Gospodarstvo
V ponedeljek bodo v Cimosu začeli izvajati program presežnih delavcev. Foto: BoBo

Dodaj v

V ponedeljek bodo v Cimosu začeli odpuščati delavce

Prizadetih naj bi bilo manj kot 100 ljudi
6. januar 2018 ob 11:13
Koper - MMC RTV SLO, STA

V koprskem Cimosu bodo predvidoma v ponedeljek začeli izvajati program presežnih delavcev. Uradne številke niso znane, a v sindikatu zagotavljajo, da bo prizadetih manj kot sto ljudi.

V Cimosu, kjer so v tem tednu še imeli kolektivni dopust, so bili do zdaj skopi z informacijami. Kot je pojasnil sekretar regijskega odbora Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Sašo Ristič, pa naj bi z izvajanjem programa presežnih delavcev in torej tudi z odpovedmi začeli v ponedeljek.

Program presežnih delavcev je pripravljen za družbo Cimos in družbo Cimos Kinematika, ki so jo novi lastniki ustanovili jeseni in nanjo prezaposlili skoraj 200 delavcev. V medijih so zaokrožile različne številke, tako je bilo sprva govora o okoli 150 presežnih delavcih.
Vendar naj bi bilo končno število presežnih delavcev bistveno manjše. "Ta številka niti pod točko razno ne bo trimestna," je Ristič zavrnil "špekulacije" okoli številk.

Povpraševanje po delavcih veliko
Poleg tega Ristič glede na povpraševanje po delavcih iz panoge, saj se je na sindikat obrnilo že več podjetij, pričakuje, da bo na koncu "zelo malo ljudi na odprti brezposelnosti". Podobno oceno je že v sredo za Radio Slovenija dala direktorica koprske območne službe zavoda za zaposlovanje Nevenka Bandelj, ki je dodala, da "gre za profil, ki je na trgu iskan".

Dogovorjeni kriteriji pri sestavljanju programa presežnih delavcev so za slednje sicer ugodnejši, kot jih predvidevata zakonodaja in kolektivna pogodba.

Tako bo izplačilo morebitnega neizrabljenega dopusta višje za 15 odstotkov, morebiten višek ur bo plačan 45 odstotkov višje, za odhod pred iztekom odpovednega roka bo delavcem pripadala odškodnina. Če sta med presežnimi delavci oba zakonca, bo lahko odpuščen samo eden, in sicer tisti z nižjo plačo (razen če se sama ne bosta odločila drugače).

Obisk predstavnikov zavoda za zaposlovanje
Dogovorjeno je tudi, da bodo morali podjetje obiskati predstavniki zavoda za zaposlovanje, ki bodo odpuščenim delavcem pomagali. Med kriteriji je tudi prezaposlitev k drugemu delodajalcu. Sporazum sicer predvideva, da mora družba v primeru povečanih potreb (zaradi povečanja obsega naročil) najprej nazaj povabiti odpuščene delavce.

Spomnimo, da se je maja lani zaključil dolgotrajni postopek prodaje Cimosa, ki se je začel leta 2015. Novi lastnik, družba TCH Cogeme v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria, je takrat plačal kupnino v višini 100.000 evrov, delnice Cimosa so bile prenakazane na novega lastnika. Nato so Italijani Cimos v naslednjih mesecih tudi dokapitalizirali, najprej z 18,3 milijona evrov v denarju, nato pa še s stvarnim vložkom v višini 1,7 milijona evrov.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
zamudnik
# 06.01.2018 ob 11:38
Kako, a se Počivalšek ni triumfalno izpogajal, vsi skupaj pa vložili kupa denarja, da odpuščanja ne bo? Aja, v obratih na Hrvaškem. Takle mamo.
world citizen
# 06.01.2018 ob 11:35
Wow...predstavniki zavoda za zaposlovanje bodo pomagali odpuščenim delavcem lol Si predstavljam kako bo to videti, glede na izkušnje z javnimi zavodi, ki jih imam bo to res pomoč, da boli glava. Ali nam gre res tako zelo dobro ali pa se tu nekdo načrtno dela norca iz naroda, ki je očitno kolektivno resigniral.
Prismuknjen
# 06.01.2018 ob 13:12
Hrvatom pa smo dali 7 milijonov, da imajo mir.
presenečen
# 06.01.2018 ob 14:34
Zanimivo da nikoli ne odpuščajo v javnem sektorju? Delavci držte se.
kawboy
# 06.01.2018 ob 13:32
Hrvatom smo dali denar in to samo zato, da sedaj odpuščajo Slovenske delavce. A ni bilo dogovorjeno drugače, da ne bo odpuščanj če država pomagala finančno Cimosu? Kakšne laži daje vlada pa presodite sami in takšni ljudje nikakor ne sodijo na politični parket?! Nič novega v Sloveniji, katerakoli vlada bi bila isto bi se zgodilo, mečejo pesek v oči in igrajo svojo umazano igro. Da ne rečem mečejo davkoplačevalski denar skozi okno. In še to bo za to sedaj kdo od odgovornih odškodninsko ter kazensko odgovarjal?
aanton
# 06.01.2018 ob 12:14
tak to zgleda....ko politiki nastavljajo svoje v gospodarske družbe......ni šans za napredek...bojimse, da se dolgoročno tudi gorenju ne piše dobro, če bodo še naprej rdeči dregali v firmo......
cesar1
# 06.01.2018 ob 13:35
Kar najbolj množično volite levico, da bodo do konca potolkli, kar je še ostalo
misterij1234
# 07.01.2018 ob 09:25
Značilno za tovariše,da laž postane resnica.
malikaliber
# 06.01.2018 ob 19:36
Živimo v modernem suženjstva. Delavci so postali potrošni material! V šolah bi morali učiti, da čas suženstva živimo sedaj in, da je demokracija samo utopija! Vlado pa če imamo ali ne, vedno bo isto sranje. Tukaj nas ne reši nihče več. Za cmerarja bodo volilintisti, ki Janše ne marajo, za Janšo bodo volili pa dementni.
mopo
# 07.01.2018 ob 17:10
Dejte tem ljudem moznost da si najdejo delo sami, (ugodna zakonodaja, manjsi davki itd..) alipa jih cimprej prekvalificirajte ker roboti so velik cenej in ne strajkajo in so prihodnost proizvodnje dejavnosti. Zal ampak to je resnica.
Robiland
# 06.01.2018 ob 23:03
italiani so super gospodarji
Murpek
# 06.01.2018 ob 17:33
Če ni dela za toliko ljud jih je pač treba odpustit, veliko bolje sedaj, ko si lahko relativno verjetno najdejo novo službo kakor pa da bi čakali na recesijo...
Oglasno sporočilo
link
Slovenska aplikacija za enostavno urejanje osebnih financ
12. november 2018 ob 10:50 Ali bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je vaša trenutna finančna slika? Ne? Potem imamo za vas dobro novico: spletna aplikacija Eeezy finance lahko to stori za vas. Brezplačno.
Več novic ...
Kazalo