Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
premogovnik Velenje
Pogajanja med SDRES-om in poslovodstvom Premogovnika Velenje se bodo nadaljevala v ponedeljek zjutraj. Foto: BoBo

Dodaj v

Napovedana stavka v velenjskem premogovniku po mnenju Goloba nezakonita in nelegitimna

Dveurna stavka naj bi potekala v torek
13. april 2018 ob 17:29
Velenje - MMC RTV SLO, STA

Generalni direktor Premogovnika Velenje Ludvik Golob je povedal, da je za torek napovedana dveurna stavka v Premogovniku Velenje nezakonita in nelegitimna, zato tudi ne bo plačana. Zaupnik SDRES-a Asmir Bećarević upravi zaradi oviranja sindikalnega dela odgovarja z napovedjo kazenske ovadbe.

Golob je povedal, da je opozorilna stavka napovedana tudi v hčerinski družbi HTZ, kjer pa Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) ni reprezentativni sindikat, zato je stavka nezakonita.

Tudi za napoved stavke v Premogovniku Velenje Golob meni, da je nezakonita. SDRES do zdaj namreč ni poslal niti sklepa o ustanovitvi stavkovnega odbora, niti sklepa o napovedani stavki, niti drugih potrebnih dokumentov, iz katerih bi izhajala zakonitost napovedane stavke. Ocenjuje tudi, da zahteve SDRES-a niso dovolj konkretizirane, da bi jih lahko imeli za zakonito stavkovne. "Njihove stavkovne zahteve sploh niso zahteve, ampak zgolj želje," meni Golob.

Okrog 65 odstotkov zaposlenih bo na dan stavke delalo
Zaposlene je sicer pozval, da se glede svoje prisotnosti na delu v torek izrečejo s podpisom posebne izjave. Približno 65 odstotkov zaposlenih se je že izreklo, da bo na dan napovedane stavke delalo, skoraj 23 odstotkov zaposlenih je v teh dneh odsotnih zaradi bolezni oz. koriščenja dopusta, tako da do zdaj ni bilo vrnjenih zgolj 12 odstotkov izjav.

"Če delodajalec ne bo razpolagal s podatkom, koliko delavcev bo na navedeni dan prisotnih na delovnem mestu, delovnega procesa ne bo mogel organizirati, še manj pa bo lahko zagotovil varnost delovnega procesa in varnost delavcev na delu, k čemur ga zavezujeta tako delovnopravna in rudarska zakonodaja kakor tudi zakonodaja s področja varnosti in zdravja pri delu. Zaradi navedenega posledično ne bi mogli organizirati delovnega procesa, zaradi česar bi bil delodajalec primoran vsem delavcem, zaposlenim v Premogovniku Velenje, odrediti dopust, proizvodnjo pa za ta dan ustaviti," je pojasnil Golob.

Golob stavkovne zahteve ocenil na devet milijonov
Znova je poudaril, da se o zahtevah, ki poleg SDRES-a zadevajo tudi druge socialne partnerje v skupini Premogovnik Velenje, poslovodstvo še vedno pogaja in dogovarja v okviru skupnih pogajanj za spremembo podjetniških in panožnih kolektivnih pogodb. O vseh zahtevah, ki jih je SDRES naslovil na Premogovnik Velenje, so se s SDRES-om pogajali na več skupnih sestankih, pripravili so jim tudi konkretne predloge, do katerih pa se vse do danes še niso opredelili.

Po Golobovih besedah je likvidnostni položaj v prvih štirih mesecih letos v Premogovniku Velenje izjemno zahteven, saj trenutni likvidnostni primanjkljaj znaša 5,1 milijona evrov. Razloga za to sta izpad prodaje in proizvodnje premoga v višini 3,1 milijona evrov ter izplačilo uspešnosti za leto 2017 v višini okoli dva milijona evrov. Dodatni vpliv na likvidnost v letu 2018 bo imel remont bloka šest v Termoelektrarni Šoštanj, ki je predviden maja in junija. V času remonta bodo namreč prodali mesečno za približno pet milijonov evrov premoga, kar pomeni dodatni primanjkljaj v višini pet milijonov evrov v vsakem mesecu remonta.

"Za zagotavljanje likvidnosti v letu 2018 nam mesečno manjka med šest in 10 milijonov evrov," je povedal Golob, ki je šest stavkovnih zadev SDRES-a finančno ovrednotil na devet milijonov evrov.

Glede izplačila letošnjega regresa in efektivnega delovnega časa, tako pravi Golob, so socialnim partnerjem že posredovali predlog dogovora, o katerem pa pogajanja še tečejo. Regresni zahtevek za izplačilo efektivnega delovnega časa za nazaj pa bi Premogovnik Velenje ponovno pahnil v insolventnost, v kateri so bili zadnjič leta 2015.

Hočejo izplačilo regresa in ureditev delovnega časa
Bećarević pa je v izjavi za medije povedal, da vztrajajo pri ureditvi efektivnega delovnega časa in izplačilu regresa, o drugih stavkovnih zahtevah pa so se pripravljeni pogajati v okviru panožne kolektivne pogodbe.

Dejal je, da je 835 zaposlenih v Premogovniku Velenje podprlo efektivni delovni čas, ki bi trajal sedem ur in 45 minut, 15 minut pa bi imeli delavci na voljo, da se preoblečejo v zaščitna oblačila in se umijejo po koncu izmene. Tudi SDRES podpira ta predlog, zahteva pa tudi poračun plač za zadnjih pet let iz naslova efektivnega delovnega časa. "Uprava Premogovnika Velenje pa zahteva, da se temu plačilu odpovemo," je dejal Bećarević.

Dodal je še, da če do 16. aprila do 24. ure ne bo dosežen dogovor s poslovodstvom Premogovnika Velenje, bo v torek opozorilna stavka.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Epafrodit
# 13.04.2018 ob 21:25
"Njihove stavkovne zahteve sploh niso zahteve, ampak zgolj želje," meni Golob.

In od kdaj si lahko navadna raja v tej naši nadvse demokratični deželici sploh privošči kakšne zahteve ali želje, je še dodal.
samo.jug
# 13.04.2018 ob 21:45
@Epafrodit

Točno tako. Najbolj žalostno pa je, da bo vlada Golobu prikimala in ga podprla. Koga pa še briga delavec in mali človek?! Združena levica je ena redkih strank, ki podpre vsakega delavca, ampak vidimo lahko, kaj se dogaja. Čim se Levica oglasi, se oglasijo in mediji in vsi plačani bevskači, ki njihova prizadevanja naravnost smešijo in zasmehujejo itd. Danes je pač moderno briti norce iz zahtev poštenih delavcev, ki že zdaj delajo največkrat v nemogočih pogojih za prav ponižujoče plače, in iz vsakega, ki se postavi na njihovo stran. Aja, pa ne mi zdaj spet tukaj nabijati o tem, kako Levica fantazira o komunizmu in kako je to nesmiseln sistem. Komunizem/socializem gor ali dol, govorimo ne le o dostojanstvu slehernika, ampak o preživetju najšibkejših. Veste, niti kapitalizem ne funkcionira, če raja ne služi dovolj za preživetje.
MintUporabnik
# 14.04.2018 ob 07:31
Pa naj zaprejo rudnik!
Vsako leto par tisoč ljudi umre in par 10.000 jih zboli zaradi škodljivih plinov, ki nastanejo pri gorenju premoga.
Čas je, da se mali človek združi in zahteva odškodnino od rudnika!
lmatjaž
# 13.04.2018 ob 22:46
Ne dajte se, možje!
Prekrižat roke za cel teden, pa da ga potem vidimo, drekaca.

oj oj.. dobiček! Moj dobicek!
tenstan-krumpir
# 14.04.2018 ob 08:51
Dobri in uspešni delodajalci so tisti, ki imajo zadovoljne delavce. Zadovoljni pa bomo, ko bomo imeli dobro plačo. Tu v premogovniku bi moral imet delavci glede na vrsto posla veliko večje ugodnosti, kot pa, da se borijo za tisto, kar jim pripada. Glede na to, da je RLV v lasti Holdinga slovenskih elektrarn(HSE), upravi na čelu z Ludvikom davkoplačevalskega denarje zagotovo ne manjka. Še to: Preoblačenje, malica, osebna higiena...tisti, ki trdi ali pa uveljavlja, kot delodajalec to "izven delovnega časa" je zame en navaden bučman. Poznam ogromno odličnih podjetnikov in prav vsi svojim zaposlenim nudijo poleg osnovnih stvari še dodatne, ki jim ni bilo treba. Tako imajo 1x na leto "sindikalni" izlet, omogoča jim izobraževanje vseh vrst, tudi tistim z osnovno izobrazbo in na "manj zahtevnih" delovnih mestih, obleke, oprema niso problem, omogočeno imajo kupiti na račun podjetja 1x na leto tudi civilno obleko in obutev...do določenega zneska..200 EUR, dopust, regres, 13 in 14 plača....in rezultat...a vam je jasen...in obstaja...njegovi zaposleni, ki jih ni malo, so veseli, nasmejani, zadovoljni, polni življenja, bolnišk in "špricanja" ni..no ja bolniške so v nujnih primerih...odvisno od situacije..a je podjetje do tega razumljivo..torej...NE DAJTE SE KNAPI-DOL S TAKO UPRAVO, KI POSLUŠA SAMO SEBE!
LosAlamos
# 16.04.2018 ob 06:44
tore
Ena zahteva tega mini sindikata (večji stavke ne podpira) je tudi, da premogovnik prekine vse pogodbe z zunanjimi izvajalci. WTF.
tore
# 15.04.2018 ob 16:37
Novinar je spet "pozabil" navest višino plač stavkajočih.
Če "delate" izgubo, potem morate pač znižat stroške, plače, toliko da se izide. Saj je enostavno.
Plače po dejavnostih jan 2018, neto :
- rudarstvo 1761 evrov
- gostinstvo 781 evrov
- zdravstvo in socialno varstvo 1196 evrov
[url="http://pxweb.stat.si/pxweb/Dialog/
Saveshow.asp"]
http://pxweb.stat.si/pxweb/Dialog/Savesh
ow.asp[/url]
Izgleda da ste v rudarstvu sami prof.dr. rovokopaštva.
LosAlamos
# 16.04.2018 ob 17:56
nikhrast

Če nisi opazil, Slovenija ni ZK z zalogami nafte in plina. In koliko fotovoltaike in vetrnic majo na površino države?
nikhrast
# 16.04.2018 ob 17:34
Rudarji, premogovnik, pa lignit, pa termoelektrarna..., vso to je vedno bolj zgodovina. Pa kdaj je že Margaret Thatcher zapirala premogovnike v Angliji.
Poglej Trumpa, nategnil je rudarje, premogovnike pa po Kentuckyju, Tennesseeju... ne bodo nikoli na novo odpirali.
Miša
# 15.04.2018 ob 15:19
Kje sta sedaj Kontič in Meh s svojimi obljubami. Zasavje imam za komunistično gnezdo zato ne simpatiziram z njimi (stavkajočimi), četudi imajo prav.
LosAlamos
# 15.04.2018 ob 11:45
borut-blas

Večino kar si napisal ne moreš argumentirati.
LosAlamos
# 15.04.2018 ob 11:44
Tale Bečarević je eden tistih spontano stavkajočih izpred pet let. Seronja na kvdrat. In samo takratnemu sindikatu, svetu delavcev in vodstvu se lahko zahvali, da jih niso pometali iz služb. Še dans jim je žal.
borut-blas
# 15.04.2018 ob 09:27
lignit ima toliko kalorij kot malo boljši les...
kje razen v butalah kopljejo les 300 metrov pod zemljo?
teš 6 ne more kriti stroškov te bedarije
rudarji pač delajo izgubo, kako naj imajo dobre plače in idealne pogoje ?
kdor se je odločil za ta projekt pa ni nič kriv, je najbolj priljubljen in že načrtuje evropsko kariero in evropsko penzijo
Ppiikkaa
# 14.04.2018 ob 07:36
Želja je nerealna, kajti preoblačenje, kakor tudi malica ne spadata v delovni čas, kajti socializma ni več.
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo