Delavci IUV-ja upajo, da se bodo prihodnji teden vrnili na delo in da bodo kmalu prejeli tudi septembrsko plačo. Foto: MMC RTV SLO
Delavci IUV-ja upajo, da se bodo prihodnji teden vrnili na delo in da bodo kmalu prejeli tudi septembrsko plačo. Foto: MMC RTV SLO
Zaposleni v IUV-ju morali na dopust

Podjetje je v denarnih težavah, zato mu dobavitelji brez predujemov pri naročanju surovin teh ne pošiljajo več. Uprava je zato okoli 660 delavcev do prihodnjega ponedeljka poslala na čakanje. Podjetje je od septembra v prisilni poravnavi, naslednjo pošiljko kož pa pričakujejo 10. novembra.

Delavci nimajo za hrano?
Po besedah predsednika sindikata IUV-ja Slavka Zalarja je "agonija ljudi na višku", saj zaradi stalnega zaostanka pri izplačevanju plač nimajo sredstev za plačevanje položnic in za nakup hrane. Tako za plačilo položnic najemajo posojila, po hrano pa nekateri hodijo na Rdeči križ na Vrhniki, je poročal Radio Slovenija.

Sindikat delavce po besedah Zalarja prepričuje, da se bodo razmere izboljšale in da se bodo našle rešitve, a "ljudem, delavcem potrpljenje popušča in ne vem, koliko časa bo še zdražal ta socialni mir". Izplačilo osebnih dohodkov zaostaja že vse leto, namesto septembrske plače pa so delavci prejeli le 180 evrov akontacije. Zaradi neizplačevanja plač so delavci septembra napovedovali stavko, a so se takrat z upravo le dogovorili za izplačilo zaostalih julijskih in avgustovskih plač.

Bo rešitev prinesel Sod?
Kolektiv zdaj upa v načrtovano dokapitalizacijo družbe, ki bi prinesla svež denar. O dokapitalizaciji naj bi odločil Sod, ki naj bi v družbo vložil od 2 do 2 milijona evrov in pol.

Organsko usnje: rešitev ali propad
Likvidnostne težave podjetja naj bi nastale potem, ko se je IUV odločil za rekonstrukcijo podjetja. Namesto tradicionalne proizvodnje usnja s kromom naj bi se preusmerili v predelavo, prijazno do okolja. Še poleti so tako obljubljali, da bo po rekonstrukciji prišlo do normalne, optimalne proizvodnje.

A. K. K.

Zaposleni v IUV-ju morali na dopust