Varuh konkurence je zoper Telekom Slovenije uvedel postopek. Foto: MMC RTV SLO
Varuh konkurence je zoper Telekom Slovenije uvedel postopek. Foto: MMC RTV SLO

Varuh je presodil, da je podana verjetnost, da je Telekom zlorabil prevladujoči položaj na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom. Poleg tega naj bi Telekom Slovenije kršil tudi pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti, je še zapisal Soršak.

Urad za varstvo konkurence naj bi do tega prišel na podlagi podatkov, ki jih je posredovala mariborska telekomunikacijska družba Amis, in podatkov, ki jih je zbral pri izvajanju nadzora nad določbami omenjenega zakona, so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Telekoma, kjer poudarjajo, da poslujejo po veljavni zakonodaji in dobrih poslovnih običajih ter da bodo v postopku ugotavljanja domnevne kršitve dokazali, da zlorabe prevladujočega položaja ni bilo.

Amis proti Telekomu s tožbo
Amis je vložil tudi tožbo zoper Telekom, v kateri zahteva 56,8 milijona evrov odškodnine, saj naj bi Telekom zlorabljal prevladujoči položaj in kršil odločbe agencije za pošto in elektronske komunikacije na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa, na trgu razvezanega dostopa do krajevne zanke in podzanke, na trgu optičnih povezav do kolokacijskih prostorov in v zvezi s t. i. škarjami cen.