Stavkajoči v Nafti Petrochemu so zavrnili predlog socialnega sporazuma. Foto: MMC RTV SLO/Bojan Peček
Stavkajoči v Nafti Petrochemu so zavrnili predlog socialnega sporazuma. Foto: MMC RTV SLO/Bojan Peček

Direktor Nafte Petrochema Robert Serec je povedal, da sicer s sindikatom intenzivno iščejo dogovor za sklenitev socialnega sporazuma, poslovodstvo Nafte Petrochema in Nafte Lendava pa da si prizadeva zagotoviti denar za normalizacijo proizvodnje in izhod iz krize.

Predsednik stavkovnega odbora Ladislav Šabjan pa je pojasnil, da je za delavce v socialnem sporazumu nesprejemljivo predvsem to, da ni datuma za zagon proizvodnje, prav tako se ne strinjajo, da bi odšli na čakanje že danes, saj bi tako stavko prekinili, ni pa jasno, kaj se bo dogajalo potem.

Delavci se sicer strinjajo, da bi jim plače do konca leta zmanjšali za 15 odstotkov, vendar pričakujejo, da bi jim razliko ob uspešni rešitvi podjetja do konca prihodnjega leta vrnili, poleg tega pa zahtevajo znižanje plače tudi za vodilne v Nafti in Nafti Petrochemu.

Delavci tudi vztrajajo, da junijsko plačo dobijo že ob podpisu sporazuma, v sporazumu pa jim junijsko in julijsko plačo obljubljajo do konca avgusta.

"Če ni denarja in ni izhoda, naj vodstvo stečaj predlaga takoj, ne pa da si bodo še naprej delili plače, mi pa bomo na čakanju, na koncu pa na zavodu za zaposlovanje," je povedal Šabjan. Serec je po Šabjanovih besedah zavrnitev predloga socialnega sporazuma označil za izsiljevanje.

Pogajalci se bodo sestali v torek ob 11.30 v odvetniški pisarni Grubar v Mariboru, kjer bodo poleg predstavnikov vodstva in sindikata Nafte Petrochema tudi predstavniki Sindikata delavcev dejavnosti energetike.