Gospodarstvo
Telekom Slovenije se je po letu dni vdal pod težo pravnih argumentov. Foto: BoBo
Evro
Gre za največjo odškodnino, določeno s poravnavo med telekomunikacijskimi operaterji. Foto: Reuters

Telekom Slovenije bo v poravnavi družbi T2 plačal 50 milijonov evrov

Največja odškodnina s poravnavo med operaterji doslej
11. september 2018 ob 20:55
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Telekom Slovenije bo neuradno telekomunikacijski družbi T2 plačal okoli 50 milijonov evrov odškodnine zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Po dobrem letu se je tako Telekom pod težo pravnih argumentov vendarle vdal.

V obeh družbah, Telekomu Slovenije in T2-ju, poravnave za zdaj ne komentirajo. Gre za največjo odškodnino, določeno s poravnavo med telekomunikacijskimi operaterji. Izplačilo zneska pa lahko povzroči Telekomu nemalo finančnih težav.

Spomnimo, Agencija za varstvo konkurence je leta 2015 odločila, da je Telekom Slovenije s svojim ravnanjem zlorabljal prevladujoči položaj na trgu in omejeval konkurenco. Na primer, kot lastnik telekomunikacijske infrastrukture je onemogočal drugim operaterjem, da bi širili svoja omrežja in zviševal vstopne stroške operaterjem, zato da so imeli dražje storitve.

Z večino operaterjev se je Telekom dogovoril, le s T2-jem ni našel skupnega jezika. Lani je vrhovno sodišče T2-ju pritrdilo, dogovoriti so se morali le še za višino odškodnine. Telekom se je poravnavi izogibal leto dni, zdaj pa očitno pokleknil. Iz Telekoma so poslali skop odgovor: "V Telekomu Slovenije vse tovrstne aktivnosti komuniciramo skladno s pravili, ki veljajo za družbe v prvi borzni kotaciji, tako da jih vnaprej ne napovedujemo ali kakorkoli drugače komentiramo."

Odškodnina višja od letošnjega dobička
V T2-ju bodo torej neuradno dobili okoli 50 milijonov evrov, kar je več, kot bo po oceni uprave pod vodstvom Rudolfa Skobeta letos znašal celotni dobiček Skupine. Ali bo Telekom zato letos posloval z izgubo, bo jasno v četrtek, ko bodo nadzorniki odločali o poravnavi. To je že druga pomembna zmaga T2-ja proti državnim ustanovam. Prvo je podjetje dobilo proti slabi banki, ki je kar dvakrat neuspešno skušala poslati T2 v stečaj.

VIDEO
Telekom Slovenije bo plačal 50 milijonov odškodnine
G. K., Vesna Zadravec, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
sas
# 11.09.2018 ob 21:12
Naj še vrnejo vsem uporabnikom denar za nezakonito vsiljen isdn ob adslu ... "naš" Telekom ;)
gartnerm
# 11.09.2018 ob 21:18
Če vse to vzamemo še skozi perspektivo gospodarske krize, v kateri je zaradi omejevanja s strani Telekoma takrat potonil paradni konj Zvonov, T2, potem zadeva dobi še bolj nenavadne okvirje, 50 milijonov bi morali dobiti lastniki delnic Zvonov, ki jih je državni Telekom potonil, ker je izkoristil svoj položaj na trgu. Ampak seveda zdaj niso več lastniki podjetja, torej ne dobijo nič. Dobi pa tisti, ki je kasneje dobil v upravljanje podjetje skupaj s popusti in odpustki....
Mr.Mr.
# 11.09.2018 ob 21:27
Vsi so kartelni lopovi. Izhodiščna cena za fiksni internet je pri vseh enako, dobrih 20€, kar je veliko preveč.
SITza€
# 11.09.2018 ob 21:28
Točno tako, državni Telekom je z zlorabljanjem položaja na trgu sesuval konkurenco, štango pa so držali državni organi - varuhi konkurence, uradi za telekomunikacije ... in navsezadnje tudi počasi (če sploh) delujoča sodišča.
kaboom
# 11.09.2018 ob 22:02
In čez deset let bomo gledali isto zgodbo glede tega kako sta Kanal A in POP TV postala plačljiva kanala, ker so vsi ponudniki DOGOVORJENO dvignili cene paketov s kanali iz njihove skupine!
kaltewasser
# 11.09.2018 ob 22:09
Ce ne bi bilo T2 optike sploh se ne bi bilo zaradi takratnega monopola Telekoma.
Sonce.sije1
# 11.09.2018 ob 22:29
Tako delajo drzavna podjetja. Monopolisti, ki preprecujejo konkurenco in si delijo ekstra dobicek. Izgubo pa pokrivamo vsi.
Le tako s polno paro naprej v neokomunisticno revolucijo. A ne, Kordis in vsi ostali Golobicevi golobcki v vladi?
kaltewasser
# 11.09.2018 ob 22:07
Kdo je lastnik Telekoma? F... drzava.
FU Telekom se iz davnega 2002, ko je bil pogoj za ADSL ISDN.
Ceprav so splitterji ze bili na voljo jih Telekom seveda ni vgrajeval.
theone
# 11.09.2018 ob 21:25
Vazno da je telekom nas, torej moj in tvoj
Kdaj bo narod dojel da so drzavne firme v resnici privat podjetja tistega ki vlada (pri nas povsem legitimno na zeljo naroda ze 25let od smc=lds in sd)
galoper
# 11.09.2018 ob 21:13
Prav bi bilo, da T2 plačuje najemnino infrastrukture, ki smo jo kupci plačali v ceni stanovanj in s posebnimi plačili.
socrates
# 11.09.2018 ob 22:03
OK, vsak greh ima svojega grešnika - ker je država glavni delničar Telekoma, je jasno, da bomo teh 50 meur plačali davkoplačevalci. Ampak ta Telekom je imel tudi svoje (dobro plačane) izvršnike .... ali bo kdo ukrepal proti njim? (saj vem, čisto retorično vprašanje z jasnim ne ;) )
semaino
# 11.09.2018 ob 21:16
To je bilo zaradi LDS (in ta duh je zivel kasneje zaradi Zaresa, Pozitivne Slovenije, SAB, zdaj Sarec) ker so omejevali pravico ponujanja novih storitev drzavljanom z drugo besedo, v demokraciji so se vedno scitili monopl komunisticne diktature. Spomnim se kako so blokirali druge ponudnike telekomunikacijskih storitev.

Ce bi T2 tozil do konca bi dobil zagotovo 200mio€. Se sreca, da so se pogodili.

50 mio € bo slo nasega denarja spet nekam v zrak, vi pa na naslednjih volitvah podpite ta duh LDSovstva in naj nasi otroci v kaksni drugi zgodbi placajo 500 miljonov € in ostanimo revni.
_robespierre_
# 11.09.2018 ob 22:47
Prodati Telekom, NLB in ostale državne ustanove in podjetja.
iluzionistka
# 12.09.2018 ob 05:38
Diord
Dosti srece z odjavo rtv.ce ne idjavis stalnega prebivalisca, se jih ne znebis. Cetudi prebivas v tujini
So tsk nespodobni, da niti poloznice ne znajo poslat na nov naslov, kljub veckratnim opozorilom. Ker ne placas, ker nimas poloznice, pa ti vrzejo opomin pred izvrsbo z obrestmi. To znajo poslati na nov naslov..
Ce placas z napacnim sklicem, pa tudi ne priznajo, niti ne vrnejo denarja in se naprej terjajo.
Gapa
# 12.09.2018 ob 00:34
>Tako delajo drzavna podjetja. Monopolisti, ki preprecujejo konkurenco in si delijo ekstra dobicek. Izgubo pa pokrivamo vsi.
>Le tako s polno paro naprej v neokomunisticno revolucijo. A ne, Kordis in vsi ostali Golobicevi golobcki v vladi?

To so ti sposobneži. Zlorabijo položaj in vse možne zakone, podjetje pa vseeno zavozijo. To so vse uničene firme brez prihodnosti.
Nezakonito uničijo vrednost drugih, normalnih podjetij, ki jim tudi odškodnine nikoli ne povrnejo vsega.
Uporabniki in državljani oškodovani večplastno, tudi s plačevanjem višjih cen za slabše storitve.
Ampak "Levi" managerji so si izplačali bonuse, njihove "s.p." firme so dobavljale sekret paper po x-kratniku cene. Ali žilne opornice, vseeno.
To so ti Udba-oranžni-golobičji posli. Kaj bi oni brez njih... tako pa jim gre zelo lepo. Za Levico in revolucijo, vse za dobro ljudi. Za dobro ljudi, na njih mislijo.
kaboom
# 11.09.2018 ob 22:04
...aja ne, ne bomo, ker smo edini oškodovani mi vsi uporabniki teh storitev - Slovenci, ki se nimamo kam pritožit... Varuh potrošnikov pa v zrak gleda!
gospod iskreni
# 11.09.2018 ob 23:31
Prav bi bilo, da T2 plačuje najemnino infrastrukture, ki smo jo kupci plačali v ceni stanovanj in s posebnimi plačili.

Kolikor vem ima T2 kar nekaj svoje infrastrukture. Telekom pa tudi ni plačal za omrežje ki smo ga vsi gradili, tako da ne razumem tega komentarja.
Springbok
# 11.09.2018 ob 21:57
@ olimpja80 - zadnjo besedo o odškodnini za souporabo vodov s strani konkurenčnega operaterja ima zdaj AKOS. Tako, da ne gre za ta prekršek, ki ga omenjaš. Gre za to, da je Telekom onemogočal souporabo vodov.
Črnibog
# 12.09.2018 ob 08:46
Telekom je gradil infrastrukturo, resno? V jugi se je gradilo omrežje na podlagi samoprispevka, je telekom oz. država vrnila denar uporabnikom. Ni. Da se o nategu z isdn sploh ne pogovarjamo. Večina tukaj vas nima pojma kako je državni monopol želel uničiti konkurenco, zato je prav, da plačajo odškodnino.
Guliarth
# 12.09.2018 ob 07:23
Do naše hiše je pristopil Telekom prodajalec, ponudil je storitve na optiki. Podpisali smo soglasje, takoj za tem je v podpis dal pogodbo Telekoma. Povedali smo, da bomo pri drugem operaterju naročili storitve. Sprva je trdil, da če ne bomo podpisali z njimi optike ne bomo imeli. Ko smo ga soočili s tem, da ima naš operater pogodbo z njimi za to lokacijo je jezno odšel. Tako tržijo, omejujejo konkurenco in zgubljajo take tožbe.
Ko pa smo že pri T2, a bodo te milijone preko ZVON 1 2 vrnili v državno blagajno od koder so jih vzeli in ne vrnili?
bob
# 11.09.2018 ob 23:47
Že nekaj let pri T-2, več kot zadovoljen.
Peter Griffin
# 12.09.2018 ob 11:54
A kdo ve, če se da preko T2 optičnega kabla dobiti telekomov signal? Hvala!

Meni je bilo receno, da ne. Ker so sami gradili oz postavljali opticno omrezje imajo pravico samo oni ponujati optiko preko teh kablov naslednjih 10 let.(tako mi je rekel telemachov operater)
Samybox5
# 12.09.2018 ob 06:48
Do konca jih potolčt te zverine ki so vedno in povsod nagajale in hujskale proti vsemu novemu. No prišel je čas ko boste počasi in sigurno odšli. Ve se kakšne svinjarije je Mobitel alias Telekom počel . Če bi bilo po mojem bi končali na Dobu
mikitr
# 12.09.2018 ob 07:53
ha,ha,ha,ha,kmalu bodo vse spravili na kant,T2(lastniki) -je kradel preko zvonov,nato dobil tožbo proti državnemu podjeju (lasniki davkoplačecalci),ta je obiral nas naročnike in nekateri bodo preko davkoplačevalcv in naročnikov telekomovih storitev ,močno obogateli.
Skippy
# 12.09.2018 ob 07:08
Gre za to, da je Telekom onemogočal souporabo vodov.

Ampak ostali operaterji še to vedno onemogočajo ....
pepieinschlag
# 12.09.2018 ob 05:15
Že nekaj let pri T-2, več kot zadovoljen.

Že nekaj let pri Telekomu, zelo nezadovoljen.
Prava arogantna mafija so v stilu naših politikov češ: kdo nam pa kaj more? Saj ste to želeli.
Bivši uporabnik
# 12.09.2018 ob 17:09
Mafija T2 in Telemach se šcercajo preko Telekomovega omrežja in jih ščiti država, da lahko kradejo v svoje žepe, preko Telekomovega omrežja, ne plačujejo najemnine za prostore niti omrežje ki ga vzdržuje Telekom.... Kasijrajo pa velike denarje, ovce pa nasedajo na dva tri evre nižjo mesečno najemnino in jih kujejo v zvezde, v resnici pa koritarji izkoriščajo Telekom da služijo na njihov račun, oz državni, davkoplacevalski denar...
krypto
# 12.09.2018 ob 11:49
Vsi so krvavi pod kozo. Ne se sprenevedat da je pa kranjski mafijec angelcek lol.
The Matrix
# 11.09.2018 ob 22:59
Koliko bo drugo leto dividenda Telekoma???
Bivši uporabnik
# 11.09.2018 ob 22:32
eh, naivneži..
boste videli, kaj sledi.
Schpyoon
# 12.09.2018 ob 22:20
@gartnerm

T2 je dobil takratni največji upnik, kateri se je zakreditiral za nenormalne vsote, da so je s svojim podjetjem postavil infrastrukturo, plačanega pa ni dobil nič. Tako je ta upnik dobil v upravljanje T2, krediti so pa ostali.
krypto
# 12.09.2018 ob 19:52
No no, nikar tako vehementno. Stvar še zdaleč ni tako črno bela kot bi ti sedaj rad prikazal. Eni in drugi imajo toliko masla na glavi da je vsebine vsaj za eno pošteno knjigo. Celotna zgodba o T-2 meji na sci-fi kriminalko, ki se je lepo odvila s pomočjo istih koritnikov ki so nekoč koritili na drugi strani. V celi zgodbi so edine žrtve davkoplačevalci. 100 miljončkov ki so izpuhteli skozi zvončke + telih 50 odškodninskih miljončkov. Torej lahko trdim da so davkoplačevalci zagonili 150 milijonov za omrežje ki je danes v privatni lasti. Da ne omenjamo da je T-2 zastopal Senica, ki je itak veliki poznavalec zakonodajnih for, saj so sodelovali pri pisanju le teh in da se je tovariš Kramberger za dodatnih 100 jurčkov bil pripravljen spomniti detajlov in dokumentov ki so pomagali da se je zgodba odvila v pravo smer. Briljantno res.
Aleksander1982
# 12.09.2018 ob 17:49
@ohi
No no, počasi da se ti ne bo zaletelo sine :) T-2 kar lepo plačuje Telekomu najem paric in vlaken. T-2 svoj del najbrž opravlja korektno, ampak če se po drugi strani vprašam drugače...ali Telekom, kot paricodajalec oz. vlaknodajec, kateri dobi plačan zakup, opravlja vzdrževanje le tega kot bi se spodobilo? Odgovor je ne. Telekomu se po domače povedano j*** za svoje stranke, zakaj se mu ne bi še za T-2jeve. Popravijo ko popravijo - će popravijo, kljub temu da imajo zakup plačan, torej smatrano delovanje plačanega dela. Enako velja za nedelovanje T-2ja in pritožbe stranke, da ji ne dela T-2 in je ne zanima kaj imam T-2 s Telekomom. En mali paradox, kateri se ne bo odpravil še naslednjih XX let. Tako da dragi ohi, ne Telemach, ne T-2 SE NE šverca preko njihovih kablov ampak jih za to prekleto drago plačujejo. Je to zguba za Telekom? Ne ni, ker če oni na določeni parici nimajo svojega naročnika imajo Telemachovega oz T-2jevega za katerega dobijo kar lep denar. In če pogledaš iz tega stališča imaš na eni strani vse Telekomove stranke + dobiček zakupljenih linij ostalih operaterjev. In temu ti praviš švercanje?
Prosim te, da ne govoriš o zadevi o kateri več kot očitno nimaš niti najmanjšega pojma :) Drži se kavča ;)
Canis.Lupus
# 12.09.2018 ob 10:32
Plačali bomo MI. Brez skrbi.

Če pras*i it telekoma ne bi bili taki pras*ci, odškodnine ne bi bilo treba plačati.
Žal je prevagala stara dobra lenoba v slogu in socialistična miselnost državenga podjetja: "Saj smo monopolisti, kaj nam pa morejo! pa prjatli iz XY stranek bodo zrihtali, brez skrbi. Dejmo jeb*t tele T2-jevce dokler ne crknejo (v ozadju grotesken smeh)".

Od časov, ko je Telekom izsiljeval z bednimi produkti, da si lahko prišel do dostojne spletne hitrosti, jih ne prenašam in se izogibam vsem njihovim storitvam.
KunteKinte
# 12.09.2018 ob 07:46
Ljudje samo jamrajo in nič ne naredijo.. odjavis storitve pri Telekomu in greš konkurenci Hot ima dober paket za 10 Eur..
Robida
# 12.09.2018 ob 05:25
Ko zadenem eurojackpot, se spravim s tožbo na Telekom Slovenije zaradi drugega dela imena firme. Kdo jim je dovolil ukrasti ime moje domovine? Me zanima, kaj bi rekli na ajpesu, če bi jaz hotela registrirati Mesnica Slovenije ali Kruhek Slovenije ali Frizeraj Slovenije? Naslednji bo na vrsti Triglav, ki je ukradel ime mojega boga.
Springbok
# 11.09.2018 ob 21:21
@ galoper - pa še zahtevaj, da elektro ali eneregtika plačujeta najemnino za infrastrukture, ki smo jo kupci plačali v ceni stanovanj. Torej dobavitelj naj tebi plačuje najemnino, namesto, da bi ti plačeval omrežnino.

Kolikor vem, imajo zakonite ali pogodbene brezplačne služnosti na tvojih vodih.
jani15
# 12.09.2018 ob 20:42
Sem na A1 super je pri Telekomu že encajt ne.
galoper
# 12.09.2018 ob 08:41
@Springbok # 11.09.2018 ob 21:21
@gospod iskreni # 11.09.2018 ob 23:31
Svoje mnenje sem napisal na osnovi zaznav v domačem okolju, ki je nastajalo še v YU, ko so plačevali storitve za določene izbrane namene življenjskega pomena. O polaganju optičnih kablov in distributerjih signalov se ni pogovarjalo. Imamo objekte zasebne lastnine, kjer lastniki odločamo o uporabi. Drugi odločajo o napeljavi kablov po drugih objektih, le plačevali so in plačujemo vsi, 've se kdo' obračunava in koristi naša sredstva ter si prisvaja dobiček.
enkapitalist
# 12.09.2018 ob 08:01
A kdo ve, če se da preko T2 optičnega kabla dobiti telekomov signal? Hvala!
AMFIBIJA
# 12.09.2018 ob 06:09
Redki takšni so pri nas momenti,
a se tudi to kdaj le dogaja,
da kontrola paznikom uhaja,
moč da pridobijo argumenti.
diord
# 11.09.2018 ob 21:36
Moram si enkrat vzet čas in odjavit Telekom, NLB, RTVslo. Skrajno skrajni radikalni levičarji jao
Springbok
# 11.09.2018 ob 21:23
Ta 50 miljonska odšodnina bi bila lahko pot v privatizacijo Telekoma. Enostavno upravičencem namesto denarja dogovoriš izplačilo v delnicah Telekoma.
olimpija80
# 11.09.2018 ob 21:47
Telekom Slovenije gradi infrastrukturo, ostali operaterji se pa večinoma šlepajo z neko najemnino. In potem je TS v prekršku, ker je postavil previsoko in s tem omejeval konkurenco. Hm.
discoversci
# 11.09.2018 ob 21:28
T2 je kočevski medved. Če ne bi dobival od odškodnin, bi že zdavnaj propadel, pa ne zaradi kakršnih koli krivic. Konec koncev tudi JE propadel. Država se dela mutavo in so pustil da naprej poslujejo. Pustijo pa samo zato da v bruselj ne bo treba vračat dinarja. Kater mafijozo je uatanovil t2 in zakaj, pa vemo.
vnk
# 11.09.2018 ob 21:19
In koliko nove infrastrukture je te dni postavil T-2?
Kazalo