Trboveljski rudarji se še zadnjič pogajajo izven rudniške jame. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič
Trboveljski rudarji se še zadnjič pogajajo izven rudniške jame. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič
Nismo sem prišli na dopust, niti da bi se tu prenažirali, ampak da bi izborili svoje pravice," poudarjajo stavkajoči rudarji. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič

Ko več kot trideset let delaš z nekom vsak dan in opravljaš tako delo, pri katerem mu moraš zaupati svoje življenje, je to tovarištvo nemogoče kar tako streti.

Trboveljski knapi o tem, zakaj bodo vztrajali do konca

Stavka rudarjev
Kljub nezavidljivim razmeram so knapi pripravljeni vztrajati do konca. Njihovega tovarištva ni mogoče zlahka streti. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukić
Merjeno v denarju: za pol milijona rudarskih zahtev
Drugi dan stavke zasavskih rudarjev

Določene stvari smo razčlenili, ampak dokončno pa ne, je po pogajanjih povedal Lisec in dodal, da so s predsednico vlade Alenko Bratušek govorili po telefonu, a do dokončnih rešitev še niso prišli. Dodal je, da pa je "dialog precej bolj konstruktiven", saj glede na odzive "počnejo stvari, ki 'jim' niso všeč". Lisec je še dejal, da žalostno, da se morajo za svoje zahteve "boriti na tak način". "Fantje so v redu in se držijo, tako da družine ne bodo zaskrbljene," je še opisal razpoloženje stavkajočih.

Pogajanja se bodo nadaljevala ob 15. uri, a rudarji nimajo velikih pričakovanj glede izida.

V jami rudnika stavka približno 130 rudarjev, ki so si na sedmih lokacijah ustvarili začasna ležišča in sanitarije, imajo zagotovljeno tudi prehrano. Regijski center za obveščanje so že obvestili o stavki in najhitrejši intervencijski poti, če bi kdo izmed stavkajočih potreboval zdravniško pomoč. V upravni stavbi RTH-ja v Trbovljah pa prav tako stavka približno 70 zaposlenih.

Kot poroča novinar MMC-ja Luka Lukič, stavkajoči rudarji večino časa preživljajo v nekdanji kompresorski postaji, ki je dolga dobrih 30, široka pa 8 metrov. V jami so si uredili klopi z mizami, spijo pa na deskah ob strani, na katerih so si razprostrli odeje in spalne vreče.

Rudarji niso na dopustu
Po več kot 24 urah so sicer že utrujeni, saj na deskah ni mogoče spati več kot tri ure oziroma "dokler te ne začne preveč tiščati", kot je povedal eden izmed rudarjev. Prostor, v katerem so zbrani, ima tudi visok strop, zato je v njem nekoliko hladneje, k podhladitvi pa veliko pripomore tudi vlaga.

Večino časa preživljajo z igranjem taroka in s klepetom. Na vsakih osem ur si privoščijo obrok, ki je sestavljen iz kosa kruha, rib ali mesnega narezka v konzervah in jabolka. "Nismo sem prišli na dopust, niti da bi se tu prenažirali, ampak da bi izborili svoje pravice," pravijo.

Kljub nezavidljivim razmeram so knapi pripravljeni vztrajati do konca. Njihovega tovarištva ni mogoče zlahka streti. "Ko več kot trideset let delaš z nekom vsak dan in opravljaš tako delo, pri katerem mu moraš zaupati svoje življenje, je to tovarištvo nemogoče kar tako streti." Zato ni presenečenje, da kljub utrujenosti vsi v en glas poudarijo, da bodo "vztrajali do konca".

Eden izmed knapov prav danes praznuje 50. rojstni dan in ob tej priložnosti je od svojih bližnjih v rov prejel torto, sodelavci pa so mu zapeli. Za obletnico, ki je njegov oče, tudi rudar, ni dočakal, pa je za nekaj minut stopil na površje in v objem svoje žene. Ob snidenju nobeden izmed njiju ni mogel skriti čustev. Njune solze so ganile tudi nekaj deset navzočih, ki podpirajo prizadevanje knapov pred poslopjem RTH-ja v Hrastniku.

Izpolnjena ena zahteva
Stavkajočim je Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH) že izpolnil eno izmed stavkovnih zahtev, izplačilo preostanka januarske plače. Med petimi stavkovnimi zahtevami pa so še trdna zagotovila za izplačilo odpravnin trenutno še zaposlenim 135 delavcev, ki bodo zapadla aprila in maja ter jasna vizija delovanja družbe do zaprtja in možnosti prezaposlovanja.

Delavci, ki so se decembra prijavili na zavod za zaposlovanje, so v ponedeljek prejeli del odpravnin, kar pomeni po 2.000 evrov. Prav tako so prejeli januarske plače v celoti, saj je celovška banka, ki je zaradi 2,8 milijona evrov terjatev zablokirala račun, po pogovorih z vodstvom rudnika račun le odblokirala. Rudarje pa zdaj skrbi, kaj se bo zgodilo z izplačilom februarskih plač, plačilni dan je 18. marec. Kmalu pa bo treba izplačati tudi odpravnine za 135 preseženih delavcev, ki se bodo aprila prijavili na zavod za zaposlovanje.

Direktor RTH-ja Bojan Jelen je pojasnil, da se trudijo zbrati denar tudi za prve odpravnine. Sredstva za izplačilo januarskih plač je RTH, v katerem odkop premoga ne poteka več, saj rudarji opravljajo le zapiralna dela za zaprtje rudnika, pridobil s prodajo premoženja, ki ni bilo pod hipoteko.

Za izplačilo februarskih plač naj bi imeli zagotovljena sredstva iz letošnjega proračuna, marčne plače in odpravnine pa naj bi zagotovili s prodajo premoženja. Vodstvo rudnika mora od bank tudi pridobiti soglasje za podaljšanje odplačila posojil, ki znašajo 14,5 milijona evrov.

Zaskrbljeni so tudi velenjski rudarji
Podobne skrbi imajo tudi velenjski rudarji, ki so v petek stavko zamrznili do 24. marca, pogajanja z novim začasnim predsednikom uprave Ivanom Pohorcem pa bodo nadaljevali v torek. Vodja njihovega sindikata Ferdinand Žerak je bil v ponedeljek med zasavskimi rudarji in jim ob tem izrazil podporo rudarjev Premogovnika Velenje.

Sindikalna podpora
Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije nameravajo predsednici vlade Alenki Bratušek predati javno pismo z zahtevo po ustreznem in predvsem hitrem odzivu odgovornih institucij, na podlagi katerega bi ugotovili možnosti takojšnje in čim ugodnejše razrešitve stavkovnih zahtev in izjemno slabega položaja, v katerega so ujeti rudarji RTH-ja. "Ponavljamo, položaj je kritičen, zato še kako šteje vaš hiter odziv," je zapisal predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič.

Je rešitev državno poroštvo?
Med strankami se je oglasil SD, ki je izrazil zaskrbljenost zaradi neodzivnosti pristojnih glede stanja v družbi RTH in napovedal, da bo koalicija predlagala, da se k rešitvi stiske rudarjev pripomore z državnim poroštvom. K zakonu o postopnem zapiranju RTH-ja bodo predlagali dopolnilo, po katerem bi država poskrbela za šest milijonov evrov poroštva, kar bi RTH-ju omogočilo pridobitev sredstev za poplačilo odpravnin in plač ter s tem rešitev socialne stiske.

Podporo rudarjem so izrekli tudi v gibanju Kričač VLV, kjer menijo, da je problematika Zasavja skrb vzbujajoča in da napačna politika vodenja države v zadnji 22 letih ustvarja model napačne neoliberalne politike in korporativnega vodenja. Opozarjajo, da bi odpuščanja rudarjev in zaprtje rudnika brezposelnost v občinah povečala za 22 odstotkov.

NLB predlagal prisilno poravnavo
Okrožno sodišče v Ljubljani je na predlog Nove Ljubljanske banke (NLB) začelo prisilno poravnavo nad družbo Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH). Kakšne spremembe predlaga NLB, ki ima 4,6 milijona evrov oz. skoraj tretjino vseh finančnih terjatev družbe, ni znano.
Sodišče je za prisilno upraviteljico imenovalo Ermino Bajuk, rok za prijavo terjatev pa je 11. april, kaže sklep sodišča. Finančne terjatve do RTH-ja znašajo več kot 20 odstotkov vseh družbinih finančnih terjatev. Glede na podatke za leto 2012 je imela družba za 14,4 milijona evrov finančnih terjatev, od tega NLB 4,6 milijona oz. 32 odstotkov, kaže poročilo revizorja.

V jami trboveljskega rudnika stavka okoli 130 rudarjev. Foto: Luka Lukič.

Ko več kot trideset let delaš z nekom vsak dan in opravljaš tako delo, pri katerem mu moraš zaupati svoje življenje, je to tovarištvo nemogoče kar tako streti.

Trboveljski knapi o tem, zakaj bodo vztrajali do konca

Merjeno v denarju: za pol milijona rudarskih zahtev
Drugi dan stavke zasavskih rudarjev