Vasle opozarja na nujnost strukturnih reform na trgu dela, predvsem povečanje fleksibilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Vasle opozarja na nujnost strukturnih reform na trgu dela, predvsem povečanje fleksibilnosti. Foto: MMC RTV SLO

Začasni ukrepi med krizo so sicer dali pozitivne rezultate, a večjih strukturnih vprašanj na trgu dela ne morejo rešiti, je prepričan direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj. Se mu pa zdi zakon o malem delu, o katerem bodo državljani odločali na nedeljskem referendumu, eden izmed pomembnih ukrepov, ki bodo pripomogli k povečanju fleksibilnosti na trgu dela.

Drugo leto naj bi se brezposelnost znižala
V Sloveniji je konec marca število registriranih brezposelnih znašalo 113.948 in letos naj bi se po napovedih Umarja to število ustavilo na približno 114.000, medtem ko naj bi bilo v 2012 brezposelnih 116.000 ljudi. Delež začasnih zaposlitev mladih je namreč v Sloveniji največji med vsemi državami Evropske unije. Naraščanje brezposelnih, starejših od 50 let, ki se je ob koncu 2010 občutno pospešilo, pa se je v začetku letošnjega leta ustavilo.

Plača se zvišuje v zasebnem sektorju
Povprečna bruto plača se je januarja znižala v zasebnem sektorju za 3,4 odstotka, v javnem pa za 0,4 odstotka. Medletna rast skupne bruto plače (3,3 odstotka) je ostala na podobni ravni kot ob koncu 2010 in je še naprej posledica višje plače v zasebnem sektorju, saj se v javnem ohranja na podobni ravni kot pred letom dni.

Počasno okrevanje gospodarstva
Začetek letošnjega leta je zaznamovalo pričakovano počasno okrevanje gospodarstva, ki pa še vedno zaostaja za povprečno predkrizno ravnjo. Glavni motor rasti ostaja izvoz, letos je pričakovati tudi povečanje investicij. Umar za letos napoveduje 2,2-odstotno gospodarsko rast, za 2012 pa 2,6-odstotno. Brez dodatnih ukrepov ekonomskih politik bo Slovenija letos in prihodnje leto še beležila rast BDP-ja, v naslednjem obdobju (med 2014 in 2016) pa bo rast skromnejša in ne bo presegla dva odstotka.

Zadolževanje je vse dražje
Medtem pa se razmere na finančnih trgih zaostrujejo. Ob tem je Vasle spomnil na četrtkov dvig ključne obrestne mere Evropske centralne banke in čeprav je bil dvig sicer minimalen, je ECB s tem nakazal, da bo dvig nadaljevala. Vasle zato pričakuje, da bo ključna obrestna mera do konca leta narasla na 1,75 odstotka. Zadolževanje se tako draži, a je Slovenija po njegovih besedah še daleč od najbolj črnih scenarijev, ki se dogajajo v nekaterih državah evra.