Usoda T-2 ostaja nejasna. Foto: www.t-2.net
Usoda T-2 ostaja nejasna. Foto: www.t-2.net
"Razmere v družbi T-2 in insolvenčno stanje v Zvonu sta zelo povezana in v neposredni soodvisnosti. Prav to je razlog, da danes nismo želeli z morda prehitrim odločanjem o dokapitalizaciji, kot je bilo predlagano, predčasno zaključiti nekih dogodkov, saj želimo najprej urediti celotno sliko," je dejal Zdolšek. Foto: MMC RTV SLO

"Takšna odločitev lastnikov na potek prisilne poravnave neposredno ne vpliva," je po skupščini v sporočilu za javnost zagotovil direktor Uroš Rožič. Skupščina naj bi se sicer nadaljevala v naslednjih dneh.

Rožič pričakuje prisilno poravnavo v predvidenih rokih
Kot je ob tem še povedal prvi mož družbe, ki jo prek Zvona in Gospodarstva Rast obvladuje finančno prezadolžena mariborska nadškofija, se iskanje skupne rešitve nadaljuje, v T-2 pa pričakujejo, da bo dosežena v predvidenih rokih.

Prekinitev skupščine in nadaljnje iskanje rešitve je potrdil tudi predsednik uprave Zvona Ena Holding Simon Zdolšek: "Ker v tem trenutku še ne razpolagamo s končnim stališčem finančnih svetovalcev in ker še potekajo pogovori o različnih možnostih rešitve finančne situacije v družbi Zvon Ena Holding, kar je v neposredni povezavi s postopkom finančne reorganizacije družbe T-2, je bil podan predlog o prekinitvi skupščine."

Zdolšek: T-2 in insolvenčno stanje v Zvonu sta v neposredni soodvisnosti
"Razmere v družbi T-2 in insolvenčno stanje v Zvonu so zelo povezani in v neposredni soodvisnosti. Prav to je razlog, da danes nismo želeli z morda prehitrim odločanjem o dokapitalizaciji, kot je bilo predlagano, predčasno zaključiti nekih dogodkov, saj želimo najprej urediti celotno sliko," je še dejal prvi mož Zvona, ki se zaveda, da morajo odgovore na vsa vprašanja najti v nekaj dneh.

Kot je ob tem povedal, so program finančnega prestrukturiranja holdinga Zvon vložili pretekli teden, ta teden pa ga želijo predstaviti bankam.

Odločitev o usodi telekomunikacijske družbe je tako še vedno v rokah večinskega lastnika. Če bo ta upnikom dovolil dokapitalizacijo, bo tako rekoč izgubil moč v T-2. S tem pa tudi možnost, da bi sicer zelo zadolženo družbo prodal in s tem rešil sebe, potem ko je pretekli teden uprava Zvona Ena Holdinga vložila predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave.

Mogoča je tudi razlastitev lastnikov
Upniki bi sicer v lastniške deleže konvertirali polovico navadnih terjatev, takšnih je za okoli 112 milijonov evrov, polovico pa bi dobili povrnjenih v denarju v desetih letih, je za Finance povedal predsednik upniškega odbora Gorazd Tršan, sicer pooblaščenec upnika Gratela.

Če Zvon Ena Holding predloga ne bo potrdil, potem bodo upniki odločali o prvem predlogu poravnave, po katerem bi bili v osmih letih poplačani 34,6-odstotno, pravi Tršan.

T-2 v tem primeru grozi stečaj. Vendar pa je verjetno tudi, da upniki sprejmejo sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala na nič, torej razlastijo zdajšnje lastnike, in hkrati izglasujejo dokapitalizacijo z denarnimi vložki, še piše časopis.

Razplet prisilne poravnave T-2 predvsem odvisen od bank upnic
Največji lastnik podjetja bo v primeru konverzije terjatev v lastniški delež verjetno postal Gratel, torej podjetje, ki je za T-2 gradilo optiko (skupaj z Lokainvestom ima okoli 80 milijonov evrov terjatev).

Vendar pa bo razplet prisilne poravnave T-2 predvsem odvisen od bank upnic, torej v prvi vrsti od Nove Ljubljanske banke (NLB). Tej T-2 po neuradnih informacijah dolguje okoli 120 milijonov evrov (v prisilni poravnavi terjatev ni prijavila, ker ima ločitvene terjatve, tako da v upniškem odboru ne glasuje), hkrati ima NLB terjatve tudi do Gratela in Zvona Ena Holdinga, skupaj še za enkrat toliko kot do T-2.

Zato se je že govorilo o možnostih, da bi kar NLB postal lastnik T-2 neposredno ali prek Zvona Ena Holdinga, a je družba mariborske nadškofije to pred meseci zavrnila. Koliko je Gratel dolžan NLB-ju, Tršan ni povedal.