUKN-u, ki jo vodi Dagmar Komar.