UVK želi ugotoviti, kaj se je dogajalo na Mercatorjevi skupščini. Foto: MMC RTV SLO
UVK želi ugotoviti, kaj se je dogajalo na Mercatorjevi skupščini. Foto: MMC RTV SLO

V uradu so bili z informacijami skopi. Pojasnili so le, da so Mercatorju in določenim delničarjem družbe poslali zahtevo za posredovanje podatkov. Po pisanju Dnevnika je varuh konkurence na več delničarjev Mercatorja naslovil zahtevo za posredovanje podatkov o morebitnem dogovoru z drugimi delničarji o usklajenem glasovanju, sporazumih, ki bi jih zavezovali k usklajenemu ravnanju z drugimi delničarji na skupščinah, in številu predstavnikov v nadzornem svetu, ki so jih sami ali v sodelovanju z drugimi delničarji predlagali od leta 2008 naprej.

Neuradno naj bi zahtevo urada prejeli v Pivovarni Laško, Unicredit banki Slovenija in NFD-ju, nanjo pa morajo odgovoriti v petih dneh. V nasprotnem primeru jih čaka najmanj 50.000 evrov denarne kazni. Od Mercatorja pa naj bi urad zahteval zapisnik o glasovanju na skupščini.

Pozivi k prevzemni ponudbi
Na skupščini Mercatorja 30. marca je omenjenim lastnikom družbe uspelo potrditi večino (nasprotnih) predlogov, med drugim so imenovali nove nadzornike trgovca. Sumi o usklajenem nastopu treh delničarjev so se pojavili že na sami skupščini.

Tako je Rajko Stanković iz društva Mali delničarji Slovenije napovedal izpodbojno tožbo "zaradi usklajenega delovanja Pivovarne Laško, Unicredit banke Slovenije in NFD-ja, ki niso objavili prevzemne ponudbe in jih pozivam, da jo". Na skupščini Mercatorja sicer šest bank (NLB, Banka Celje, Abanka Vipa, Gorenjska banka, NKBM in Banka Koper) ni smelo uveljaviti svojih glasovalnih pravic.