Načrt finančnega prestrukturiranja je uprava v ponedeljek že delno predstavila nadzornemu svetu. Foto: MMC RTV SLO
Načrt finančnega prestrukturiranja je uprava v ponedeljek že delno predstavila nadzornemu svetu. Foto: MMC RTV SLO
Hilda Tovšak
Največja lastnica Vegrada je s 57 odstotki družba Vegrad Naložbe, ki jo obvladuje Tovšakova in jo vodi Branka Gabrijel, članica nadzornega sveta Vegrada. Foto: BoBo
Kaj bo z Vegradom, še ni znano

Potem ko je uprava Vegrada lastnikom predstavila načrt finančnega prestrukturiranja, bodo upniki presodili, ali je predlagana prisilna poravnava izvedljiva.

Direktor Posebne družbeza poslovno svetovanje (PDP) Matej Golob Matzele je pojasnil, da je direktorica Vegrada Hilda Tovšak prisilno poravnavo opravičevala z argumenti, ki ga niso presenetili. Ali je predlagana prisilna poravnava utopična, Golob Matzele ni želel špekulirati, dejal je, da je mogoča, a bodo na koncu upniki tisti, ki bodo odločali za ali proti. Poudaril je, da je zaupanje med upravo in PDP-jem razmeroma nizko.

"Predlog za prisilno poravnavo kaže na odnos uprave do nadzornega sveta"
Zdaj želi, da bi uprava sprejela tiste ukrepe, ki bi najbolj zavarovali interese upnikov in zaposlenih. Za nove ukrepe mora biti po njegovem mnenju pripravljen program finančnega prestrukturiranja, kaj bo predvideval, pa težko ocenjuje. Predlog za začetek postopka prisilne poravnave, ki ga je uprava podala mimo nadzornega sveta, pa po mnenju Golob Matzeleta kaže na odnos Vegradove uprave do nadzornikov ter manjšinskih delničarjev. Morebitne odstavitve Tovšakove z mesta glavne direktorice Vegrada ni želel komentirati, češ da je to vprašanje za nadzorni svet, ki se bo sešel v petek. Predsednik nadzornega sveta Klemen Boštjančič pa je po sestanku dejal le, da bo o dogajanju več povedal po seji nadzornega sveta.

Generalni direktor policije Janko Goršek je na Radiu Slovenija pojasnil, da so policisti Vegrad pod drobnogled vzeli že pred časom. Celjski kriminalisti že nekaj časa preverjajo različne dogodke, ki bi lahko vsebovali elemente kaznivih dejanj. Naloga kriminalistov v zadevi Vegrad je po Gorškovih besedah preveriti vse sume, ne samo tistih, ki se nanašajo na kršenje temeljnih pravic delavcev, temveč tudi nekatere druge iz prejšnjega obdobja, ki temeljijo na anonimkah in prijavah.

Največja lastnica Vegrada je s 57 odstotki družba Vegrad Naložbe, ki jo obvladuje Tovšakova in jo vodi Branka Gabrijel, članica nadzornega sveta Vegrada. Z 29 odstotki ima drugi največji delež v družbi prek Posebne družbe za podjetniško svetovanje PDP država. Najprej je morala uprava lastnike Vegrada pozvati k dokapitalizaciji, a ta ni realna, saj je uprava Vegrada pred enim tednom na sodišče že vložila predlog za prisilno poravnavo.

Za prisilno poravnavo mora Tovšakova najprej prepričati nadzorni svet
Načrt finančnega prestrukturiranja je uprava v ponedeljek že delno predstavila nadzornemu svetu. Sejo so nato prekinili in jo bodo nadaljevali v petek. Predsednik nadzornega sveta je dejal, da sam finančni načrt prestrukturiranja Vegrada še ni narejen, poleg tega pa ga mora uprava posredovati tudi sodišču zaradi predloga za prisilno poravnavo. Z načrtom za izpeljavo prisilne poravnave mora Tovšakova najprej prepričati nadzorni svet, kjer najverjetneje ne bo imela težav, saj ima na dva izmed nadzornikov Tovšakova velik vpliv. Težja naloga bo prepričati 60 odstotkov upnikov, saj do zdaj večina obljub Tovšakove ni bilo izpolnjenih.

Kaj bo z Vegradom, še ni znano