Unior je dogovor o finančnem prestrukturiranju z bankami usklajeval od oktobra lani. Foto: BoBo
Unior je dogovor o finančnem prestrukturiranju z bankami usklajeval od oktobra lani. Foto: BoBo

Unior naj bi se po dogovoru do leta 2019 namreč razdolžil z zdajšnjih 142,1 milijona evrov dolga na 70,9 milijona evrov dolga. S tem je med drugim dosežena dolgoročna poslovna stabilnost družbe, navajajo v Uniorju.

V podjetju so sporočili, da se bo družba v obdobju do leta 2019 skladno s pogoji dogovora z bankami razdolžila z rednimi odplačili bankam v vrednosti 30,4 milijona evrov in SID banki v znesku 12,1 milijona evrov ter z 28,7 milijona evrov izrednih odplačil iz prodaje poslovno nepotrebnega premoženja.

Pogodba z bankami zagotavlja tudi jamstveni potencial za proizvodnjo programa strojna oprema, ki ga bodo poslovne banke zagotavljale skupaj s SID banko. Skladno s pogodbo pa bo družba pristopila tudi k iskanju strateškega partnerja za program turizem.

Stabilen denarni tok
Pogodba do leta 2019 zagotavlja tudi stabilen denarni tok, pogoje za doseganje zastavljenih ciljev in dolgoročno poslovno stabilnost družbe, ki je "pomemben akter" doma in v tujini, so sporočili iz Uniorja.

Konec lanskega leta je imel Unior skoraj 22 milijonov evrov bilančne izgube. Na skupščini Uniorja 17. julija so delničarji sprejeli nasprotni predlog Kapitalske družbe o bilančni izgubi, tako da ta ostaja nepokrita, medtem ko je vodstvo predlagalo, da ostane nerazporejena in se prenese v leto 2014.

Razrešnica za predsednika uprave
Skupščina je predsedniku uprave Uniorja Darku Hrastniku, članu uprave Branku Bračku in nadzornikom podelila razrešnico za lansko poslovno leto, nekdanji predsednik Uniorjeve uprave Gorazd Korošec, ki so ga nadzorniki predčasno odpoklicali avgusta lani, pa je ostal brez razrešnice.

Z dnevnega reda skupščine sta bili umaknjeni točki o imenovanju letošnjega revizorja in o umiku z borze, imenovan pa je bil nov nadzorni svet. Kot predstavniki delničarjev s štiriletnim mandatom so bili izvoljeni Franc Dover, Branko Pavlin, Marko Pahor in Drago Rabzelj, mandat pa bodo nastopili decembra.