Menedžerji Trima s Tatjano Fink na čelu so z zaplembo delnic pred skupščino izgubili večinski vpliv v družbi. Foto: BoBo
Menedžerji Trima s Tatjano Fink na čelu so z zaplembo delnic pred skupščino izgubili večinski vpliv v družbi. Foto: BoBo


Današnja skupščina je za lansko poslovanje podelila razrešnico upravi in nadzornikom, zaradi odstopa dveh nadzornic, Romane Pajenk in Marte Strmec, pa je na predlog Probanke za člana nadzornega sveta imenovala Krajnca in Topiča.
Njun mandat bo trajal do 11. julija 2015. Hkrati z njima so med nadzorniki še Peter Zorič, Nataša Šteferl Popit in Stanislav Hostnik. Prav Probanka se je z zasegom delnic Trima od Trimo Investmenta, ta je v lasti menedžerjev Trima, ki so z zasegom izgubili pomemben del vpliva v podjetju, pred skupščino okrepila v družbi in ima tako skupaj z Zlato Moneto II zdaj v lasti 57,5 odstotka trebanjskega podjetja.

Obenem so lastniki, s Probanko na čelu, na skupščini sklenili tudi, da bo treba celovito prestrukturirati matično družbo in skupino. Obe se namreč spopadata z visoko izgubo, ki je posledica previsokih anuitet za bančna posojila.
Visoke izgube
Matična družba Trimo je lani ustvarila nekaj manj kot 96,28 milijona evrov prihodkov in leto končala z nekaj več kot 1,76 milijona evrov dobička iz poslovanja. A celotni poslovni izid vseeno kaže izgubo v znesku skoraj 10,3 milijona evrov.
Skupina Trimo je lani ustvarila prihodke v višini nekaj več kot 161,4 milijona evrov ter izgubo iz poslovanja v višini blizu 2,2 milijona evrov. Čista izguba je dosegla skoraj 14,2 milijona evrov.
V Trimu so ob tem poudarili, da so jih otežene tržne razmere zadnjega petletja in visoki finančni odhodki pripeljali do tega, da je treba družbo oz. skupino prestrukturirati poslovno, finančno in lastniško. Družba je tako že lani za čas dogovarjanja z bankami upnicami s temi sklenila dogovor o neodplačevanju glavnice do 30. septembra.
Iščejo dogovor z bankami upnicami
Tudi Trimo Investment se spopada z izgubo. Direktorica Trimo Investmenta Marjeta Štepec je pojasnila, da je družba lani ustvarila za nekaj več kot 14,47 milijona evrov oz. 31 odstotkov več kot pred letom. Čeprav je družba iz poslovanja dosegla dobiček v znesku nekaj manj kot 847.000 evrov, pa so leto končali z 840.000 evri izgube. Družba je konec preteklega leta imela tudi za nekaj več kot 942.000 evrov negativnega kapitala, je pojasnila.
Zaradi navedenega bodo morali družbo prestrukturirati, letos pa jo bodo skupaj z družbama Trimo in srbskim Trimo Inženjeringom vključili v celovit proces finančnega prestrukturiranja, ki ga izvajajo z bankami upnicami.