Bo ministrstvo rešilo zaposlene v tovarni pred veliko brezposelnostjo? Foto: RTV SLO
Bo ministrstvo rešilo zaposlene v tovarni pred veliko brezposelnostjo? Foto: RTV SLO
Zmago Jelinčič
Poslanec SNS-a bi v Sloveniji rad videl letalski muzej. Foto: RTV SLO

To rešitev so po besedah kmetijske ministrice Marije Lukačič dosegli po mesecu dni pogajanj s predstavniki ministrstva in madžarskimi ter nizozemskimi lastniki podjetja.

S tem naj bi ministrstvo pridobilo dodaten čas za preusmeritev kmetov v proizvodnjo pšenice in koruze, ki ju bodo potrebovali za izdelavo bioetanola. Tovarna bi v ta namen potrebovala 55.000 ton pšenice in 77.000 ton koruze, za zagon proizvodnje pa vsaj 25 milijonov evrov sredstev.

DZ odločil, da bo država porok Darsu. Več si preberite tukaj.

Delovna mesta naj bi deloma ohranili, vendar ne v celoti. Lukačičeva nima odgovora na vprašanje, koliko izmed 198 delavcev bo s preusmeritvijo izgubilo delo. V Tovarni sladkorja Ormož so z odločitvijo zadovoljni.

Sklepi s seje vlade
Pristojna ministrstva so ponovno pregledala dokumentacijo in ugotovila, da med dokumenti ni bilo zahtevkov za prevoze za potrebe ameriške Cie.

Ministri so na seji vlade sprejeli predlog odgovora na pisno poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča (SNS) v zvezi z gradnjo Evropskega letalskega muzeja. Ministrstvo za kulturo skupaj z ministrstvom za obrambo in ministrstvom za zunanje zadeve podpira pobudo glede muzeja.

Vlada je predlagala, da DZ po nujnem postopku sprejme zakon o nasledstvu in novelo zakona o starševskem varstvu. Zakon o skladu za nasledstvo bi poenotil izvajanje Sporazuma petih držav naslednic o nasledstvu po nekdanjem SFRJ-ju. Z njim naj bi med drugim tudi preprečili težko popravljivo škodo, ki bi jo lahko utrpeli Ljubljanska banka in Nova Ljubljanska banka, zoper kateri pred pristojnim sodiščem v Ljubljani poteka več kot 110 postopkov.

Dodatne pravice staršev
Novela zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih naj bi pripomogla k izboljšanju rodnosti, poenotila naj bi uveljavljanje posameznih pravic. Po novem se za velike družine obetajo nekatere dodatne ugodnosti, zaradi varstva otrok je razširjena tudi pravica do krajšega delovnega časa. Plačani očetovski dopust bo po novem možno uveljaviti do tretjega leta otrokove starosti.

Za odpravo škode v kmetijstvu po lanskih ujmah bo vlada namenila slabe tri milijarde tolarjev. Več kot 6.000 oškodovancev bo pomoč dobilo predvidoma do konca aprila.