Gospodarstvo

Poudarki

  • Družba: Delovni proces teče nemoteno
Prvi mož premogovnika Ludvik Golob je stavko označil za nezakonito in nelegitimno. Foto: BoBo
VIDEO
Stavka v premogovniku pre...

Dodaj v

Stavka v Premogovniku Velenje preklicana

Stavko je organiziral sindikat SDRES
17. april 2018 ob 08:53,
zadnji poseg: 17. april 2018 ob 14:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Stavko v Premogovniku Velenje je SDRES preklical zaradi premajhne podpore med zaposlenimi. Po podatkih sindikata je stavkalo 60 od 450 rudarjev in okoli 200 zaposlenih v režiji.

Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) je ob 14. uri zaradi premajhne podpore zaposlenih preklical dveurno opozorilno stavko v Premogovniku Velenje, je povedal zaupnik SDRES-a Asmir Bećarević. V prvi izmeni je namreč stavko podprlo okrog 60 od 450 zaposlenih v jami, v drugi pa le sedem od 250 rudarjev, je dejal.

Po Bećarevićevi oceni zaposleni stavke niso podprli zaradi prevelikega pritiska poslovodstva premogovnika. Napovedal je, da bo v prihodnjih dneh sklical izredno skupščino SDRES-a, na kateri pa bodo spregovorili o nadaljnjih aktivnosti.

Po oceni generalnega direktorja premogovnika Ludvika Goloba je tako nizka udeležba zaposlenih posledica zborov delavcev, na katerih je uprava prejšnji teden predstavila aktualne razmere.

Golob je v današnji izjavi za medije dejal, da so na ponedeljkovih pogajanjih s SDRES-om, ki je za načrtoval stavko v vseh treh izmenah, in Sindikatom pridobivanja energetskih surovin Slovenije, ki stavke ne podpira, dogovorili o efektivnem delovnem času.

Ta naj bi tako znašal sedem ur in 45 minut, 15 minut pa bi imeli delavci na voljo, da se preoblečejo v zaščitna oblačila in se umijejo po koncu izmene. 835 zaposlenih v Premogovniku Velenje je podprlo ta predlagani efektivni delovni čas.

"Nismo pa mogli pristati na kolektivne tožbe, ki jih napoveduje SDRES zaradi izplačila poračuna plač iz naslova efektivnega delovnega časa za zadnjih pet let. Pri stroških dela namreč ne moremo ničesar več narediti, saj smo vse bonuse že izkoristili," je pojasnil Golob in dodal, da bi jih poplačilo regresnega zahtevka za izplačilo efektivnega delovnega časa za nazaj ponovno pahnilo v insolventnost. Insolventni so bili zadnjič leta 2015.

Vodstvo dvomi o legitimnosti stavke
Pogajanja se bodo nadaljevala, za dogovor pa morata biti po Golobovih besedah vsaj dva. Če bo SDRES spet pripravil stavko, pa je Golob napovedal, da bo ukrepal skladno z zakonodajo. V sredo pa bo vodstvo ugotavljalo legitimnost današnje stavke, ki ne bo plačana.

Bećarević pa ocenjuje, da je bil namen stavke delno dosežen, saj so zmotili delovni proces na pripravniških deloviščih. Stavke, ki je potekala v treh organizacijskih enotah Premogovnika Velenje in hčerinski družbi HTZ, se je po njegovih besedah udeležila polovica delavcev, ki delajo na izdelavi jamskih prog.

Bećarevića čudi, da je v jamo predčasno odšlo okoli 120 delavcev, ker gre ponavadi montažna skupina, v kateri je okrog 30 zaposlenih. Golob je na ta očitek odgovoril, da je v ponedeljek prišlo do okvare na cevovodu, ponoči pa so imeli težave na enem izmed transportnih trakov, zato so morali te težave odpraviti pred začetkom današnjega proizvodnega procesa.

Po besedah Bećarevića se bodo pogajanja nadaljevala, ne morejo pa pristati na to, da ne bi vložili omenjenih kolektivnih tožb. Poleg njih je napovedal še kazenske ovadbe zoper upravo družbe zaradi oviranja sindikalnega dela.

G. K., K. T., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Voly
# 17.04.2018 ob 10:35
No, očitno je bila stavka zelo slabo pripravljena, še bolj pa bode v oči, da stavka komaj osmina rudarjev in kar 200 delavcev v režiji. Tu nekaj ne štima.
In na 450 rudarjev, pride več kot 200 delavcev v režiji? Ne vem, ne spoznam se kako stvari tečejo v rudnikih, toda meni tole ne gre v glavo.
bilzerian
# 17.04.2018 ob 09:19
tipično slovenski delavci.
vsi so nezadovoljni z razmerami, vsi nezadovoljni s plačami, vsi so glasni za šankom, ali v garderobi, ko pa je treba stopiti v akcijo, pa jih velika večina stisne rep med noge in je lepo tiho in dela naprej.
zato pa imamo tako nizke plače, nizek standard in katastrofalne pogoje dela v večini podjetij.
ElTorro
# 17.04.2018 ob 14:21
@LosAlamos
Tudi če je 200 režijcev na 1200 rudarjev, je to zelo velik odstotek.
Gre za podjetje, ki ima en prodajni artikel, ki ga prodaja vnaprej znanemu kupcu. Lep del potreb po režijskih službah s tem odpade...
LosAlamos
# 17.04.2018 ob 11:02
Voly

Zato pa (ker ne veš kako) preden pišeš svoje zaključke se pozanimaj, poglej vse strani premisli in piši kaj si ugotovil.
Aja pa piše v "prvi izmeni", kar pomeni, da jih v prvi izmeni dela 450 v jami, 200 v režiji. V drugi in tretji izmeni delajo rudarji v proizvodnji v jami, režija pa ima v drugi izmeni popoldanske obveznosti in interesne dejavnosti, ponoči pa spi.
LosAlamos
# 17.04.2018 ob 19:45
Menda so že začeli z racionalizacijo. Precej se jih bo upokojilo v naslednjih par letih, nadomeščali jih ne bodo.

Stavkalo je pa v prvi izmeni 60 delavcev v drugi pa 7 (člani odbora sindikata SDRES), potem pa so odpovedali stavko v tretji izmeni.
ElTorro
# 17.04.2018 ob 19:40
@LosAlamos
Naštel si dela za cca. 30-50 ljudi....pa si pokril praktično vse "režijske" potrebe razen direktorja in tajnice.....ajde, pa dodaj še 10 vzdrževalcev, pa bo.

Pa 200 jih je bojda stavkalo....in nikjer ne piše, da so stavkali vsi, kar pomeni, da jih je VSAJ 200.

In glede na članek (ne vem, ali sem prvič spregledal, ali so dopolnili) je 450 prva izmena, druga je 250, tretja kvečjemu manj kot druga. Tako da rudarjev očitno ni 1200 ampak prej 900.

Če bi bil interes racionalizirati poslovanje, upam staviti da bi bilo 100 režijcev dovolj.
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 15:34
Tri največje šale v Sloveniji:

- letališče Maribor
- rudnik Velenje
- Slovenska vojska
Owl
# 17.04.2018 ob 11:23
Ostali pa stavkajo ali pri Slivniku ali na PitStopu
LosAlamos
# 17.04.2018 ob 09:46
Rudarji so carji. Bečarevič pa hoče z glavo skozi zid.
maxževe
# 17.04.2018 ob 15:16
MMC že cel dan zavaja, saj nobeden od režijcev ni stavkal...
LosAlamos
# 17.04.2018 ob 16:29
maxževe

Vejice beri.
60 jih je stavkalo od 450 jamskih in 200 režije.
Al pa sindikalista matra prav povedat.
Space Voyager
# 17.04.2018 ob 11:25
In na 450 rudarjev, pride več kot 200 delavcev v režiji? Ne vem, ne spoznam se kako stvari tečejo v rudnikih, toda meni tole ne gre v glavo.

To je posledica tega, da je rudnik nerentabilen in večina režija išče zgolj in samo rešitve za zaprtje in sanacijo. Če ne bi bilo knapov, bi bil rudnik že zdavnaj zaprt, tako pa se čaka na upokojitve in prešolanje.
LosAlamos
# 17.04.2018 ob 15:00
ElTorro

Ja pri kakšni "tipski" serijski proizvodnji že.
Projekti, skladišča, priprava dela, nabava, računovodstvo, kadri, da ne naštevam naprej pa terjajo določeno število delovne sile, če je ne najameš od drugod.
Se pa sigurno najde kakšen, ki je sam da je. Vprašanje kdaj so nazadnje nardili kako sistemizacijo delovnih mest.
Kazalo