Bo Peko po več kot sto letih moral zapreti vrata? Foto: MMC RTV SLO
Bo Peko po več kot sto letih moral zapreti vrata? Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je pet od šestih članov Pekovega nadzornega sveta pod vodstvom Roberta Lična konec maja podalo odstopne izjave, ker od lastnikov pol leta niso dobili ključnih informacij glede družbe, so lastniki Peka prejšnji četrtek za nove nadzornike imenovali Slavka Despotoviča, Milivoja Samarja, Alenko Podbevšek in Uroša Pivka.

Novi nadzorni svet je od lastnikov dobil nalogo, da preveri plačilno sposobnost Peka, ki mu je sicer že od 21. maja davčna uprava blokirala račun. Ni še jasno, ali bodo novi nadzorniki imenovali tudi novo upravo. Obstoječi predsednik uprave Janez Sajovic pa si želi predvsem, da bi se nadzorniki čim prej opredelili do načrta prestrukturiranja ali kakšnega drugačnega načina reševanja družbe, ki ima v Sloveniji 370 zaposlenih.
Denarja ni več
Zaradi pomanjkanja obratnih sredstev je proizvodnja v Peku motena že vse od začetka leta. V večji meri so jo ponovno lahko šele oživili, ko je država konec aprila hrvaškemu Osimpexu prižgala zeleno luč za nakup Peka.

Ko se je hrvaški kupec umaknil, pa se je Peko znova znašel v hudih likvidnostnih težavah. Zaradi več kot pol milijona evrov zapadlega dolga je davčna uprava Peku blokirala račun, družba pa je bila neuspešna pri pridobivanju posojila. Ob pomanjkanju obratnih sredstev je Peko danes primoran ustaviti proizvodnjo.