Zaradi utaje davkov v Liechtensteinu je takoj po razkritju odstopil direktor nemške pošte Klaus Zumwinkel. Foto: EPA
Zaradi utaje davkov v Liechtensteinu je takoj po razkritju odstopil direktor nemške pošte Klaus Zumwinkel. Foto: EPA
Banka Lgt, ki je v ospredju nemške preiskave, je v lasti liechteinske kraljeve družine. Foto: EPA
Preiskave v Nemčiji

Potem ko so nemške oblasti v preteklih tednih odkrile, da premožnejši državljani in vodilni v nekaterih podjetjih prelivajo denar od utaje davkov v majhno evropsko kraljevino, so se ZDA, Velika Britanija, Italija, Francija, Španija, Češka, Avstralija in tudi Slovenija odločile, da preiščejo, ali njihovi državljani Liechtenstein izkoriščajo za neupravičeno okoriščanje.

Slovenija čaka na odgovor
Afera je izbruhnila, potem ko se je nemška obveščevalna služba dokopala do seznama imetnikov računov v Liechtensteinu in odkrila, da je od 1.400 imen na seznamu kar 600 Nemcev, ki jih sumijo utaje davkov v eni od treh evropskih davčnih oaz. Slovenija o morebitnih slovenskih imenih na seznamu v kratkem pričakuje odgovor Nemčije.

Kupčija za sporni seznam
Nemški obveščevalci so seznam imen imetnikov računov in potencialnih osumljencev utaje davkov za več kot štiri milijone evrov odkupili od nekdanjega uslužbenca liechtensteinske banke LGT Heinricha Kieberja. Ta jih je ukradel in nato prodal nemškim obveščevalcem.

Kieber naj bi po kupčiji zamenjal identiteto, zato se je za njim izgubila vsaka sled. Nemčija je takoj izrazila pripravljenost, da podatke brez protiplačila posreduje zainteresiranim državam. V Liechtensteinu so zaradi uhajanja podatkov že sprožili kriminalno preiskavo.

Skesanci vračajo denar
V Nemčiji so v okviru preiskave preiskali stanovanja in pisarne 150 osumljencev, od katerih jih je 91 že priznalo svoja dejanja, medtem ko se je 72 ljudi samih javilo oblastem. Skesanci so začeli vračati denar in na račun je bilo nakazanih že skoraj 29 milijonov evrov.

Poleg Liechtensteina sta v Evropi davčni oazi še Andora in Monako, vse skupaj pa je zaradi nesodelovanja v začetku meseca v svojem poročilu okrcala Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj.

G. V.

Preiskave v Nemčiji