Nedokončano zaprtje ormoške tovarne sladkorja bo državo drago stalo. Foto: EPA
Nedokončano zaprtje ormoške tovarne sladkorja bo državo drago stalo. Foto: EPA

Ormoško tovarno v zapiranju so pred petimi leti pregledali tudi slovenski, ne le evropski inšpektorji. Ugotovili so, da bi morala biti hala in 100-metrski dimnik porušena, ker zanju v predpisanem roku lastniki - Nizozemci in Italijani - niso našli novega kupca, ki bi tu izvajali drugo dejavnost.

Agencija za kmetijske trge je spisala odločbo - vrniti je treba dobrih devet milijonov evrov, k temu je naložila še slab milijon kazni. Po pritožbi pa so tujci plačali osem milijonov evrov manj. Agencija je namreč denar izterjala z računa ormoške tovarne pri NKBM-ju, kamor so tuji lastniki že na začetku morali položiti varščino oziroma bančno garancijo, kot dokaz, da z zaprtjem tovarne mislijo resno.

In zdaj bistveno: na agenciji so denar z bančnega računa, dobra dva milijona, pobrali lani, osem milijonov varščine, kolikor je je na računu še ostalo, pa vrnili lastnikom tovarne. In to v času, ko se je že dobro vedelo, da bo težava še evropska devetmilijonska kazen za neporušen silos.

Zakaj so vrnili celotno varščino? Na agenciji so odgovorili, da pravne podlage, da jo zadržijo, ni bilo.

Dobra dva milijona izterjanega denarja od tujih lastnikov v Ormožu se torej nista nanašala na zadnjo skoraj devetmilijonsko kazen s silosi. Bodo na agenciji torej zdaj od lastnikov terjali denar še za silose? Pravijo, da ne, da spet ni pravne podlage. Bodo denar za evropsko kazen torej dali davkoplačevalci? Seveda, 2,9 milijona so ga že lani, enak znesek ga bodo zdaj v marcu in slabe tri milijone še naslednje leto. Na agenciji danes pred kamere s pojasnili niso želeli.

Zakaj v Ormožu niso rušili naročenega?
Zakaj v Ormožu niso rušili naročenega?