Ob soglasju lastnikov bo Laško lahko nadaljevalo s postopki prodaje Mercatorja, Pivovarna Union pa bo lahko Fructal prodala srbskemu Nectarju. Foto: BoBo
Ob soglasju lastnikov bo Laško lahko nadaljevalo s postopki prodaje Mercatorja, Pivovarna Union pa bo lahko Fructal prodala srbskemu Nectarju. Foto: BoBo
Izredna skupščina Pivovarne Laško

Medtem ko je uprava pivovarne skupščini predlagala le izdajo soglasja za izvajanje poslov zunaj rednega delovanja, kar v času prevzemih postopkov sicer narekuje zakon o prevzemih, je ta predlog članica uprave Pivovarne Laško Mirjam Hočevar kot delničarka v podanem nasprotnem predlogu opredelila s konkretnimi naložbami, zato so delničarji podprli njen predlog.

Skupščina zato o predlogu banke Hypo Alpe Adria, da se soglasje uprave časovno in vsebinsko omeji na prodajo določenih finančnih naložb, ni glasovala.

Nectar bo prevzel tudi dolgove ajdovske družbe
Pivovarna Union, ki sodi v skupino Pivovarne Laško, tako lahko proda svoj 93,73-odstotni delež v Fructalu Nectarju, s katerim je v ponedeljek že sklenila pogodbo o prodaji, s prodajo pa je že soglašal tudi nadzorni svet Pivovarne Union.

Kot je po skupščini povedal predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko, bodo Nectar obvestili o sklepu skupščine.

S prodajo Fructala bo Pivovarna Union iztržila 35,3 milijona evrov, Nectar pa bo prevzel tudi dolgove ajdovske družbe. Pivovarna Laško se bo tako s prodajo pri bankah razdolžila za 48 milijonov evrov.

Laško ima v lasti 23,34-odstotni delež Mercatorja
Hkrati pa bo Pivovarna Laško lahko sklenila mandatno pogodbo s svetovalcem v skladu s sporazumom o skupni prodaji Mercatorja. Laško, ki ima v lasti 23,34-odstotni delež Mercatorja, je namreč sredi junija pristopilo k skupni prodaji več kot polovičnega deleža največjega slovenskega trgovca.

Izbrani svetovalec je banka ING iz Londona, Pivovarna Laško pa bo, ko se izteče rok za podpis, podpisala to mandatno pogodbo.

Uprava Pivovarne Laško je morala dobiti soglasje lastnikov za izvajanje poslov zunaj rednega delovanja skladno z zakonom o prevzemih. Ta namreč tako soglasje predvideva med prevzemnimi postopki in Laško je trenutno v takem postopku. Družba KS Naložbe je 8. julija objavila namero za prevzem Pivovarne Laško, po napovedih pa naj bi do 6. avgusta objavila tudi ponudbo za prevzem.

Izredna skupščina Pivovarne Laško