V zadnjih 18 mesecih od zadnjega remonta v maju 2009 so v nuklearki proizvedli okoli 5,4 teravatne ure električne energije. Foto: EPA
V zadnjih 18 mesecih od zadnjega remonta v maju 2009 so v nuklearki proizvedli okoli 5,4 teravatne ure električne energije. Foto: EPA

V JEK-u ugotavljajo, da so remontna dela, ki zagotavljajo predpogoj za zanesljivo obratovanje v novem gorivnim ciklu do pomladi 2012, uspešno opravili.

Menjali so stator glavnega generatorja
Tehnični direktor NEK-a Predrag Širola poudarja, da je med ključne remontne posege sodila zamenjava statorja glavnega generatorja, zamenjali so še 56 gorivnih elementov, izvedli vrsto pregledov, nadzornih testiranj in vzdrževalnih del, ki zahtevajo zaustavitveno stanje elektrarne.

Pojasnil je, da so skupaj na objektih in tehnoloških sistemih za proizvodnjo električne energije izvedli približno 40 večjih in manjših tehnoloških izboljšav. "Pri remontu je sodelovalo približno 40 storitvenih organizacij, 30 iz lokalnega slovensko-hrvaškega prostora in 10 tujih, na objektu nuklearke pa se je v mesecu dni zvrstilo približno 1.500 različnih izvajalcev. Kakšnih posebnosti pri zadnjem remontu niso odkrili," je še povedal Širola.

Letni strošek goriva znaša 45 milijonov evrov
Po podatkih vodstva JEK-a naj bi remontne storitve stale 12,5 milijona evrov, za uporabljene rezervne dele naj bi šlo približno 3,5 milijona evrov, letni strošek goriva pa znaša 45 milijonov evrov.

V zadnjih 18 mesecih od zadnjega remonta v maju 2009 so v nuklearki proizvedli okoli 5,4 teravatne ure električne energije, kar v slovenskem merilu pomeni približno 38 odstotkov vse proizvedene električne energije. "Vsa v NEK-u proizvedena energija pa je bila ob stabilni in predvsem konkurenčni ceni proizvedena znotraj načrtovanih poslovnih okvirov odobrenega gospodarskega načrta 2009 in 2010," so še sporočili.