Evropska komisarka za promet Violeta Bulc se ni opredelila glede možnosti uspeha projekta drugega tira. Foto: BoBo
Evropska komisarka za promet Violeta Bulc se ni opredelila glede možnosti uspeha projekta drugega tira. Foto: BoBo
V Luki Koper si želijo čimprejšnje odločitve glede gradnje drugega tira. Foto: Luka Koper

Violeta Bulc je namreč ob obisku izrazila prepričanje, da jim bo do junija uspelo pripraviti uradne rezultate razpisa za sredstva EU-ja, za katera kandidira tudi drugi tir.

Evropska komisarka za promet je pojasnila, da se je na "prvi klic" prijavilo več kot 700 projektov, potrebe pa so bistveno večje od razpoložljivih sredstev, "kar pa samo pomeni, da je Evropa prepoznala pomen prometa in prometnih povezav za svoj razvoj".

Luka Koper je del dveh pomembnih evropskih koridorjev, Evropa pa je s tem prepoznala pomen železniških povezav Kopra z Madžarsko in Avstrijo, je spet dejala komisarka, ki pa se je vzdržala ocene o možnostih uspeha projekta drugega tira med Divačo in Koprom.

"Verjamem pa, da nam bo do junija uspelo pripraviti uradne rezultate, ker vemo, kako zahtevni projekti so to in kako vse države čakajo, da bodo potem znale preusmeriti tudi svoja sredstva in svoje resorje v projekte, ki bodo potrjeni," je dodala.

Luka Koper z ambicioznimi načrti
V Luki Koper imajo ambiciozne načrte v zvezi s povečanjem zmogljivosti in širjenjem infrastrukture, "vsekakor pa je na drugi strani treba zagotoviti tudi ustrezno zaledno infrastrukturo," je opozoril predsednik uprave Luke Dragomir Matić.

"Naši projekti so usmerjeni v to, da drugi tir bo. V kolikor bo drugačna odločitev, bi želeli izvedeti to odločitev jasno in čim prej, tako da lahko prilagodimo tudi svoje razvojne načrte in da vsa okolica sprejme jasna sporočila, kaj lahko od Luke Koper v bodoče pričakuje," je dodal predsednik uprave.

Komisarka zadovoljna
Z obiskom Kopra je Violeta Bulc zadovoljna. Razvojne načrte Luke do leta 2030 je ocenila za smele in zanimive.