Nedavno so v Primorju od države prosili 30 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Nedavno so v Primorju od države prosili 30 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Sindikati terjajo izplačilo razlike marčevskih plač in poravnavo prispevkov za socialno varnost zaposlenih za zadnje tri mesece. Med sestankom koordinacije sindikatov, ki se je začel ob 14. uri, jim je predstavnica družbe za stike z javnostmi sicer prišla sporočit, da bo uprava sindikatom najkasneje do 15.30 dala pisno potrdilo, da je denar na računu Cestnega podjetja Nova Gorica, kar naj bi predstavljalo zagotovilo, da bodo sredstva nato prenakazana delavcem, je pojasnil sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko Bojan Kramar.

"Potrdila nismo prejeli, kar v stavkovnem odboru razumemo, kot da denarja ni," je nadaljeval. Hkrati je dopustil možnost, da se morebiti kaj spremeni v ponedeljek v času izvajanja stavke. Vodja odnosov z javnostmi v Primorju Ivana Bratož je povedala, da zadeve še ne more komentirati, prav tako pa ni odgovorila na vprašanje, ali bodo danes zaposlenim nakazali denar.
Uprava svojih obljub še ni izpolnila
Največji primorski gradbinec je tako vse bolj na robu propada. Uprava je na sestanku sindikalistom sicer predstavila načrt za poplačilo obveznosti z naslova plač in prispevkov ter s tem delno izpolnitev stavkovnih zahtev. "Vendar pa se bliža čas, ko bo treba izplačati tudi plače za april, zato stavkovne napovedi ne bomo umaknili, pač pa jo bomo le premaknili na nov datum, če bodo danes plače izplačane," je pred sestankom povedal Kramar.
Med prednostnimi nalogami nove uprave, ki jo vodi Darko Valenčič, v njej pa sta tudi Štefan Činč in Sebastijan Trajkovski, je sicer predvsem zagotovitev nemotenega dela na vseh gradbiščih doma in v tujini ter pridobitev novih naročil, predvsem v tujini.
V roke sumljivega "rešitelja"
Primorje je zadnje (še) živo veliko gradbeno podjetje v Sloveniji. Zaradi velike krize v gradbeništvu je tudi ajdovska družba zašla v težave. Agonijo so poskušali že lani preprečiti z zamenjavo upravnega odbora, vodenje pa je po odstopu Dušana Črnigoja prevzela Marjana Novak, po njenem odstopu pa še Valenčič.
Ta naj bi poskrbel za dokapitalizacijo družbe, v katero naj bi strateški partner Icon Capital Group iz Atlante vložil 30 milijonov evrov. Stavka zaposlenih bi zato lahko pomenila zadnji kamenček v mozaiku pred stečajem Primorja, poroča STA.
Po nedavnem pisanju časopisa Dnevnik pa je tudi Icon Capital Group "močno sumljiv rešitelj", saj naj bi bila prazna družba z izmišljenimi podružnicami po Evropi.