Vizjak je na novinarski konferenci predstavil stališče do predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna. Foto: MMC RTV SLO
Vizjak je na novinarski konferenci predstavil stališče do predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna. Foto: MMC RTV SLO

Poslanec SDS-a Andrej Vizjak je na novinarski konferenci predstavil stališče do predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna.

"Država je črtala tam, kjer je to najlažje"
"Vlada se spopada z nižjim BDP-jem, kot je bil predviden, in se temu čudi, čeprav se ni čemu čuditi, saj ukrepi za spodbujanje gospodarske dejavnosti oz. investicije stagnirajo. Posledica tega je tudi neprebujanje slovenskega gospodarstva in zaostajanje za drugimi državami," je uvodoma dejal Vizjak.

Prepričan je, da se je naša država znašla v spirali, ki nas vedno hitreje vodi na dno. Kot je pojasnil, vlada ne krči tekočih odhodkov, ampak investicije, kar še dodatno negativno vpliva na gospodarsko aktivnost, zaradi česar se znižujejo dohodki v proračun. "Ker ni prihodkov, se v proračunu ponovno črta tisto, kar je najlažje črtati, hkrati pa pogubno. Črtajo se namreč tisti produktivni deli proračuna, investicije torej, ki generirajo gospodarsko aktivnost," je razložil.

"Pristop, ki vodi v pogubo"
Meni, da gre mandat aktualne vlade očitno proti koncu, saj se v tem trenutku po njegovem mnenju vede zelo neodgovorno in kratkovidno. Ob tem je izpostavil, da je vlada v rebalansu proračuna za 400 milijonov evrov znižala investicije, hkrati pa povečala odhodke za socialne transferje in plače v javnem sektorju.

"Skratka, že nekaj let opozarjamo na nevzdržen pristop, ki vodi v pogubo, v to, da bomo imeli v prihodnje še nižjo gospodarsko aktivnost in še nižjo rast od pričakovane ter posledično še večje težave s krpanjem proračuna," je opozoril.

Gradbeništvu je treba dati delo
Poudaril je, da se ne smemo obnašati tako kratkovidno in statično, če želimo zakrpati javne finance. Prepričan je, da moramo spodbujati gospodarsko dejavnost, "saj nas lahko le to popelje iz nezavidljive javnofinančne stiske", razbremeniti gospodarstvo in spodbuditi investicije.

"Gradbeništvu je treba dati delo, ne pa dodatno črtati investicij. Kot vidimo, vlada tudi zavlačuje z dajanjem soglasij k podpisom pogodb občinam, kjer stoji neverjetno veliko projektov, hkrati pa minister za finance Franc Križanič grozi z zapiranjem proračunskega leta, če rebalans ne bo sprejet. S tem si Slovenija dejansko koplje grob," je poudaril.

Po njegovem mnenju bi vlada morala črtati v proračunu predvsem tekoče odhodke, pri tem pa se sprašuje, zakaj na primer ne uveljavi zakona, s katerim bi vsem javnim uslužbencem, ki izpolnjujejo pogoje za starostno pokojnino, to tudi omogočila.

"Vlada bi se morala zavedati, da je Slovenija pred pomembnejšimi izzivi, kot je usoda njihove zdesetkane čete, zato bi morala storiti vse, da pridemo do predčasnih volitev, da se nova vlada odgovorneje spopade z nastalimi razmerami," je končal.