Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 34 glasov Ocenite to novico!
Denar, evri, bankovci, sveženj
Osnovne plače ponekod ne dosegajo niti minimalne plače. Foto: Reuters
VIDEO
Osnovne plače velikokrat...

Dodaj v

Tajnikar: Osnovna plača kaže samo, kako malo so vredni zaposleni

Tudi v javnem sektorju so osnovne plače lahko nižje od minimalne
29. januar 2017 ob 19:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Čeprav naj bi minimalna plača v Sloveniji kmalu znašala 804 evre bruto, ostajajo osnovne plače v številnih panogah močno nižje. Sindikati si bodo letos zato prizadevali za njihov dvig.

Ponekod so osnovne plače za polovico nižje od minimalne plače in zato delodajalci večini delavcev znesek do minimalne plače doplačujejo. V elektroindustriji, kjer dela Matija Skala, je najnižja osnovna plača 553 evrov bruto ali, preračunano drugače, tri evre na uro.

"Nekateri delodajalci lahko povišajo plače svojim delavcem, ampak tega po zakonu niso dolžni storiti in marsikdo tega ne naredi," je pojasnil Skala.

V zavarovalništvu in poslovanju z nepremičninami so osnovne plače lahko nižje od 400 evrov bruto. Pod 500 evrov bruto se spustijo osnovne plače v potniškem prometu, lesarstvu, elektrogospodarstvu, premogovništvu, tekstilni industriji in še v nekaterih drugih dejavnostih. V večini kolektivnih pogodb se osnovna plača na raven minimalne plače povzpne šele v šestem tarifnem razredu, kamor so uvrščeni delavci z višješolsko izobrazbo. A ti delavci in tisti z najnižjimi osnovami, prejmejo na plačilni dan isti znesek - minimalno plačo.

"Tu se pojavlja uravnilovka, ljudje so nezadovoljni in si iščejo delo v boljših podjetjih oziroma odhajajo v tujino," na to pravi Skala.

V javnem sektorju ni veliko bolje
Velikega smisla najnižjih tarifnih razredov v kolektivnih pogodbah tako ni več, meni ekonomist Maks Tajnikar. "Razen tega, da podjetja, ki zaposlujejo, pokažejo, da je njihova delovna sila po njihovem mnenju tako malo vredna. Minimalna plača je spodnja meja, ki zagotavlja človeku neko dostojno plačilo in v resnici bi se morale lestvice v tarifnem delu oblikovati od te ravni naprej," je ocenil.

Kaj pa javni sektor, ki pozna 65 plačnih razredov? Osnovna plača je do 16. razreda nižja od minimalne. Gre za receptorje, kurirje, hišnike, voznike, čistilke in še bi lahko naštevali.

Tako država soustvarja plačni sistem, kjer so osnovne plače lahko nižje od minimalne plače. A zagata delodajalcev je podobna v javnem in zasebnem sektorju. Če se dvignejo najnižje osnovne plače, se bodo morale tudi preostale.

A. Č., Anja N. Huš in Petra Držaj, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
@twwwter
# 29.01.2017 ob 19:17
Podjetja, ki ne morejo izplačevati niti minimalnih plač, bi morala takoj v stečaj.

Malo bi zabolelo, a bi lahko potem šlo samo bolje.
Robin Lood
# 29.01.2017 ob 19:29
Se poponoma strinjam. Jamranje delodajalcev, kako so plače preveč obdavčene konkretno oblikuje javno mnenje. Resnica je drugačna... Davki na plače niso nič višje, kot so v državah, s katerimi se tako radi primerjamo (Nemčija, Avstrija), ko pa je govor o znesku minimalne olače, pa se ne želimo primerjati s temi državami, ampak z državami, kjer povprečen človek dobesedno strada (romunija, bulgarija). Vsi delodajalci, ki se pritožujejo ali nad višino minimalne plače, ali pa nad stopnjo obdavčenosti si zaslužijo zgolj propad, saj takih podjetij ne potrebujemo, sploh če želimo blaginjo družbe povečevati. Hjrati pa bi definitivno omejil maksimalno plačo na še zgleden faktor 5:1,glede na minimalno plačo. Minimalna plača bi za dostojno življenje morala znašati vsaj 800€ neto. Nekatera podjetja bi dejanako propadla, ampak kot omenjeno, to so podjetja, ki tako ali tako izkoriščajo delavce in sistem ter neprenehoma grozijo državi in ljudem.
generusus
# 29.01.2017 ob 19:37
S 553 EUR bruto je možno plačati le tekoče stroške v srednje velikem stanovanju, ostane ti morda par evrov za kruh in mleko.
penzl
# 29.01.2017 ob 19:45
Tako je, nemudoma bi morali prepovedati t.i. "agencije za zaposlovanje" in pa podjetja, ki niso sposobna pošteno plačevati zaposlenih.
Hermanpotočar3
# 29.01.2017 ob 20:42
Sramota!!!v šešokovoj Iskri imajo 560 bruto in delajo tudi nočne izmene.Kje je tuki pravica do delavca,ki garajo kot nori za drobiž.Država naj takoj ukrepa
Zamejko1
# 29.01.2017 ob 20:35
550 Evrov ! In to dobi 64% tistih ki so zaposleni (podatki umar) :)))) Naj se kdo rece da slovenija ni revna drzavica.
Joze Koder
# 29.01.2017 ob 20:31
RTV, zakaj vedno znova objavljate mnenja samo dveh ali treh ekonomistov. Vedno isti, vedno ista mnenja.
RTV kaj ne poznate ostalih slovenskih ekonomistov, kaj se vam ne zdi vredno objaviti tudi njihovih pogledov na stanje.
RTV plačani ste se strani vseh državljanov, kaj ne čutite obveznosti, da objavljata kvalitetne članke z več strokovnimi mnenji o določeni temi.
allobl
# 29.01.2017 ob 19:39
@twwwter Koliko delovnih mest si ste naredil/i da tako komentiraš/te?

Mi imamo problem, da država zvišuje minimalno plačo predvsem zato, da polni proračun, sicer bi država pristala na to, da se poveča samo del plače, ki gre zaposlenemu, aaa, to pa ne, k nede...

Dokler se bo javen denar trošil in zapravljal na lahek način ne bo bolje, treba je zategnit pas in ne da do kraja ožemamo že tako izmučeno gospodarstvo. Kdo od normalnih dirketorjev ne bi dal večje plače zaposlenemu, ne rečem za vse dirketorje, mislim na normalne dirketorje ... a večina bi dala boljšo plačo vsakemu, ki si zasluži. Samo ne gre! V teoriji forumašev in oblastnikov,, ki niso nikoli delali v pravi ekonomiji gre, v praksi pa žal ne.

Za moje pojme bi vsi ki so zaposleni v javnem sektorju morali dati vse svoje prihodke na pogled javnosti. Ne gre za to, da gledamo koliko so plačane učiteljice, vzogijteljcie, sestre ... predvsem gre za to, da se vidi kje se vleče denar iz javenga sektroja z dodatnimi pogodbami i svetovanjem, dežurstvom itd. In prijava vseh firm ki so v lasti zapolsenih v javnem sektroju in pogodb z državnimi institucijami in podjetji, ki so v vsaj delnem lastništvu države. Tu odetkajo miljoni ... imamo 212 občin kar v povprečju znese 9433 prebivalca na občino in vem koliko je zaposlenih na občinah ... itd. Lahko se prišpara, samo će se hoče, ampak se noče!
Če bi varčevali, bi bilo manj prispevkov in večje plače.

Nisem več v SLO, delam v tujini ... a mi še vedno ni vseeno za mojo domovino!
Žal bodo potrebne spremembe ... a ne bo sprememb, dokler bodo ista leva in desna generacija ter njihovi povezani na oblasti in parlamentu... žal.
heron
# 29.01.2017 ob 21:00
Rad bi videl junaka, ki je meni prilimal minuse. Kako je lahko nekdo tako omejen,da podpira take izkoriščevalce in ljudem privošči take mizerne plače. Se zavedate da dijak,ki pride na počitniško delo ima plačano višjo urno postavko,oz. ne sme imeti manjše spod 3 eure in še nekaj,medtem pa delavec ki ima delovne dobe 20 let dobiva manj plače?????????? Da delavci na javnih delih dobivajo večji plačo kot redno zaposleni,tudi v javnih zavodih??? In potem pravite Evropa? Standard? To je za popi****, kakšne svinjarije se dogajajo. In vlada se hvali z uspehi in ne vem še čim??? Čudim se kje so vsi tisti zagovorniki trenutne vladne garniture da bi se oglasili? Kje so demonstratorji,pobudniki demonstracij,sindikati?? Nihče naj ne reče da bi to vplivalo na gospodasrtvo in konkurenco. Kdor to reče nima pojma oz. zagovarja totalno nesposobno politiki zadnjih 25 let. Zakaj? Zato ker so namerno opustošili gospodarstvo,vse je šlo na kant,znanje je ušlo in delamo za drobtinice, za tuje firme. V Sloveniji je bilo gospodarstvo pojem pred 30 leti,znanja je bilo ogromno,a kaj ko so prišli ekonomisti,trgovine,preprodajalci,filozo
fi,zgodovinarji,mirovni inštituti,ena kopica odborov in sekretariatov,...,tisti ki so bili pa pri koritu so pa večinoma vse pokradli z žegnom ali pa neznanjem politike in sodstva.
heron
# 29.01.2017 ob 19:45
Končno en realen prikaz stanja in na to sem opozarjal že dolgoooo časa,ko sam vam razlagal koliko primerov pozna,da prejemajo plačo ki je manjša od minimalne. Ljudje to je sramota,to je absurd,to je ubijanje dostojanstva SLOVENSKEGA ČLOVEKA. Kako si lahko z tako plačo zagotoviš standard kot ga imajo namen dati ilegalcem??????? Kako si lahko s tako plačo privoščiš tako opremljeno stanovanje?????? In moraš delat 22 dni najmanj v mesecu in živeti otroke????? Vse poslance je treba nagnati in vključno z sindikati,kaj vam še ni jasno??????? In vi mi pravite EVROPA??? DEMOKRACIJA???? TO JE ENO SAMO IZKORIŠČEVANJE. Kje so človekove pravice?? Kje je KOGOVŠKOVA??? Kje je Vlasta???? Kje je ZL,SD,SMC,DESUS,SDS,NSI??? Vsi ste navadne riti , ki to dopuščate. Lahko je ropotati z polno ritjo in plačo okrog 5000 eur,tisti ki so svoje riti prilepili na eu korita pa po 15000-20000 eur. Lahko je tako biti pameten. Kje si Pahor,Brglez,Cerar???? Boste še vedno dajali prednost ilegalcem??? Kje je KOPAČEVA??? In vi se hvalite z dvigom nekaj eur minimalne plače???? Najmanjša osnovna neto plača za opravljenih 176 ur/mesec ne sme biti manjša od 800 eur,vcepite si že enkrat v glavo in dvignite dostojanstvo ljudem in povrnite spoštovanje,ker tudi vi živite na račun dela ki ga opravljajo ti ljudje. Poslanci bi od lakote umrli če bi ne bilo kuharjev ki jim kuhajo. Mesta bi obstala, če bi ne bilo čistilk,.......
Alorius
# 29.01.2017 ob 19:42
Kdaj boste nehali sanjat o tem koliko mora bit minimalac.... višina minimalne plače je nepomembna, v nominalnem smislu, pomembna je REALNA vrednost.

Raje imam minimalno plačo 560€ in z njo kupim 200 kg kruha, kot pa imam minimalno plačo 800€ in z njo kupim le 100 kg kruha...

Višina plače ni problem v SLoveniji, stroški so problem... previsoka je najemnina (ampak tu je krivda pač ponudba in povpraševanje) previsoke sopoložnice ipd...

Namesto višanja minimalne plače moramo znižat fiksne postavke na položnicah kot je del za zeleno energijo ipd... in pa dohodnino ukinit za plače pod 1.000€ bruto.

Ni pomembno da ljudje dobimo več denarja, ampak da so zadeve cenejše... ker z dvigom plač se bo spremenila inflacija in bo spet vse dražje in efekta ne bo.
Robin Lood
# 29.01.2017 ob 19:32
Je pa po drugi strani še kako res, da se davki na pobrane plače ne kanalizirajo efektivno, veliko javnega denarja, pobranega s strani plač konča v žepih tistih, ki si tega ne zaslužijo. Rešitev? Takoj dvig minimalne plače za znaten znesek in ne za "znaten" znesek, ki ga tolmačijo na rtv (20€???)
JakobJak
# 29.01.2017 ob 20:29
minimalna plača bi morala biti vsaj 1000€ neto....
vse plače so v Sloveniji premajhne
ne nasedajte več bedarijam o konkurenčnosti...
primer: vprašajte se koliko ima plačo francoski delavec v renaultu in koliko ima plače pri nas...
pa so še vedno "konkurenčni"
pa v bmw in volkswagen... vsak začetnik s sredjo šolo ima večjo plačo kot pri nas inženir z 10 let iskušenj....
lordstandish
# 29.01.2017 ob 19:36
tako je to ko od novega povišanje minimalne plače kar bo cca. 20EUR država pobere 12 in delavec dobi 8... ta dvig bo bolj ugoden za javni sektor - bodo lahko še dobili kakšno povišico, narod pa takim manevrom žal že 25 let naseda, miro pa dobi dosmrtno zagotovljen premierski položaj,
politika je ogledalo ljudstva, kar voliš to imaš
@twwwter
# 29.01.2017 ob 20:01
the law1: "...V Sloveniji pač ni dovolj kapitala...."

pa še res je, vsa naša akumulacija desetletij se sedaj nahaja na palmah eksotičnih otočkov.
@twwwter
# 29.01.2017 ob 19:47
Vlada bi morala tudi takoj ukiniti vse vrste prekarnih oblik zaposlovanja, ne pa da se teh oblik sama še najbolj poslužuje ! Mislim.
@twwwter
# 29.01.2017 ob 19:33
uizzi, ukinimo plače! To bi bila najboljša rešitev, mar ne?
Trump se ji je odpovedal prvi...
jales
# 29.01.2017 ob 20:47
V marsikaterem "uspešnem podjetju" oziroma "razvojnem partnerju" imajo take plače. Sem imel tudi po manj od minimalne plače v pogodbi in mi je šlo na kozlanje ko sem bral samohvale podjetja v časopisju...
lordstandish
# 29.01.2017 ob 19:38
Podjetja, ki ne morejo izplačevati niti minimalnih plač, bi morala takoj v stečaj.

potem bi morala tudi država v stečaj, najbolje vendar tako državo smo si državljani ustvarili sami, politiki se niso kar pojavli ampak jih je nekdo moral izvolit
moj komentar
# 30.01.2017 ob 00:16
Zadnji čas, da spet izvedemo revolucijo in bogatim poberemo nakradeno.
Mislim čisto resno.
heron
# 29.01.2017 ob 22:31
n ko rečeš delodajalcu, da bi vseeno rad malo višjo plačo, ti reče, da ljudje stojijo v vrstah za tvoje delovno mesto. A res?
Če pa ni tak izgovor, je pa izgovor, da je denar potreben za investicije. Kakšne?
Za njegov vikend na morju in za šolanje njegovega otroka na univerzi na Harvardu.
Ta isti delodajalec pa zase prijavi minimalec ter dobi socialno podporo za otroka v vrtcu, za prehrano v šoli....se pa vozi z Tuaregom na liesing.
Povejmo enkrat na glas....mnogi "gospodarstveniki-privatniki" NE izstavljajo vseh svojih računov strankam ter plačujejo delavce z "minimalcem".
Bo že država poskrbela za delavce, a ne.
Gospodarska zbornica je leglo zla za delavce v Sloveniji. Spomnite se....kaj so naredili z gradbenimi delavci? Tudi prispevke jim niso plačevali za pokojnino, pa milijone neizplačanih sredstev so pospravili v svoj žep!
No, kje si zdaj veliki osvoboditelj?


ja tako je in tukaj se naša Vlasta skrije,pa sindikati pa Kogovškova pa ne vem še kdo vse,ker se jim ne gre za naš narod.Ne samo gradbinci,še ogromno drugih je,pa se nihče ne sekira,vse dokler ne bo počilo,ker enkrat bo moralo,če se hoče stvari normalizirat,v nasprotnem pa bomo postali geto,..
heron
# 29.01.2017 ob 22:27
Poznam privatnike, ki imajo delavce na minimalcih, s tem da delajo petek in svetek, sami pa vile in jahte na morju, ter vozni park, ki bi ga jim še Hollywood zavidal.

tudi jaz jih poznam,pa me bolj boli,kot pripadnost struji, to, da jih po časopisih hvalijo kako uspešni so in oh in sploh.Prikazujejo sam blišč,znotraj pa je gnilo. Imaš pa primere,ko jim pa uradno nakazujejo minimalca,v kuverto pa razliko in so vsi tiho. In zopet je tu država,ki je kriva zato,ker njeni dacarji ne ugotavljajo od kod nekaterim ogromno denarja,oz. lastnine. Po eni strani so prikazani kot ubogi,po drugi strani dobivajo vse subvencije,dodatke,štipendije,uradne plače 600 eur,v garaži pa dva avtomobila v vrednosti 30000 eur+hiša+počitnice+nepremičnine. Kamorkoli se obrnemo,vedno pridemo do zaključka kako nesposobna je država oz. njeni upravljalci. Krivica pa se vedno dela poštenim ljudem, ki jih barabe krajšajo za dostojanstvo,čisto navadno človeško dostojanstvo. In to je tisto kar zamerim našim dvoličnim odgovornim osebam. A ni sramotno,ko se naši vladni pajaci kažejo z tujci,ki naj bi vlagali v naša podjetja,namesto da bi redno poročali o uspehih našega gospodarstva,kako prodira in je uspešno na zunanjih trgih. Večino naših blagovnih znam so prodali tujcem,a ni to sramota? A se sploh zavedate,kako čustveno so navezani ljudje na takšne izdelke,ki so jih pomagali ustvarjati? A ni lepo prebrati na izdelku made in Slovenia in da vidiš da je to kvaliteten proizvod? Ampak zato je treba vlagat v znanje,v mlade,v podjetja ki proizvajajo,ne pa v ne vem kakšne inštitute in trgovine,storitvene dejavnosti in podobno. Koliko od vas bi kupovalo v trgovinah,kjer bi prodajali samo slovensko,ampak res samo slovensko blago,hrano,..?Bi podprli domače proizvode? Še večji absurd je ,da recimo mediji pumpajo novice recimo,kako so na neki predstavi dvignili v zrak petelina in zagbali vik in krik,medtem pa ko bi lahko predstavljali gospodarske uspehe z istim zanosom?
JakobJak
# 29.01.2017 ob 20:36
pa koliko ima plače prodajalec/ka v lidlu, hoferju, šparu.... malo čez mejo.....
vsaj 3xveč še vedno poseka našega inženirja....
ista storitev veliko bolje plačana... pa imajo še vedno dobiček...
hmmm kako že pa še cene imajo nižje....
ne nasedajte več da smo premalo konkurenčni...
aktivist
# 29.01.2017 ob 19:53
Če podjetje ni sposobno plačati minimalne plače potem sploh ni potrebno, da obstaja. Naj gre delat v Bangladeš. Tam so sužnji.
@twwwter
# 29.01.2017 ob 19:58
the law1: "Ja, kot zgleda poleg tega, da nekateri mislijo da denar raste na drevesih..."

Ja, pa še res je. pojdi pogledat na Kajmanske otoke, na primer !
aktivist
# 29.01.2017 ob 19:48
V nižjem razredu so lenuhi, ki kradejo ubogo elito. Res je boga naša elita z Bavčarjem in ostalimi.
Anar Hija
# 29.01.2017 ob 19:40
Če bi v Sloveniji imelo oblast ljudstvo, bi bila minimalna plača jutri zjutraj 750 evrov.

Tako pa imamo na oblasti neoliberalni fašizem in ima oblast kapital, kar vodi v krvave spore.

Tega na miren način ni več mogoče rešiti. Preveč je bilo žrtev. Zapomnite si to.
hektor11
# 30.01.2017 ob 03:11
Plače pri nas so sramotno nizke in noben zakon jih ne bo dvignil. Dvignil jih bo upor delavcev in nič drugega....to pa je že tabu tema...
@twwwter
# 29.01.2017 ob 22:29
Države, ki med sabo tekmujejo, katera bo bolj osiromašila svoje prebivalstvo, res nimajo podlage, da bi preživele na daljši rok.
To bi morali spoznati tudi kapitalisti, ki bi radi živeli in ožemali ljudi tukaj, svoje nagrabljeno bogastvo pa imeli shranjeno na eksotičnih otočkih. Naj se odselijo za svojim bogastvom v tropski raj! Ne vem, kaj jih sploh zadržuje tukaj?
Sesy
# 29.01.2017 ob 21:31
Ko bo narod dojel,da je suženj peščice ljudi, se bo marsikaj spremenilo.
@twwwter
# 29.01.2017 ob 21:13
Država bi morala PREPOVEDATI izigravanje minimalne plače kot pomembnega dejavnika merila revščine oziroma blaginje države, ne pa da celo sama to vzpodbuja v JS z lestvico v minus in z izplačevanjem razlik do minimalne plače in podobnih neumnosti ! Dejansko ta država sama spodkopava sprejeto družbeno ekonomsko ureditev ! Kot, da bi si želela revolucije?
Ministrstvo za delo bi bilo potrebno UKINITI, ker je najhujši negativni inštrument kapitalistične družbene ureditve. Izmišljajo si vedno nove prekarne oblike dela, kot da so prisegli, da bodo sesuli to družbo in državo !
@twwwter
# 29.01.2017 ob 20:09
the law1, pravljice pridigaš ti! To ni kapitalizem, za katerega smo se borili !
@twwwter
# 29.01.2017 ob 19:41
Arnolfus, bolje nobenega kot pa, da bi jim kradli zasluženo.
jales
# 29.01.2017 ob 21:04
Sicer pa sistem je tako butast, da glava peče in vsi se neumne delajo... Kot je rekel gospod v posnetku: najnižja osnovna plača naj bo minimalna plača. Če cenite šolan kader tako malo ga dajte pač v najnižji razred in bo vsak vedel pri čem je.
Tudi zakon o izvtetju nočnih in nedeljskih ur iz osnovne plače bi bil nepotreben, če bi imeli normalen sistem plač(oziroma, da poenostavim: NORMALNO DRŽAVO KI NI SAMA SEBI NAMEN)
the law1
# 29.01.2017 ob 19:58
@twwwter

Največji absurd pa je, da so dobički podjetij v Sloveniji že desetletja tabu tema. Še sindikatom je prepovedano besedo dobiček sploh omeniti.

V Sloveniji pač ni dovolj kapitala. Že papirni dobički podjetij so nizki medtem, ko je pa realnega denarja bolj malo oz. prava mizerija. Velik sokrivec je tudi država, ki gospodarstvo lupi na vse možne načine in DDPO je tukaj zadnji od problemov.

Takšno gospodarstvo pač imamo toda kot zgleda se nočemo s to realnostjo sprijaznit. JS smo nastavili kot, da imamo nemško gospodarstvo in zaradi takšne nastavitve samo še bolj stiskamo gospodarstvo, ki zaradi kapitalske podhranjenosti pač ni sposobno naredi preboja
theone
# 29.01.2017 ob 19:33
rajen naj se nabije manj davščin pa bodo tudi plače višje + zakaj se sprašuje maksa tajnikarja za komentarje ki je sedel v nadzornih svetih slovenskih podjejti ki so potem skoraj propadla (adria airways...)? aja zato ker je naš
Krissssss
# 29.01.2017 ob 22:40
Ce kdo od vas dejansko misl da ce bi se znizal davki da bi bla placa vecja je res en naivnez ...
CtrlDelete
# 29.01.2017 ob 22:14
...in ko rečeš delodajalcu, da bi vseeno rad malo višjo plačo, ti reče, da ljudje stojijo v vrstah za tvoje delovno mesto. A res?
Če pa ni tak izgovor, je pa izgovor, da je denar potreben za investicije. Kakšne?
Za njegov vikend na morju in za šolanje njegovega otroka na univerzi na Harvardu.
Ta isti delodajalec pa zase prijavi minimalec ter dobi socialno podporo za otroka v vrtcu, za prehrano v šoli....se pa vozi z Tuaregom na liesing.
Povejmo enkrat na glas....mnogi "gospodarstveniki-privatniki" NE izstavljajo vseh svojih računov strankam ter plačujejo delavce z "minimalcem".
Bo že država poskrbela za delavce, a ne.
Gospodarska zbornica je leglo zla za delavce v Sloveniji. Spomnite se....kaj so naredili z gradbenimi delavci? Tudi prispevke jim niso plačevali za pokojnino, pa milijone neizplačanih sredstev so pospravili v svoj žep!
No, kje si zdaj veliki osvoboditelj?
@twwwter
# 29.01.2017 ob 22:10
CrtlDelete,
Žal se mnogi kapitalisti ravnajo po egalitarnem načelu: kar je tvoje, to je moje, kar je moje, to je moje...
CtrlDelete
# 29.01.2017 ob 22:02
Dokler smo imeli svoje smo imeli, zdaj ko imamo zelo malo svojega imamo zelo malo.
Eni pa imajo veliko našega od tisto zelo malo svojega.
Tako enostavno je to.
21.12.2012
# 29.01.2017 ob 21:56
Prepoved doplačevanja do minimalne plače.
To pomeni, da minimalno plača štartna v lestvici plač.
Vse ostalo je banana republika.
juventina10
# 29.01.2017 ob 21:32
včasih je bilo razmerje 1;7, danes je 1;15, zakaj bi se pa morale menedžerjem tudi zvišati plače. ali nimajo že dovolj velikih.osnovne pače so po 500,00 eur, z vsemi dodatki pa pridemo do 1.000,00 .če se ne bi kradlo bi imeli vsi dovolj,potem pa si dovolijo ropat še pri penzijah,vlagati v nlb, katero bodo prodali in si razdelili denar.ter izplačali nagrade.
pepis
# 29.01.2017 ob 21:20
Mislim, da je potrebna celovita reforma plačnega sistem od razredov naprej.
urbix
# 29.01.2017 ob 21:15
Družba se odraža po svoji razvitosti tako, kot skrbi za
svoje najšibkejše ljudi. Če bi bila najnižje uzakonjena plača
800€ neto, bi to dolgoročno samo blagodejno vplivalo na
celotno družbo. Ker ko mora država jemati iz svoje sociale
za ljudi, ki so ZAPOSLENI je to pač zguba za državo in taka
firma je bolje če propade. Ker njen direktor ni sposoben
opravljati osnovne naloge zagotavljanja zadosti ovrednotenega
dela za osnovno minimalno plačo, kar pomeni da je nekopetenten
oz. milo rečeno nesposoben.
@twwwter
# 29.01.2017 ob 21:02
Zamejko1,
Slovenija je itak premajhna za tuje investicije, ki nam večinoma lahko samo uničijo okolje (lep primer bo Koprivnikarjeva Magna v Hočah, boste videli) in nam vsilijo minimalne plače kot v Bangladešu. Mar to še ni vsakomur jasno? Naj nas preskočijo in odidejo naravnost tja !
pozitivc
# 29.01.2017 ob 20:37
Če so eni delavci res vredni le 300€ bruto, potem jim je itak dar UTD, da sploh preživijo
accko
# 29.01.2017 ob 20:26
m dej ni problem sam plača večji problem je mobing in da je vse več ljudi depresivnih in psihično u ku... pa so delali za to minimalko in nikjer niso najdli zaščite . Poznam veliko oseb ki niso bile plačane od SCT in jim je zdravlje šlo v ku..r. in nakoncu so dobili na sodiščih da jim je treba izplačat ampak ker podjetja ni bilo več niso nikoli nič dobili ker v sloveniji niti sodišče ne ve več kj del in tudi njihov papir z malega nič ne pomeni ... slovenija ima probleme že pri temeljih in če se ne bo začelo spreminjat to da so si eni zakone zase pisali in bodo pisani zakoni za vse isto se lahko upa napredku ... Evo imam dve frendici brez službe ena v hiši pri starcih in prejem polno socialno pomoč čeprav ne vem kako je to mogoče ampak zgleda je dober imet starše v JS , en v bloku z mamo na minimalcu pa dobi polovično socialno ...

pač to je isto pri teh procentih , naiven folk ne razume da za ene 3% pomeni 300 eur za ene 5 eur ... dokler se bo dvigovalo v procentih bodo sam veliki imeli koristi ampak to povej danes osebam ki so vesele teh 3% ..
@twwwter
# 29.01.2017 ob 20:17
the law1,
dej mo povej, kaj za vraga kapitalisti, ki ne morejo izplačevati niti minimalnih plač še sploh delajo tukaj. Naj spokajo v Bangladeš, kot je omenil nekdo! Tukaj jih nihče ne potrebuje!
@twwwter
# 29.01.2017 ob 19:40
Vlada bi morala napovedati letno dvigovanje minimalne plače, recimo 3-5%, dokler ne dosežemo povprečja razvitih držav.
Mi kdo lahko pove, kako naj bi sicer dosegli Švico?
CtrlDelete
# 29.01.2017 ob 22:34
heron
______
Vidim, da sva si v mnogočem...podobna. :)
Kazalo