Gospodarstvo

Poudarki

  • So zlorabili svoje položaje?
  • Tudi Računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti
  • Tožilcu decembra poteče mandat
Mercator
Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba sta skupaj 30 odstotkov Mercatorja prodali konec avgusta 2005. Kad je svoj 16,3-odstotni delež prodal Istrabenzu, Sod pa 13,7-odstotnega Pivovarni Laško. Cena je bila 158 evrov na delnico. Foto: BoBo
Višje sodišče v Ljubljani
Na višjem sodišču ob tem za STA zavrnili navedbe, da so o pritožbi odločali skoraj tri leta. Kot so pojasnili, je bila v zadevi prodaje Mercatorja pritožba državnega tožilstva zoper sklep izvenobravnavnega senata Okrožnega sodišča v Ljubljani vložena 4. julija lani, zadevo pa je višje sodišče v odločanje prejelo 14. septembra. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Dodaj v

Sodišče odredilo preiskavo prodaje državnega deleža Mercatorja

Sodnica pred petimi leti ni videla razlogov za preiskavo
15. marec 2012 ob 09:28,
zadnji poseg: 15. marec 2012 ob 15:56
Ljubljana - MMC RTV SLO

Višje sodišče je skoraj sedem let po prodaji državnega deleža Mercatorja Istrabenzu in Pivovarni Laško uvedlo preiskavo prodaje. Tožilstvo Šrotu, Bavčarju, Toplaku in Pogačniku očita zlorabo položaja.

Preiskavo domnevnega oškodovanja državnega premoženja so tožilci za pregon organiziranega kriminala zahtevali že pred dobrimi petimi leti, a jim preiskovalna sodnica ni ugodila. Prepričana je bila, da zanjo ni razlogov, je poročal časopis Žurnal24.

So zlorabili svoje položaje?
Pred dnevi pa so preiskavo zaradi pritožbe tožilcev uvedli višji sodniki. "Pritožbi tožilstva zoper zavrnitev zahteve za preiskavo je Višje sodišče v Ljubljani ugodilo in samo uvedlo preiskavo," so pojasnili na specializiranem tožilstvu.

Zaradi domnevne zlorabe svojih položajev so se v preiskavi znašli nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar, nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot, Marko Pogačnik, ki je takrat vodil Kad, in Tomaž Toplak, ki je vodil Sod.

Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba sta skupaj 30 odstotkov Mercatorja prodali konec avgusta 2005. Kad je svoj 16,3-odstotni delež prodal Istrabenzu, Sod pa 13,7-odstotnega Pivovarni Laško. Cena je bila 158 evrov na delnico.

Tudi Računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti
Računsko sodišče je pri tem poslu ugotovilo vrsto nepravilnosti. Čeprav sta državna sklada deleža prodala istočasno, nista prodajala skupaj in tako poskušala iztržiti višje cene. Cena je bila določena tudi na podlagi borzne cene, čeprav je na borzi lastnika zamenjalo povprečno le nekaj več kot dva tisoč delnic na dan, Kad in Sod pa sta jih skupaj prodala skoraj milijon. Cenitev, ki sta jo imela, je bila stara več kot leto in pol, Sod pa je interno cenitev naredil šele po podpisu pogodbe, sta v Žurnalu24 zapisala Anja Zupanc in Janez Zalaznik.

Na višjem sodišču niso pojasnili, zakaj so se sami odločili za preiskavo in je niso naložili preiskovalnemu sodniku na ljubljanskem sodišču, kjer se je preiskava najprej zahtevala. Znano ni niti, zakaj so o pritožbi odločali neuradno skoraj tri leta.

Tožilcu decembra poteče mandat
Tožilcu za pregon organiziranega kriminala Jožetu Kozini, ki je pritožbo vložil in dosegel preiskavo, se delo izteče decembra. In če takrat preiskava proti Bavčarju, Šrotu, Pogačniku in Toplaku še ne bo končana, kar najverjetneje ne bo, bo ta primer dodeljen novemu tožilcu.

"Ta bo potreboval spet določen čas, da sredi postopka spis dobro prouči. Tudi zato, da se bo po preiskavi lahko odločil, ali bo vložil proti njim tudi obtožnico in zahteval sojenje," so pojasnili v pravosodnih krogih.

Policisti naj bi sicer pri Bavčarju in Šrotu že pred leti zasegli ključne dokaze, zdaj pa obstaja možnost, da bo epilog primera drugačen, kot bi bil pred sedmimi leti. "Marsikatera priča po toliko letih na zaslišanju izgubi spomin. Zaradi časovne odmaknjenosti bi lahko zvodeneli določeni dokazi."

Danes se izteče aktualna konzorcijska pogodba za prodajo več kot polovice Mercatorja. Nadzorniki Pivovarne Laško pa so na sredini seji podprli predlog uprave o nadaljevanju prodaje nestrateških naložb, poleg Mercatorja in Večera tudi Dela.

Sodišče zavrača očitke
Na višjem sodišču so ob tem za STA zavrnili navedbe, da so o pritožbi odločali skoraj tri leta. Kot so pojasnili, je bila v zadevi prodaje Mercatorja pritožba državnega tožilstva zoper sklep izvenobravnavnega senata Okrožnega sodišča v Ljubljani vložena 4. julija lani, zadevo pa je višje sodišče v odločanje prejelo 14. septembra. Spis je bil sodišču prve stopnje vrnjen brez odločbe 16. decembra lani, saj je bilo ugotovljeno, da niso bile izpolnjene formalne predpostavke za odločanje višjega sodišča.

Zadevo je Višje sodišče v Ljubljani v obravnavo ponovno prejelo 13. januarja letos, senat višjih sodnikov pa je o zadevi odločil 2. februarja. "Torej je od prejema zadeve do njene rešitve preteklo le slab mesec dni," so poudarili na višjem sodišču.

S sklepom 2. februarja je Višje sodišče v Ljubljani pritožbi okrožnega državnega tožilca ugodilo in sklep sodišča prve stopnje, s katerim je slednje zahtevo za preiskavo zoper osumljene zavrnilo, spremenilo tako, da se zoper osumljene opravi preiskava o storitvi očitanih kaznivih dejanj.

"Razlogi takšne odločitve Višjega sodišča v Ljubljani so v tem, da je sodišče prve stopnje zmotno ugotovilo dejansko stanje, saj po oceni višjih sodnikov doslej zbrano dokazno gradivo potrjuje obstoj tistega suma, ki je potreben za uvedbo preiskave, na kar je sicer opozarjalo v pritožbi tudi tožilstvo. Izpodbijani sklep je senat sodnikov višjega sodnika zato spremenil ter sodišču prve stopnje, ki bo opravilo preiskavo, dal ustrezne napotke za nadaljnje vodenje postopka," so še pojasnili na višjem sodišču.

An. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Breathe
# 15.03.2012 ob 10:23
Misliš tako, kot je Pahor prevzemal odgovornost?

Btw, tako ti jaz mirno lahko prevzamem odgovornost za zadnji tsunami na Japonskem, za vojno v Libiji in Siriji, za zlom ameriškega finančnega trga.
lazarp
# 15.03.2012 ob 11:37
@Breathe
Za kaj ni Pahor prevzel odgovornosti?
Koun
# 15.03.2012 ob 10:26
--- pre-Virant pa opravičil, ha,ha.
gospodt
# 15.03.2012 ob 12:24
A jim je JAnša odobril kredite? Zakaj so pa Kramarju izplačal milijonček?
Breathe
# 15.03.2012 ob 12:23
@ lazarp
Ne razumeš. Za vse je prevzel odgovornost. Za nič pa ni odgovarjal.

Ko pa bi ga kakšna stvar, za katero je prevzel odgovornost stala službe, položaja ali pa vsaj spodobnega zneska na računu, potem pa bi se lahko pogovarjala.

Zato pa pravim, da mirno prevzamem tako odgovornost za vse, kar sem naštel, pa še za kaj za povrh.
KLIPAN
# 15.03.2012 ob 12:14
Breathe,
a je mogoče takrat bil na vladi Pahor ali Janša?
A so se v Pahorjevem mandatu zgodili Šrot, Bavčar itd ali v Pahorjevem?
Vem da je težko razumeti, da so vas najbolj "pošteni" Slovenci pokradli, ampak dejstva govorijo drugače.
hydrogenium
# 15.03.2012 ob 12:09
A bo to spet ena gonija ki bo trajala 14 dni, al se dejansko misli neki premaknt pri pregonu korupcije?
K_ris
# 15.03.2012 ob 11:16
Predlagam ponedeljke.
R2D2
# 15.03.2012 ob 11:16
pravi na oblasti prej in sedaj ...
bud00
# 15.03.2012 ob 09:54
Bananastan :)
nikajelenc
# 15.03.2012 ob 21:06
ALELUJA!
Janša nič osebnega ampak res upam, da je to napoved tvojega konca!
VZMD
# 15.03.2012 ob 15:23
VIDEO REPORTAŽA z današnjega naroka o odškodnini delničarjem Mercatorja - sila zaskrbljujoči signali sodnika pri obravnavi najresnejših kršitev prevzemne zakonodaje - Vzpostavljanje pravne prakse s katastrofalnimi posledicami za aktualne in bodoče prevzeme, 09.11.2011

http://www.youtube.com/w
atch?feature=player_embedded&v=yrJsA
eHoI4s


http://www.vzmd.si/novice/video-reportaza-z-danasnjega-naroka-o-odskodnini-delnicarjem-mercatorja-sila-zaskrbljujoci-signali-sodnika-pri-obravnavi-najresnejsih-krsitev-prevzemne-zakonodaje-vzpostavljanje-pravne-prakse-s-katastrofalnimi-posledicami-za-aktualne

MERCATOR, PIVOVARNA LAŠKO – izteka se skrajni rok za uveljavljanje škode, ki je nastala delničarjem Mercatorja zaradi neobjave prevzemne ponudbe v letu 2007 in je ocenjena na 211,38 EUR pri vsaki delnici takratnih malih delničarjev – skupaj pogojno kar 411.180.603,60 € - VZMD POZIVA k priključitvi odškodninski tožbi, ki jo je sprožil leta 2009, Torek, 04.10.2011

[url="http://www.vzmd.si/novice/mercator-pivovarna-lasko-izteka-se-skrajni-rok-za-uveljavljanje-skode-ki-je-nastala-delnicarjem-mercatorja-zaradi-neobjave-prevzemne-ponudbe-v-letu-2007-in-je-ocenjena-na-211-38-eur-pri-vsaki-delnici-takratnih-malih-delnicarjev-skupa"]http://www.vzmd.si/novice/mercato
r-pivovarna-lasko-izteka-se-skrajni-rok-za-uveljavljanje-skode-ki-je-nastala-delnicarjem-mercatorja-zaradi-neobjave-prevzemne-ponudbe-v-letu-2007-in-je-ocenjena-na-211-38-eur-pri-vsaki-delnici-takratnih-malih-delnicarjev-skupa
[/url]
VZMD.TV –Zbor pristopnikov k potencialni odškodninški tožbi zoper prevzemnike Mercatorja brez prevzemne ponudbe, Ljubljana, 9. julij 2009

www.youtube.com/watch?v=
0wbbEuXiNOk&feature=player_embedded<
/a>
Jaka 303
# 15.03.2012 ob 14:29
So pa hit reagiral, a jim ne bo hudga, sej so na oblasti tisti, ki so jim to omogočli. Naše je treba varovat...
PONOS
# 15.03.2012 ob 13:48
hehe čas teče nič ne reče pri Bavčarju bodo med sojenjem izgubili spomin udarila bo demenca ker je skorupirano sodstvo tako hitro, kakšnem pa zarubijo bliskovito hišo za 124€ tam spomin deluje odlično.
lazarp
# 15.03.2012 ob 13:32
Pravzaprav se niti ne spomnim česa zares specifičnega, za kar naj bi Pahor sprejel odgovornost. No razen tega, da je priznal soodgovornost za krizo (torej toliko odgovornosti, kot jo ima vsak slehernik) pa za nesprejetje reform. Kar pa ni nekaj, kar bi se lahko kaznovalo z izgubo službe ali čim podobnim.

Če se ti spomniš česa bolj specifičnega, bi cenil če to poveš.
levak
# 15.03.2012 ob 13:10
gospodt
A jim je JAnša odobril kredite? Zakaj so pa Kramarju izplačal milijonček?


---
Janša jim je pod mizo prodal Mercator. Če bo preiskava res neodvisna se bo razkril dogovor. V času JJ so banke tajkunom odobrile cca 10 milijard posojil. Vlada proti temu ni sprejela nobenega ukrepa in je s tem sokriva za to, da moramo davkoplačevalci veliko od tega plačati.
Breathe
# 15.03.2012 ob 12:51
Za vse tisto, za kar je mirno prevzel odgovornost.

Seveda bi se našlo tudi za Janeza marsikaj. Pa za Toneta, pa za onega drugega Janeza, pa za Andreja in tudi Lojzeta.
lazarp
# 15.03.2012 ob 12:33
@Breathe
Za kaj točno bi moral Pahor odgovarjati?
Najdeš slučajno tudi kaj, kar bi moralo Janeza stati službe, položaja ali spodobnega zneska na računu?
Whitetrasher
# 15.03.2012 ob 11:19
Kakšno kazen jim lahko odmeri naše skorumpirano sodstvo???
Dva meseca pogojno :)))
Slovenistan!!!
becool40
# 15.03.2012 ob 11:15
Delnica prodana za 158 Eur l. 2005, kapitaiziraj še 7 let.
Danes cena delnice 124 Eur.

Država naredila dober biznis. Odgovornost išči drugje. Primer zaključen.
levak
# 15.03.2012 ob 11:34

becool40
Delnica prodana za 158 Eur l. 2005, kapitaiziraj še 7 let.
Danes cena delnice 124 Eur.

---------------
Delnica Krke je bila preko 140 evrov in je sedaj 51,00 evrov. To je posledica krize in nikakor ne opravičuje podcenjene, pod mizo urejene prodaje Mercatorja in to za vpliv v Delu.
JJ pa sporočam, da se prodaja Večer in kmalu tudi Delo. Bo že našel koga, ki bo namesto kovčkov za njega kupil cajtnge. Saj bo dobil povrnjeno!!!
Koun
# 15.03.2012 ob 10:26
Tudi Jajčkotu iz omare padajo okostnjaki :-) Pa saj bo Gorenjak vse uredil
lazarp
# 15.03.2012 ob 10:13
A bo Janez za morebitne ugotovljene nepravilnosti prevzel odgovornost, ali je stalno govoril, da mora biti vlada odgovorna za upravljanje z podjetji samo zato, da bi lahko ukinil oziroma omejil AUKN?
kučkučki
# 15.03.2012 ob 10:35
ata john bo uredil, da bodo oproščeni + dobili bodo nagrade za posebne dosežke
Kazalo