Nadzorni svet je bil pri vsem tem ponovno soglasen, da je gradnja šestega bloka pomembna nacionalna strateška naložba, namenjena zagotavljanju varne, okolju prijazne in zanesljive oskrbe Slovenije z električno energijo, ki ga država nujno potrebuje. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorni svet je bil pri vsem tem ponovno soglasen, da je gradnja šestega bloka pomembna nacionalna strateška naložba, namenjena zagotavljanju varne, okolju prijazne in zanesljive oskrbe Slovenije z električno energijo, ki ga država nujno potrebuje. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorniki ob tem poudarjajo, da naložbo s pisnimi poročili podprla tudi številna strokovna združenja, ustanove in ugledni energetski strokovnjakovi s fakultet ter raziskovalnih inštitutov in združenj. Foto: MMC RTV SLO
Termoelektrarna Šoštanj
V javnosti so se pojavili očitki, povezani s pogodbo med Tešem kot investitorjem in Alstomom kot dobaviteljem glavne tehnološke opreme. Foto: www.te-sostanj.si

V javnosti so se pojavili očitki, povezani s pogodbo med termoelektrarno (TEŠ) kot investitorjem in Alstomom kot dobaviteljem glavne tehnološke opreme. Pojavili so se dvomi glede protikorupcijske klavzule in namigovanja na sporna ravnanja ter določbe pogodbe.

Na vsa vprašanja, povezana s projektom gradnje šestega bloka Teša, nameravajo v upravi odgovarjati na novinarski konferenci v sredo. Protikorupcijska klavzula je medtem že objavljena na spletni strani termoelektrarne.

Celotna pogodba ne bo razkrita
Kljub temu pa v upravi poudarjajo, da so pričakovanja, da bodo javno razkrili celotno pogodbo, popolnoma nerealna, saj gre za poslovni oz. pravno-formalni odnos med podpisniki pogodbe o gradnji šestega bloka, ki temelji na varovanju poslovne skrivnosti.

Sicer pa se je nadzorni svet Holdinga slovenskih elektrarn seznanil s potekom izgranje TEŠ 6, med drugim tudi z informacijo, da vlada s posebnim sklepom od vodstva HSE-ja zahteva podrobno poročilo o postopkih, ki so bili izvedeni v zvezi s to naložbo.

Nadzorniki: Gradnja je pomembna nacionalna strateška naložba
Hkrati je nadzorni svet HSE-ja, ki je danes sprejel tudi poslovni načrt holdinga za leto 2010, podprl generalnega direktorja družbe Boruta Meha pri proaktivnem sodelovanju s komisijo za preprečevanje korupcije, saj je v interesu vseh, da naložba poteka transparentno.

Nadzorni svet je bil pri vsem tem ponovno soglasen, da je gradnja šestega bloka pomembna nacionalna strateška naložba, namenjena zagotavljanju varne, okolju prijazne in zanesljive oskrbe Slovenije z električno energijo, ki ga država nujno potrebuje.

Nadzorniki ob tem poudarjajo, da naložbo s pisnimi poročili podprla tudi številna strokovna združenja, ustanove in ugledni energetski strokovnjakovi s fakultet ter raziskovalnih inštitutov in združenj.

Projekt vreden več kot milijardo
Vrednost projekta gradnje bloka šest znaša 1,1 milijarde evrov. HSE kot lastnik podjetja je novembra lani Teš dokapitaliziral za 85,5 milijona evrov. Holding je za izvedbo naložbe pripravljen zagotoviti še približno 210 milijonov evrov, Teš bo prispeval 100 milijonov evrov, 550 milijonov evrov znaša najeto posojilo pri EIB, v projekt, ki naj bi ga končali leta 2014, pa naj bi se vključila tudi družba Gen Energija.