Vsota finančnih terjatev DUTB-ja trenutno znaša 58 odstotkov finančnih obveznosti Avtotehne. Foto: BoBo
Vsota finančnih terjatev DUTB-ja trenutno znaša 58 odstotkov finančnih obveznosti Avtotehne. Foto: BoBo

Kot je razvidno iz objave na Ajpesu, je sodišče za upravitelja imenovalo Marka Zamana. Predlog za uvedbo postopka je kot upnica podala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). V DUTB-ju so navedli, da vsota njihovih finančnih terjatev trenutno znaša 58 odstotkov finančnih obveznosti Avtotehne.

Predlog so vložili z namenom izboljšanja sistema korporativnega upravljanja in razrešitve nevzdržne strukture financiranja na ravni krovne družbe, so dodali.

Avtotehna želela nov medbančni dogovor
Vodstvo Avtotehne je ukrep DUTB-ja sprejelo s presenečenjem, saj so DUTB-ju po pojasnilih julija posredovali okvirni predlog ukrepov novega medbančnega dogovora zunaj insolvenčnih postopkov, podprt z ugotovitvami neodvisnega poslovnega pregleda. Dodali so, da v smeri novega medbančnega dogovora z DUTB-jem niso imeli pogovorov.

Dnevnik medtem piše, da je DUTB v dogovoru z nekaterimi drugimi bankami upnicami odstopil od dogovora o finančnem prestrukturiranju. Prek prisilne poravnave namerava prevzeti nadzor nad družbo in razlastiti lastnike. Gre za menedžerje družbe s predsednikom upravnega odbora Jordanom Kocjančičem na čelu in za velenjskega poslovneža Tomaža Ročnika. DUTB ima skupaj s prevzetimi terjatvami Probanke in Abanke Vipe po virih Dnevnika dovolj glasov, da sam potrdi postopek.

DUTB bi s pretvorbo dela posojil v kapital Avtotehne izboljšal njen finančni položaj, s tem pa dobil tudi potreben čas za nadzorovano prodajo premoženja. V okviru postopka prisilne poravnave naj bi se banke dogovorile tudi za dolgoročno reprogramiranje posojil hčerinskih podjetij Avtotehne, med drugim proizvajalcu umetnih brusov Swatycomet, za katerega lani niso mogli najti ustreznega kupca.