Na predsednika uprave SDH-ja Marka Jazbeca je uprava Luke Koper naslovila poziv k prevzemu odgovornosti. SDH krivdo za zaplet pripisuje upravi Luke Koper. Foto: BoBo
Na predsednika uprave SDH-ja Marka Jazbeca je uprava Luke Koper naslovila poziv k prevzemu odgovornosti. SDH krivdo za zaplet pripisuje upravi Luke Koper. Foto: BoBo
Ladja v Luki Koper
Zbor delavcev bo jutri pred upravno stavbo službe opozarjal na oviranje razvoja pristanišča. Foto: Luka Koper
Dragomir Matić
Minister je zanikal, da naj bi zahteval menjavo Dragomirja Matića (na fotografiji). Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Kdo bo zmagal v boju za vpliv v Luki Koper?
Nov kandidat za nadzornika Luke Koper

SDH se je za menjavo predlaganega nadzornika odločil, ker so presodili, da zaradi "medijskih izjav in različnih negativnih, neresničnih in skrajno nestrpnih odzivov" v sferi politike in gospodarstva Sorgenfrei ne bi mogel učinkovito opravljati funkcije. Namesto njega bodo na skupščini za nadzornika predlagali Rajka Reška, ki je že opravil ustrezen kandidacijski postopek v okviru SDH-ja.

Vabljeni k branju kolumne Jana Konečnika:

Vladna enačba: Luka + investitor - nadzorniki = drugi tir

SDH je nedavno v zahtevi za razširitev dnevnega reda skupščine Luke Koper, ki bo 1. julija, predlagal tri nove nadzornike - Nemca Jürgena Sorgenfreia, Andraža Lipolta in Klemna Boštjančiča, ki bi zamenjali prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc ter Andreja Šercerja in Elen Twrdy.
Vendar pa je predlog za imenovanje Sorgenfreia v delu javnosti in predvsem na Obali sprožil žolčne odzive. Med drugim so kritiki Nemcu očitali, da bo zaradi pretekle poslovne poti naklonjen pristanišču v Hamburgu na škodo Luke Koper, obenem pa so poudarili tudi, da je sodeloval pri pripravi študije Mednarodnega prometnega foruma pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj, ki je med drugim ugotovila, da investicija v drugi tir za zdaj ni ekonomsko upravičena, in kot začasno alternativno rešitev predlagalo vzpostavitev zalednega terminala v Divači.
V SDH-ju so še vedno prepričani, da bi "kot ugleden mednarodni strokovnjak na podlagi znanja, izkušenj in kompetenc" lahko bistveno prispeval h kakovosti in izboljšanju nadzora nad Luko Koper, a je žal tveganje preveliko.
Reškov življenjepis
Rešek ima po navedbah SDH-ja dolgoletne izkušnje pri vodenju različnih gospodarskih družb, prav tako je bil član več nadzornih svetov. Na svoji poslovni poti je tako zamenjal veliko funkcij.

Med drugim je bil direktor investicijskega sklada Adriatic pri NFD. Leta 2000 je kot direktor družbe HTP Simonov zaliv vstopil v hotelirsko dejavnost na Obali in leta 2009 delo v turizmu nadaljeval kot izvršni direktor za nabavo in tehnični sektor v Hotelih Bernardin, od 2011 pa je direktor družbe Adria, ki upravlja več turističnih zmogljivosti v Ankaranu.

Izkušnje nadzornika si je medtem pridobival v nadzornih svetih družb Gozdno gospodarstvo Postojna, Cimos, Intertrade ITS, Slikoplast in Hypos.

Luka Koper proti SDH-ju
Uprava Luke Koper, ki jo vodi Dragomir Matič, se je odzvala na aktualno dogajanje v zvezi s podjetjem, predvsem na, tako Matič, zavajajoče podatke o poslovanju Luke, ki so jih v javnosti predstavljali Marko Jazbec, predstavnik SDH-ja, in Metod Dragonja kot predstavnik vlade. Po mnenju Matiča ne gre za napake, pomote ali zmešnjave, temveč načrten konstrukt, uperjen zoper vodstvo Luke, zato je uprava že sprožila postopek zoper Jazbeca pri Agenciji za trg vrednostnih papirjev zaradi tržne manipulacije.

V SDH-ju med glavnimi razlogi za zamenjavo nadzornikov navajajo prihodnji strateški poslovni načrt družbe in skupine, ki naj bi bil z vidika prihodkov in stroškov premalo ambiciozen. Iz Luke opozarjajo, da analiza navaja napačne podatke o stroških dela. Menijo tudi, da so v ozadju želje po razdelitvi pristanišča na več koncesijskih območij in prodaja Luke Koper Nemcem.

Obrnili se bodo na tožilstvo, SDH zanika odgovornost
Matič je ob tem dejal, da je SDH pritiskal na upravo Luke v smeri posredovanja dodatnih podatkov o poslovanju Luke, zato bodo na okrožno tožilstvo posredovali dokumentacijo, ki po Matičevem mnenju kaže na napeljevanje h kaznivemu dejanju s področja obveščevanja delničarjev.

V SDH-ju so v odzivu na te očitke poudarili, da je vsak delničar upravičen do določenih podatkov o družbi, ki pa jih mora družba potem posredovati vsem delničarjem. Poudarjajo, da je družba dolžna skrbeti za enakomerno obveščenost, ne delničarji sami. Glede spornih podatkov pa v SDH-ju navajajo, da so jih našli na spletni strani družbe in zato upravičeno domnevali, da so točni. Sprašujejo se, ali ni sama družba z objavo teh podatkov kršila zakonodajo. SDH zavrača očitke uprave Luke Koper o načrtnem delovanju holdinga zoper upravo Luke.

Na tnalu tudi minister
Pri vsem skupaj ni nezanemarljiva vloga vlade oziroma ministra Petra Gašperšiča. Kot je pred dnevi povedala predsednica nadzornikov Alenka Žnidaršič Kranjc: "Imela sem klic ministra Gašperšiča v povezavi s tem, da moram gospoda Matića zamenjati." Minister je to zanikal. Matič pa je dodal, da vse dejavnosti ministrstva za infrastrukturo vodijo v preprečevanje nadaljnjega razvoja Luke, pri čemer je poudaril težave z izgradnjo novega vhoda na krožišču Bertoki in težave z elektrifikacijo na železniški ranžirni skupini.

Zaradi Luke interpelacija Gašperšiča?
Zaradi dogajanja v Luki Koper je nepovezani poslanec Andrej Čuš spisal interpelacijo zoper ministra Gašperšiča. Prepričan je, da je minister s političnim kadrovanjem in izvajanjem pritiska nad nadzorniki dokazuje, da je izgubil nadzor nad področjem, za katerega je odgovoren. Čuš še ni zbral potrebnih deset podpisov za vložitev interpelacije, a po pogovorih s poslanci ostaja optimist, da mu bo to uspelo.

Jazbec in Dragonja morata prevzeti odgovornost
Do države so kritični tudi v svetu delavcev Luke Koper, ki bo jutri z zborom delavcev pred upravno stavbo družbe opozoril na oviranje razvoja pristanišča. Zaposlene bodo seznanili z aktualnimi razmerami ter poskusi destabilizacije družbe in ogrožanja delovnih mest.

Matič pred skupščino Luke ostaja miren, poudarja pa, da družba posluje odlično, se pa lahko "ob tem vprašamo, v kakšni državi živimo." V Luki ne pričakujejo opravičil, temveč zahtevajo odgovornost vseh vpletenih. "Za vse omenjene gospode se čudim, da so danes na svojih delovnih mestih," je sklenil Matič.

Ministrstvo za finance v bran Dragonji ...
Metod Dragonja je kljub navajanju nepravilnih podatkov prejel podporo ministrstva za finance, kjer kljub neaktualnim podatkom ocenjujejo, da je v Luki Koper veliko prostora za izboljšanje poslovanja. Ministrstvo od SDH-ja pričakuje, da bo zagotovil dividendni donos v skladu z državno strategijo, od Luke pa pričakujejo izpolnjevanje obveznosti iz koncesijske pogodbe z državo.

... ministrstvo za infrastrukturo pa Gašperšiču
Odzvali pa so se tudi pri ministrstvu za infrastrukturo, kjer so zapisali, da je vlada izgradnjo drugega tira uvrstila med strateške projekte, ne nazadnje pa že ustanovitev projektnega podjetja za drugi tir kaže na resnost in neomahljivost vlade ter ministrstva za infrastrukturo. Na ministrstvu navajajo tudi, da je minister Gašperšič zavezan cilju izgradnje drugega tira in luške infrastrukture, a je od uprave Luke deležen neutemeljenih pritiskov.

Tarča v četrtek, 23. 6., ob 20.00 na TV Slovenija: Luka Koper, novo vladno lomastenje

Luka Koper, slovensko pomorsko okno v svet, eno najbolje delujočih pristanišč na Jadranu, je zopet plen političnih in lobističnih interesov pri nas: kupčkanje okoli kadrov, pritisk na prvo nadzornico in grožnje, poskus rušenja uprave, številčna vojna okoli poslovnih rezultatov, licitiranje z drugim tirom, za luško prihodnost nujno potrebno naložbo. Kaj je v ozadju? Zakaj vlada in upravljavec državnega premoženja SDH drezata v podjetje, ki gospodarsko raste in se razvija in se kot najuspešnejše državno podjetje upravičeno uvršča v dragoceno narodno srebrnino? Ali res obstaja "master plan" z brutalno preprostim ciljem: prisesati se na milijardno naložbo v železniško povezavo, nato pa razprodati ključna logistična podjetja, kot trdi ekonomist Jože P. Damijan? Ali res lahko govorimo o »lukokavstu«, ki bi moralo zanimati kriminaliste, tožilce in sodnike, kot dogajanje na slovenski obali čustveno označuje pravnik Marko Pavliha? Ali pa gre zgolj za še eno zaletavo dejanje prvega moža SDH-ja Marka Jazbeca, preveliko zaupljivost premierja Mira Cerarja in nespretnost resornega ministra Petra Gašperšiča, ki je sprva zatrjeval, da drugega tira ne potrebujemo, zdaj pa sporoča, da bi napovedana interpelacija zoper njega zgolj upočasnila ta vitalni projekt, s katerim vlada misli resno? Podrobna analiza v Tarči z Jasmino Jamnik.




Kdo bo zmagal v boju za vpliv v Luki Koper?
Nov kandidat za nadzornika Luke Koper