T-2 bo očitno končal v rokah Gratela, veliko pa je odvisno tudi od bank upnic. Foto: www.t-2.net
T-2 bo očitno končal v rokah Gratela, veliko pa je odvisno tudi od bank upnic. Foto: www.t-2.net

Kot je po sestanku upnikov pojasnil predsednik upniškega odbora Gorazd Tršan, pooblaščenec Gratela, so se najprej seznanili s ponedeljkovim potekom skupščine in ugotovili, da predlagani skupščinski sklepi glede zmanjšanja kapitala zaradi pokrivanja izgube in dokapitalizacije s stvarnimi vložki niso bili sprejeti. S tem pa po njegovem mnenju niso bili ustvarjeni pogoji za spremenjeni načrt finančnega prestrukturiranja družbe.

"Upniški odbor je sprejel sklep, da pooblasti predsednika upniškega odbora, da najpozneje v sedmih dneh skliče sejo odbora kot skupščine družbe T-2 in predlaga sprejetje sklepov o poenostavljenem zmanjšanju osnovnega kapitala družbe T-2 in povečanje osnovnega kapitala z denarnimi vložki," je pojasnil Tršan ter dodal, da bo skupščina izvedena predvidoma do 20. aprila.

Začetek razlastitve in konec Zvona Ena
Z omenjenim sklepom so upniki dejansko začeli postopek razlastitve zadolženega Zvon Ena Holdinga. Ta je namreč v ponedeljek zahteval prekinitev skupščine, saj še vedno išče druge mogoče rešitve, s katerimi bi se izognil lastnemu propadu.
S konverzijo terjatev v lastniške deleže bi največji lastnik družbe postal Gratel, Zvon Ena pa bi izgubil svojo najpomembnejšo naložbo in se stečaju ne bi več mogel izogniti.

Upniki so sicer želeli v lastniške deleže konvertirati polovico navadnih terjatev, teh je za okoli 112 milijonov evrov, polovico pa bi dobili povrnjenih v denarju v desetih letih. Tako bi Gratel, ki je za T-2 gradil optično infrastrukturo, najverjetneje postal tudi največji lastnik.

Predlog poravnave, ki ga je ob vložitvi prisilne poravnave predlagala uprava T-2, je predvideval 34,6-odstotno poplačilo v osmih letih.