"Ti komentarji očitno izkazujejo frustracijo nekoga, vendar trdim, da to niso banke, ker bi to lahko že davno naredile," je namige, da zdajšnji upravi Istrabenza ne zaupajo banke in niti največji lastnik Petrol, komentiral Topič. Foto: MMC RTV SLO
Kot največji uspeh v času, odkar je v vrhu Istrabenza, si Topič sicer šteje izglasovanje prisilne poravnave, največji neuspeh vidi v propadu dogovora o prostovoljni poravnavi.

bank in Petrola v prvega moža Istrabenza Bogdana Topiča je ta odločno zavrnil, saj bi lahko banke njegov odstop zahtevale že v pogajanjih o prisilni poravnavi.

"Ti komentarji očitno izkazujejo frustracijo nekoga, vendar trdim, da to niso banke, ker bi to lahko že davno naredile," je namige, da zdajšnji upravi Istrabenza ne zaupajo banke in niti največji lastnik Petrol, komentiral Topič. Nezaupanja do uprave do zdaj po njegovih besedah ni bilo čutiti niti od Petrola. Komunikacijo s predsednikom uprave Petrola Aleksandrom Svetelškom je Topič označil kot normalno. S tem se je Topič odzval na ugibanja v nekaterih medijih, da naj bi nadzorniki v četrtek zahtevali njegov odstop.

Za prostovoljno poravnavo se je potegoval že od začetka
Navedbe, da naj bi bila njegova odstavitev cena za prostovoljno poravnavo med bankami in lastniki, o čemer je danes pisal časnik Delo, je Topič zanikal. Kot je poudaril, se je sam za prostovoljno poravnavo od vsega začetka potegoval, zato se mu ne zdi, da bi lahko predstavljal oviro za doseganje dogovora za prostovoljno poravnavo.

Prvi mož Istrabenza pa je potrdil, da je bil Svetelšek nezadovoljen z umikom napovedanega sklica skupščine. Skupščino so po besedah Topiča preklicali zato, ker je bila predvidena dokapitalizacija ob izglasovanju prisilne poravnave brezpredmetna, poleg tega pa so umik dokapitalizacije predlagali tudi mali delničarji, je še dejal.

Štiriletni rok za poplačilo terjatev, kot ga je v popravljenem načrtu finančnega prestrukturiranja predvidela uprava, bo po Topičevih navedbah začel teči, ko bo sklep o prisilni poravnavi pravnomočen.

Poplačati mora petino vseh priznanih terjatev
Istrabenz bo namreč moral v skladu z načrtom letos poplačati za 19 odstotkov oziroma nekaj manj kot 90 milijonov od 462 milijonov evrov priznanih terjatev. Katera podjetja bodo prišla na vrsto za prodajo že letos, Topič ni želel razkriti. Je pa potrdil, da je Instalacija, ki ima v lasti skladišča goriva na Srminu, med bolj likvidnimi naložbami in da bodo verjetno najprej na vrsti najbolj likvidne naložbe.

Kot največji uspeh v času, odkar je v vrhu Istrabenza, si Topič sicer šteje izglasovanje prisilne poravnave, največji neuspeh vidi v propadu dogovora o prostovoljni poravnavi.