Gospodarstvo

Poudarki

  • Gospodarski minister Počivalšek ga je nameraval izboljšati z dopolnili
Trgovine
Čušev zakon vsebuje preširok nabor izjem, meni vlada. Foto: BoBo

Dodaj v

Vlada ne podpira Čuševega predloga zakona o trgovini

Poslanci SMC-ja zakon podprli
7. december 2017 ob 14:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je presodila, da predlog novele zakona o trgovini, ki ga je v DZ vložil poslanec Andrej Čuš, ni primerna podlaga za nadaljnjo obravnavo v DZ-ju.

"Predlog zakona je nomotehnično neprimeren ter podnormiran glede določitve kriterijev in meril za dopustnost izjem, na podlagi katerih bi vlada izdala podzakonski predpis," je vlada po redni četrtkovi seji sporočila prek svojega urada za komuniciranje.

Predlog novele, katerega cilj je zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih z določenimi izjemami, po mnenju vlade "opredeljuje preširok nabor izjem od splošnega cilja zaprtja prodajaln ob nedeljah in praznikih, kar pomeni izničenje osnovnega cilja zakona in prepovedi nedeljskega odprtja trgovin".

Predlagane izjeme na področju turizma so po mnenju vlade preširoko definirane in bi pri izvedbi lahko privedle do številnih zlorab in oteženega nadzora nad določbami zakona. S predlogom zakona ni urejeno vprašanje dežurnih trgovin z nujnimi življenjskimi potrebščinami, je še presodila vlada.

Minister Počivalšek naklonjen zakonu
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se z odločitvijo vlade osebno ne strinja, jo pa spoštuje, je dejal danes v izjavi za medije v Ljubljani.

Meni, da bi lahko predlog novele v DZ-ju ustrezno dopolnili. "Naš osnovni namen je bil prerazporeditev delovne sile," je dejal minister in dodal, da so predlog, ki je v DZ-ju, proučili z vidika poslovnega okolja, potrošnikov, svobodne gospodarske pobude in konkurence ter glede tega, kako bi se opredelile izjeme. "Mislimo, da bi se ga dalo dopolniti do te mere, da bi držal vodo," je dodal.

Predlog bi bilo treba po ministrovem mnenju dopolniti glede poslovanja trgovin v mestnih jedrih in turističnih središčih, glede poslovanja bencinskih servisov, med katerimi bi bili po avstrijskem vzoru ob nedeljah odprti le glavni servisi (npr. na avtocestnem križu), in glede dežurnih trgovin, ki bi zagotavljale nujne življenjske potrebščine.

Dogovor predstavnikov delodajalcev in sindikatov v trgovini za aneks h kolektivni pogodbi, ki določa omejitve glede dela zaposlenih ob nedeljah in praznikih ter zvišuje njihovo plačilo za delo v tistih dneh - a ne bo veljal, če bo država to problematiko kakor koli urejala z zakonom ali drugih predpisom -, na ministrstvu sicer podpirajo, je dejal Počivalšek.

Ni bilo pa nobene ovire, je dodal, da bi bil dogovor sklenjen že dosti prej. "Ta dogovor rešuje le eno vprašanje - vprašanje stroška delovne sile in odprtja nekaterih trgovin," je dejal.

Menil je, da bi bilo treba upoštevati vse partnerje - potrošnike, dobavitelje in javni interes. "A pustimo dogovoru čas, da bo pokazal rezultate. Osebno sicer mislim, da ni uravnotežen - da je napisan bolj v korist enih kot drugih," je ocenil.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 15:12
Spet te trgovine ob nedeljah. Če jih nočete, jih ne obiskovati ob nedeljah, lahko pa organizirate tudi bojkot trgovin, ki so odprte ob nedeljah. Ne vem zakaj bi se morali poslanci ubadati s tem.
guverner
# 07.12.2017 ob 16:02
"Predlog zakona je nomotehnično neprimeren ter podnormiran glede določitve kriterijev in meril za dopustnost izjem, na podlagi katerih bi vlada izdala podzakonski predpis,"!!!???

Vlada, Počivalšek, Čuš alias ''Trio jebe lud zbunjenog''.
mmeeddoo
# 07.12.2017 ob 18:39
Problem trgovin ob nedeljah je zelo podoben minimalni plači.

Četudi v nedeljo ne bo nihče prišel, bo trgovina odprta. Namreč ... lahko pa pride ... Delavci pa stanejo enako - minimalca.

Trgovki se seveda zdi skrajno bedno, da mora celo življenje preživeti asocialno (popoldneve in vikende ličeno od družine in prijateljev) za 600€. Še fuša si ne more urediti, da bi lahko sama preživela mesec.

Enako je z minimalno plačo - lahko si še tako priden in delaš presežke, bo na koncu meseca minimalna plača. Saj bi lastnik dal še manj, pa ne sme. Zakaj bi pa dal več? Kam pa pride, če bodo vsi delavci delali dobro in bodo hoteli višje plače, ko pa on še tega sedaj ni sposoben dobro vnovčit?
... torej, zakaj se trudit in delat presežke? Za lastnika? Za hvala lepa? ... enak hvala lepa lahko rečem tudi jaz, ko dobim plačo po, mesecu bolniške.

S tem, da trgovke niso v stanju delati nekih kompromisov z lastniki, ko pa bi bile pripravljene hoditi v sužbo še za daljši čas in za še manj denarja, kot ga dobijo sedaj. Saj vzvoda nimajo nobenega, kar crknit pa tudi ne morejo.

Zdaj pa, ali se gremo neko urejeno družbo - civilizacijo, kjer se en drugemu pomaga, ali pa se gremo podivjane narcisoide? Potem pa kar ukinimo policijo, zdravstvo, sodstvo in zakone, pa kole v roke, pa naj se vsak po svoje znajde.
Ogroženi
# 07.12.2017 ob 17:18
Ko bo Cerar, Han ali kdo iz te elite enkrat v življenju lačen, ko bodo ta gospoda enkrat v življenju morali delati v nedeljo, bodo mogoče takrat govorili drugače.

Ne vidim boja med Čušem in vlado, med potrošniki in lastniki trgovin. Vidim le pravico trgovk in trgovcev do urejenega delovnika (40 ur/teden), kot ga je izborilo delavsko gibanje po drugi svetovni vojni). Vidim zgarane ljudi, ki MORAJO delati več kot 40h/teden zato, da na koncu mesca komaj preživijo. In na drugi strani vidim vlado, ki ji ni mar za človeka (wannabe "socialni" demokrati?) in pohlepne tujce, ki so prišli okoristiti se na plečih slo-naroda.

Res, ne razumem vas. Po eni strani so vas polna usta pravičnosti, po drugi strani pa to pravico odrekate vsakemu, ki si zanjo prizadeva.
Enkrat boste vi na vrsti. Pa ne bo nikogar več, ki bi dal svoj glas za vas in vašo pravico.
vranek
# 07.12.2017 ob 16:25
Ministri in vlada se najnukvarjajo s strateskimi stvarmi, tudi parlament, ne pa z delovnim casom trgovin. Imamo svobodno gospodarsko pobudo, kdor noce imeti odprto, naj nima. Da se en poslanec slepa na plecih trgovk?. Groza. Bos lahko sel delat v kako stacuno ob nedeljah. Pac, stavil si na napacnega konja. Zdaj nimas nobeni stranki nic za ponudit, a ne
galoper
# 07.12.2017 ob 17:06
Glasovali smo za ukinitev nedeljskega dela, a politiki nočejo slišati ljudstva ampak peščico bogatih izjoriščevalcev.
lprelesn
# 07.12.2017 ob 16:28
Če lahko delajo ob sobotah in nedeljah trgovci, gasilci, policija, bolnisnice pa naj zacejo delati se vikende vsi kateri delajo v pisarnah, obcinah, sodiscih, solah saj bo tako tudi to dejanje verjetno pripeljalo do vecjega doprinosa financ drzavi. Ce je zakon tak kot je naj bo za vse enak, tudi politike v koncni fazi.
Alorius
# 08.12.2017 ob 13:50
Edini problem tukaj je nizka plača in neplačane nadure in to nima nobene veze z odpiralnim časom trgovin.

Nima in ima... Ima zato ker morajo delavci delat še ob nedeljah za 611€ neto, če bi pa zakon rekel ne bi delodajalec to upošteval, the end...

Seveda bi bilo bolje, če bi uvedli 1000% urno postavko za nedeljsko delo, oz. minimalno 10€ NETO na uro...
rokec
# 07.12.2017 ob 17:46
@bloody_fox
# 07.12.2017 ob 16:56


Dej ne blodi.
Nakupi nedelj bi se prerazporedili na soboto oz. ponedeljejk. Male pekarne pa bi imele višji promet. Prav nič se ne bi promet zmanjšal.
Dumr
# 07.12.2017 ob 17:24
Sodec na nekatere komentarje, bi ob nedeljah ce bi bile trgovine zaprte jedli kamne in pesek, pili pa bi cajcke iz domacih roz. Cestitke.
nikhrast
# 07.12.2017 ob 17:20
Mlatenje prazne slame.
Majše trgovine, butiki... se naj sami odločijo če bodo odprti, se splača lastniku sedeti tam ob nedeljah in praznikih?

Turistični kraji imajo tako vse odprto ob nedeljah in praznikih. Greste na počitnice, pa sploh ne veste če je nedelja ali praznik, saj je vse odprto.

Supermarketi in velebkagovnice pa tako gredo v self-check, skanerje..., tako da čez nekaj let nobeden ne bo sedel na kasah. Poglejte malo po svetu kaj vse uvajajo. Pa polno dostave na dom.

Pa shopping centri se smatrajo kot rekreacijski centri, malo na sprehod, pa pogledati kaj je novega, pa malo na pijačo...

Po vaseh bodo pa marketi dostopni vsem, noč in dan, vstopil boš s kodo, vse uredil sam, plačal s karto, nobenega prodajalca, lastnik bo pa naložil market kadar bo potrebno.
bloody_fox
# 07.12.2017 ob 16:26
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se z odločitvijo vlade osebno ne strinja

mislim da moramo zamenjati ministra, ker tale podpira nazadovanje in ne razvoj
Bombek
# 11.12.2017 ob 12:01
Kaj pa še je katera vlad od leta 1991 naredila dobro za državljane Slovenije = Dejansko več škode ..ropanje razprodaje...ljudi metanja iz lastnih stanovanj, ki so za povod ravno oni zato...z sprejetimi zakoni itd..Lopovi od lopova...vse bičati vsako nedeljo 10 ur mogoče bi to pol pomagalo.
jureimacure
# 09.12.2017 ob 18:47
Zapret.
Ppiikkaa
# 08.12.2017 ob 18:02
Zaposleni v trgovini bi morali biti plačani po urni postavki, ne pa imeti nekakšno minimalno plačo, nedeljsko delo in delo na praznik pa najmanj dvojno. Pomeni, da je sindikat nesposoben, ker tega ne zna ali ne more ali celo noče izboriti. Zgledujejo naj se po sindikatu za javni sektor, kjer sploh niso okusili krize, plače jim kar naprej rastejo, vse to po zaslugi sindikatov.
Simon_Marini
# 08.12.2017 ob 08:18
Trgovine zaprejo kupci, ki ne pridejo kupovat. Sploh pa se je ugotovilo, da so nakupovalna središča nedeljska ''maša''. Skoraj kot nedeljski mini izlet med ljudi. Nakup ni bistven. In še zanimivo se mi zdi ( pohvalno ), da v članku ni besedne zveze ''odpiralni čas'' ( zelo neslovenski izraz napram ''odprto'' , ''delovni čas'', ''poslovalni čas'').
commodore
# 07.12.2017 ob 18:40
dokler ne bo osnovna plača 600evrov BREZ dodatkov je vse skupaj brez veze! Pa ne mi zdj nabijat da lahko zamenjajo službo če jim kaj ne paše, ker vsi vemo da je eno teorija, drugo praksa!
RenatoP
# 07.12.2017 ob 18:23
Pravilno.
SpicyWeiner
# 07.12.2017 ob 17:23
Naj ta bademaister raje odstopi s svojega položaja, ker več kot očitno ne ve kaj točno je njegova funkcija.
pepipepi
# 07.12.2017 ob 17:09
Torej dokler trgovine niso bile odprte 7 dni v tednu, ni bilo gospodarske rasti? Nedelja je torej rešila Slovenijo. Če ne bi bilo nedelje in takrat odprtih trgovin, bi bila Slovenija verjetno že v bankrotu. Hvala vsemogočnemu, da nam je pokazal pot, kako odprte trgovine v nedeljo generirajo ogromno gospodarsko rast.
BTW velika večina trgovin posluje ob nedeljah z izgubo. Tako same pravijo.
pepipepi
# 07.12.2017 ob 16:43
Vau, nisem vedel, da odprte trgovine v nedeljo pomenijo razvoj.
No, sedaj vem.
happy schimetzky
# 08.12.2017 ob 08:20
Tu vsak tumba svoje, vse skupaj pa je le iskanje nekih razlogov za in proti- tam, kjer teh razlogov ni.
Edini problem tukaj je nizka plača in neplačane nadure in to nima nobene veze z odpiralnim časom trgovin.
Čuš, al kaj je že ta tip, pa se je spomnil, da bi mogoče to lahko odigral na karto zaprtja trgovin, ker je že bil ta referendum pred leti in je videl, da ima tu ful kandidatov, ki bi mu bili lahko naklonjeni in si s tem lahko na izi pribori politične točke v javnosti za kakšne naslednje volitve.

Raja pa naseda in se tu neki prepira z nekimi forami, kako bo produktivnost narasla/padla, kako so boge blagajničarke najbolj obremenjen razred na svetu, pa kako trgovine ogromno služijo ob nedeljah (ene ziher ja, druge ne) ali obratno, da delajo z izgubo (ene sigurno, ene sigurno ne)... A vse skupaj je brezveze, gre samo za Čuševe politične točke in nič drugega, tak oda nehajte.
xerces8
# 08.12.2017 ob 00:09
Pobje, več kot deset let vas ni motila odprtost trgovin.
Kaj zdaj glumite?
A nimate nič dostojanstva?
Čez pol leta bo vam točno tako vseeno, kot vam je bilo prej 13 let.
AMFIBIJA
# 07.12.2017 ob 16:46
REKVIEM ZA SLOVENSKE VERNIKE

Verniki slovenski res so zgledni,
ob nedeljah vsi gredo k obredom,
največkrat z najboljšim se sosedom
kažejo, tiščijo v vrsti sprednji.

Ob nedeljah dan je prav poseben,
na obrede hodi se dopoldne,
mnogi tja odšli bi še popoldne,
je premnog duhovnosti potreben.

Na ta dan odpustke se kupuje,
čas primeren je za javno spoved,
vneto izpolnjuje se zapoved
in obilno vsakič se daruje.

Pa se, glej, vmešala je država,
vernikom stopila je na prste,
zredčiti se trudi vernih vrste,
vidno poteptana je ustava.

So sprejeli namreč člene take,
da teptane so ljudi pravice,
razbohotijo se s tem krivice,
niso dane možnosti enake.

Le kako nedelja naj nam mine,
zdaj v nebo slovenski vernik vpije,
rezultat je gole hudobije,
da zaprte bodo trgovine.
bloody_fox
# 07.12.2017 ob 16:56
@pepipepi
Vau, nisem vedel, da odprte trgovine v nedeljo pomenijo razvoj.
No, sedaj vem.


Po tvoje bi se torej gospodarstvo razvilo ce bi delovni cas tovarn zmanjsali za en dan?
Manj dni so trgovine odprte->manj dni za prodajo->manj prometa->slabse gospodarstvo.
Kazalo