Abanka je imela v šestmesečju 26,2 milijona čistega dobička, kar je 35,2 odstotka manj kot v lanskem obdobju.  Foto: BoBo
Abanka je imela v šestmesečju 26,2 milijona čistega dobička, kar je 35,2 odstotka manj kot v lanskem obdobju. Foto: BoBo

Čiste obresti so znašale 29,8 milijona evrov, čisti neobrestni prihodki 27,3 milijona evrov, je razvidno iz poročila, ki je objavljeno na spletnih straneh Ljubljanske borze. S poslovanjem se je v torek seznanil nadzorni svet Abanke.

Bilančna vsota skupine, v kateri je poleg Abanke še družba Anepremičnine, je konec junija znašala 3,76 milijarde evrov, potem ko je bila konec decembra pri 3,73 milijarde evrov. Obseg poslovanja odvisne družbe Anepremičnine je znašal 17,4 milijona evrov in je predstavljal 0,5-odstotni delež v konsolidirani bilančni vsoti.

Skoraj deset odstotni tržni delež

Po izločitvi medsebojnih razmerij med Abanko in odvisno družbo je bila konsolidirana bilančna vsota Skupine Abanka za 1,46 milijona evrov manjša od bilančne vsote Abanke. Tržni delež Abanke je konec junija dosegel 9,4 odstotka.

Abanka je imela v šestmesečju 26,2 milijona čistega dobička, kar je 35,2 odstotka manj kot v lanskem obdobju. Čiste obresti so porasle za okoli odstotek na 29,8 milijona evrov, čisti neobrestni prihodki pa so upadli za četrtino na 26,4 milijona evrov.

"V zelo konkurenčnem okolju in v okolju zelo nizkih obrestnih mer ter visoke likvidnosti smo uspešno poslovali v okviru postavljenih strateških ciljev," so ocenili v Abanki. Višje čiste obresti so predvsem posledica višjih obrestnih prihodkov od posojil strankam, ki niso banke, so pojasnili.

V Abanki so ukinjene neto oslabitve in rezervacije znašale 5,5 milijona evrov, potem ko so v istem lanskem obdobju znašale 13,4 milijona evrov.

Konec junija so posojila banke nebančnemu sektorju skupaj znašala 2,05 milijona evrov, s čimer so bila glede na konec leta 2018 višja za 86 milijonov evrov. Povečanje je posledica povečanja posojil pravnim osebam in samostojnim podjetnikom za 61,9 milijona evrov in posojil prebivalstvu za 24,1 milijona evrov. Največji delež, 45,5 odstotka, so predstavljala posojila prebivalstvu, sledila so posojila velikim podjetjem s 25,2 odstotka ter posojila malim in srednje velikim podjetjem s 17,1 odstotka.

Abanka v roke NKBM-ju

Abanka, ki je po sanaciji konec leta 2013 in v letu 2014, ko so ji priključili tudi Banko Celje, v 100-odstotni lasti države, bo dobila novega lastnika. Junija so namreč podpisali pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža Novi Kreditni banki Maribor, transakcija pa naj bi bila končana do konca leta.