Trgovci redno sporočajo podatke o maržah in spoštujejo zaveze, je dejal varuh konkurence v odhajanju Jani Soršak. Foto: MMC RTV SLO
Trgovci redno sporočajo podatke o maržah in spoštujejo zaveze, je dejal varuh konkurence v odhajanju Jani Soršak. Foto: MMC RTV SLO

Medtem ko marže v slovenskih trgovinah po ugotovitvah Urada za varstvo konkurence niso sporne, pa je drugače pri odkupu kmetijskih pridelkov neposredno od kmetov. Trgovci neposrednih pogodb s kmeti ne sklepajo, saj je vmes obsežna živilska industrija.

Židanov predelovalski lobi?
Predelovalski lobi naj bi se organiziral preko kmetijskega ministra Dejana Židana, pravi Soršak, ki meni, da predelovalci zlorabljajo kmete, da bi zase pridobili del marže. Idejo predelovalnega lobija, da bodo trgovci popustili pod pritiski in marže znižali, se mu zdijo naivne.

"Imamo kar nekaj elementov," je o morebitnem ukrepanju dejal Soršak."Potem ko smo jim začeli dihati za ovratnik, pa je prišel minister za kmetijstvo z idejo, kako urediti celotno verigo," je dodal. Soršak proti dobaviteljem postopka ne bo sprožil, saj v teh dneh odhaja s položaja. S tem se bo ukvarjal njegov naslednik, je dejal.

Velike rezerve slovenske predelovalne industrije
Narasle stroške bi lahko vsi, od kmetov do predelovalcev pokrili z rezervami v produktivnosti, ki jih je še veliko, je Soršak odgovoril na vprašanje ali so pritiski na cene in strah pred inflacijo posledica globalnih podražitev surovin ali prerazporejanja moči in lobiranja v prehranski verigi. Surovine se dražijo, a ne povsod in ne na vseh trgih, poleg tega pa jih imamo dovolj tudi po skladiščih in v blagovnih rezervah, je prepričan.

Težava je v prevelikih zmogljivostih predelovalne industrije, ki so takšne, da bi si jih lahko privoščile samo tiste države, ki imajo dovolj lastnih surovin. To stroške dviguje, je dejal Soršak in dodal, da razen nekaj svetlih izjem slovenska predelovalna industrija za dvig produktivnosti ni naredila dovolj.