Telekom Slovenije je v letu 2014 ustvaril 65,05 milijona evrov bilančnega dobička. Foto: BoBo
Telekom Slovenije je v letu 2014 ustvaril 65,05 milijona evrov bilančnega dobička. Foto: BoBo
Telekom Slovenije bo izplačal dividende

Glede na to, da bilančni dobiček za leto 2014 znaša 65,05 milijona evrov, znaša dividenda 10 evrov bruto na delnico. Telekom je sicer tudi lani za dividende izplačal 65 milijonov evrov.

Kot je dejal predsednik nadzornega sveta Borut Jamnik, je nadzorni svet delo uprave v sedanjih gospodarskih razmerah in specifičnem obdobju, v katerem je družba, ocenil kot uspešno. Skupina Telekom Slovenije je poslovala v skladu z napovedmi, je še dodal.

Predsednik uprave družbe Telekom Rudolf Skobe je dejal, da so v letu 2014 uresničili vse strateške cilje, med drugim so nazaj pridobili nekaj velikih strank, naprej so gradili omrežje LTE in optimizirali stroške dela. Za sponzorstva in donacije so lani namenili 2,5 milijona evrov.

Milijonske odškodninske tožbe
Proti družbi so vložene odškodninske tožbe, katerih višina znaša pod 300 milijonov evrov, zato v upravi menijo, da so za to oblikovane rezervacije v višini okrog 50 milijonov evrov primerne. Proti nekdanjim članom uprave so bile sicer vložene tri tožbe, pri eni je bil prvi narok že sklican, a nato prestavljen, pri dveh pa prvi narok še ni bil sklican.

Letos pričakujejo 66 milijonov čistega dobička
Za letos v Telekomu Slovenije pričakujejo 66 milijonov evrov čistega dobička ne glede na to, kakšen bo razplet privatizacijskega postopka. Sicer pa za prihodnost med drugim načrtujejo konsolidacijo na posameznih trgih, zadrževanje števila uporabnikov v Sloveniji, iskanje novih virov prihodkov, finančno stabilnost, kadrovsko prestrukturiranje.

Skupščina v senci privatizacije
Skupščina je potekala v senci sklepne faze tretjega poskusa privatizacije največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja. Na prodaj je skoraj tričetrtinski delež Telekoma Slovenije.

Do izteka roka je zavezujočo ponudbo oddal le britanski naložbeni sklad Cinven, njegova ponudba pa naj bi bila pod pričakovanji prodajalcev. V Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki vodi postopek prodaje, sporočajo le, da so pogajanja s prodajalcem še v teku.

Privatizacijski postopek Telekom stal dva milijona
Skobe je pojasnil, da so eksterni stroški v Telekomu, nastali s privatizacijskim postopkom, doslej nanesli približno dva milijona evrov. Po skupščini je na vprašanja novinarjev še odgovoril, da vodstvo maksimalno podpira postopek privatizacije, obenem pa si želi njegov čimprejšnji zaključek.

Po besedah Skobeta je za Telekom primeren vsak lastnik, ki bo vlagal v nadaljnji razvoj družbe, ohranjal delovna mesta in znal izkoristiti potencial zaposlenih v Telekomu. "Menim, da so bili v prodajnem procesu Telekoma Slovenije vključeni sami taki investitorji," je povedal.

Telekomunikacijski sektor se sicer konsolidira, tako da bomo tudi v Evropi v prihodnosti imeli nekaj velikih telekomunikacijskih operaterjev, je še dejal Skobe. Dodal je, da bo "končna zgodba ta, da bo verjetno tudi skupina Telekom Slovenije del tega konsolidacijskega procesa".

Na vprašanje, koliko časa lahko Telekom zdrži sam, je Skobe odgovoril, da ima Telekom Slovenije izdelano kakovostno dolgoročno strategijo in se bo torej še naprej razvijal ne glede na to, ali se prodajni proces konča s prodajo družbe ali ne.

Telekom Slovenije bo izplačal dividende