Prvi krog ni upravičil pričakovanj. Foto: MMC RTV SLO
Prvi krog ni upravičil pričakovanj. Foto: MMC RTV SLO

Uprava namerava izvesti 50 milijonov evrov vredno dokapitalizacijo, začela pa jo je 21. avgusta z javno prodajo delnic po sedem evrov. Do nakupa so bili najprej upravičeni obstoječi delničarji, od prejšnjega četrtka do danes pa so bile delnice na voljo tudi širši javnosti. Medtem se je tečaj delnice banke na Ljubljanski borzi gibal okoli petih evrov.

Obstoječi delničarji so v prvem krogu dokapitalizacije vpisali in vplačali za 694.141 evrov novih delnic, kar je le 1,39 odstotka ponujenih. Uprava Abanke Vipa je sporočila, da bo vse vplačane zneske vrnila v roku 15 dni. Uprava je še pojasnila, da so večji delničarji sicer izrazili resen interes za sodelovanje pri vplačilu svežega kapitala, a zaradi določenih omejitev, ki jim jih ni uspelo razrešiti, tega niso storili.

Nadzorniki Zavarovalnice Triglav, ki je 25-odstotna lastnica Abanke Vipa, so v torek sprejeli sklepe, ki Zavarovalnici Triglav omogočajo zagotovitev potrebnih sredstev Abanki. V Banki Slovenije imajo informacije, da bodo tudi drugi lastniki naredili podobno, je dejal guverner Marko Kranjec in dodal, da bo Abanka dokapitalizirana, kot je bilo predvideno. Kot je dejal Kranjec, vplačila lastniškega kapitala niso edina rešitev.

Uprava Abanke Vipa bo nadzornemu svetu predlagala sklic nove skupščine in delničarjem znova predlagala povečanje osnovnega kapitala po ceni, ki bo nižja od predlagane v dozdajšnji ponudbi.

Uprava bo zagotovila tudi izvedbo skrbnega pregleda, kar so predlagali posamezni delničarji, potencialnim novim delničarjem pa bo omogočila vpogled v povzetek poročila o skrbnem pregledu. Tako naj bi bili izpolnjeni pogoji za uspešno izvedbo dokapitalizacije. Podaljšanje postopkov dokapitalizacije naj ne bi vplivalo na redno poslovanje banke.

Znova aktualna združitev z Gorenjsko banko
Banka namerava sočasno z novo dokapitalizacijo izvajati tudi predvidene postopke v projektu kapitalskega povezovanja z Gorenjsko banko. Ideja je stara že nekaj let, spet pa jo je obudila Sava, ki je s 45,9-odstotnim deležem največja lastnica Gorenjske banke. Nadzorni svet Abanke je združevanje februarja podprl, a ga je nadzorni svet Gorenjske banke zaradi visoke izgube Abanke zadržal. Pojavlja se namreč vprašanje, ali bi bila združena banka dovolj kapitalsko trdna.

Trije največji lastniki Abanke so sicer Zavarovalnica Triglav, Sava in Gorenjska banka, ki imajo skupaj v lasti dobrih 71 odstotkov delnic.

B. V.