Danes se za večino od okoli 570 delavcev Vegrada, ki je v stečaju od 6. oktobra, izteče 15-dnevni odpovedni rok, zato bodo prejeli dokumentacijo. Foto: MMC RTV SLO
Danes se za večino od okoli 570 delavcev Vegrada, ki je v stečaju od 6. oktobra, izteče 15-dnevni odpovedni rok, zato bodo prejeli dokumentacijo. Foto: MMC RTV SLO
Stavka pred Vegradom
Agonija Vegrada se je končala s stečajem. Foto: MMC RTV SLO
Hilda Tovšak
Hilda Tovšak, nekdanja prva dama Vegrada, se zagovarja pred sodiščem, a ne zaradi propada Vegrada, ampak domnevno spornih poslov okoli gradnje letališkega stolpa. Foto: MMC RTV SLO
Vegradovi delavci dobili odpovedi pogodb

rijavijo na zavod za zaposlovanje. Premier Borut Pahor je zahteval poročilo o dogajanju v podjetju.

Predsednik vlade je pojasnil, da je od pristojnih ministrov zahteval poročilo o Vegradu, saj želi vedeti, kaj se je dogajalo v tem podjetju, kjer je imela država delež, čeprav majhen. Pahor je dejal, da bo poročilo podlaga za ustrezne ukrepe, ni pa pojasnil, katere.

Ob tem je ponovil, da je dobro, da je šel Vegrad v stečaj, saj lahko delavci dobijo nadomestila za brezposelnost. Ministrom pa je tudi naložil, da delavcem pomagajo, pri čemer ima minister za delo Ivan Svetlik v tem primeru posebna pooblastila. Pahor še meni, da je primer Vegrad, tudi zaradi razmer, v katerih so se znašli tuji delavci, Sloveniji nakopal sramoto.

Vlada nad Kontičevo pobudo ni navdušena
Vlada je zavrnila pobudo poslanca SD-ja Bojana Kontiča, da naj vlada delavce z začasnim delovnim dovoljenjem poplača iz posebnega sklada, ki bi ga ustanovili v ta namen. Meni, da bi se moralo to področje urejati v okviru zakonodaje, ki pa jo je treba preučiti in po potrebi spremeniti, da bi se preprečile zlorabe in zagotovile pravice do uveljavljanja sprememb.

V največjih težavah predvsem delavci iz BiH-a
Kontič je predlog oblikoval zaradi tistih tujih delavcev, ki do denarnega nadomestila nimajo pravice, ker Slovenija nima sklenjenega bilateralnega sporazuma socialne varnosti z njihovo matično državo. Večina teh delavcev prihaja in Bosne in Hercegovine, Slovenija in BiH pa se že dogovarjata za spremembo socialnega sporazuma, po kateri bi imeli pravico do denarnega nadomestila tudi tisti delavci, ki imajo le začasno dovoljenje za bivanje v Sloveniji. Do vseh oblik socialne pomoči so namreč upravičeni le tisti delavci tretjih držav, ki imajo stalno dovoljenje za bivanje v Sloveniji.

Delavci na zavod prihodnji teden
Stečajna upraviteljica Alenka Gril je že razdelila dokumentacijo, potrebno za prijavo na zavod za zaposlovanje, v jamstveni sklad in prijavo terjatev v stečajnem postopku. Na zavod se bodo delavci lahko prijavljali v prihodnjem tednu, svobodni sindikat pa je od večine svojih članov v Vegradu že dobil tudi pooblastila za uveljavljanje zahtevanih izplačil na Javnem jamstvenem in preživninskem skladu. Sindikalist Srečko Čater pravi, da večina delavcev uveljavlja najvišji mogoči znesek izplačila.

Predstavniki zavoda za zaposlovanje so se sešli z Vegradovimi delavci v Velenju in Ljubljani ter jih seznanili s postopki prijave na zavod in uveljavitve denarnega nadomestila za primer brezposelnosti. Največ prijav pričakujejo v Ljubljani (230) in Velenju (280), prve prijave pa naj bi delavci vložili prihodnji petek. Prva izplačila denarnih nadomestil naj bi delavci prejeli na začetku decembra, so sporočili iz ZRSZ-ja. Do denarnega nadomestila so upravičeni tudi nekateri tuji delavci, odvisno od bilateralnega sporazuma s področja socialne varnosti, sklenjenega z njihovo pogodbo.

Ta po pojasnilih sklada za vse pravice skupaj znaša 1.930,20 evra neto, sklad pa davke in prispevke poravna ob izplačilu. Tisti delavci, ki se bodo odrekli pritožbi, lahko izplačilo iz sklada pričakujejo v drugi polovici novembra, je povedal Čater.

Stečajna masa ne bo velika
Se pa bojijo, da bo to tudi edini denar, ki jim ga bo uspelo pridobiti za brezposelne delavce, ki že nekaj mesecev niso dobili plač. Propadlo podjetje je namreč opustošeno, zato iz stečajne mase verjetno ne bo prav dosti sredstev, ki bi jih lahko razdelili med delavce.

Vegrad je ob stečaju zaposloval okoli 570 delavcev, predvsem delavci insolventnih hčerinskih družb pa pričakujejo tudi stečaje teh družb. Grilova je na Okrožno sodišče v Celju že podala predlog za stečaj podjetja Vegrad Inde in zaprosila za brezplačno pravno pomoč. Sodišče o tem še ni odločilo, stečajna upraviteljica pa je napovedala vložitev novih predlogov za stečaje.

Vegradovi delavci dobili odpovedi pogodb