Gospodarstvo
false
Vrhovno sodišče je potrdilo odločitev okrožnega sodišča, ki je ugodilo ugovoru ruske banke Sberbank in zavrnilo predlog za priznanje postopka izredne uprave nad hrvaškim koncernom Agrokor kot tujega postopka. Foto: Reuters

Dodaj v

Vrhovno sodišče: Lex Agrokor v Sloveniji ne velja

Potrjena odločitev okrožnega sodišča
19. marec 2018 ob 12:30,
zadnji poseg: 19. marec 2018 ob 12:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vrhovno sodišče je potrdilo sklep ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je zavrnilo predlog za priznanje postopka izredne uprave nad hrvaškim koncernom Agrokor kot tujega postopka zaradi insolventnosti v Sloveniji.

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je na začetku novembra odločil o pritožbi države in Sberbanka na sklep, s katerim je sodišče postopek izredne uprave v Agrokorju v Sloveniji priznalo kot tuji postopek zaradi plačilne nesposobnosti. Po ugovoru Sberbanka je okrožno sodišče odločilo, da ne priznava postopka nad Agrokorjem v Sloveniji.

Na to odločitev sta se pritožila Agrokor kot predlagatelj postopka in Republika Slovenija kot druga nasprotna udeleženka ter potrdila sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Vrhovno sodišče je tudi pritrdilo prvostopenjskemu, da ob priznanju tujega postopka izredne uprave zaradi materialne konsolidacije (tj. obravnavanja premoženja in obveznosti dveh ali več družb, članic skupine, kot ene premoženjske mase) ni zagotovljeno spoštovanje načela enakega obravnavanja upnikov, ki je eno od temeljnih načel insolventnih postopkov v Sloveniji.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
MYX8
# 19.03.2018 ob 12:57
Odlična novica! Ne vem, zakaj je to tako dolgo trajalo.
Franc Jožef I.
# 19.03.2018 ob 12:44
Edina logična odločitev.
babi2
# 19.03.2018 ob 14:41
Samo da so v Mercatorju zaposlili za astronomsko plačo človeka, kar naj bi ta zakon omogočal.....Kdaj ga bodo odpoklicali g. Cerar????
runcajz
# 19.03.2018 ob 16:54
Za Kovačičev referendum o 2 tiru - 3 ure , za Lex Agrokor, torej hrvaški zakon, ki naj bi veljal tudi v Sloveniji - nekaj mesecev !

Bo kakšen predsednik sodišča ostro protestiral proti tako dolgem premišljevanju in odločanju ??
TineB
# 19.03.2018 ob 16:54
@sejnik

"In kaj zdaj to pomeni za Mercator?"

Nič.

Ta odločitev samo daje Sperbank možnost, da sproži postopek za zaseg Agrokorjevega deleža v Mercatorju (pretvorba dolžniškega kapitala v lastniškega) in si s tem poplača del terjatev, ki jih ima do Agrokorja. Vprašan je pa je, če bo Sperbank to sploh storila. Bolj verjetno je, da bo s to odločitvijo v SLO imela boljše izhodišče za pogajanje z izredno upravo Agrokorja v HR glede poplačila dolgov.

Ironično je, da je Mercator sedaj najvrednejše premoženje Agrokorja in firma, ki v koncernu Agrokor prinaša največ prihodkov in dobička. Skratka, Mercator je postal Agrokorjeva gos, ki nosi zlata jajca. Omogoča mu dober zaslužek ob morebitni prodaji Mercatorja, do tedaj pa izboljšuje bilanco koncerna Agrokor. Če Sperbank zdaj zaseže delež v Mercatorju, je to konec za Agrokor in za njegov postopek prestrukturiranja in poplačila dolgov. Sledi lahko le stečaj. Brez Mercatorja je Agrokor vreden ful manj.
sejnik
# 19.03.2018 ob 16:18
In kaj zdaj to pomeni za Mercator? Če MMC nima nikogar, ki bi to bistveno informacijo podal bralcem, naj vprašajo na radio ali TV, bojda so del iste firme ...
RenatoP
# 20.03.2018 ob 08:01
A so jim vrnili za NLB postopke? :p
mihael1
# 20.03.2018 ob 07:48
Hvala bogu. Tak zakon je pac nevzdrzen, se posebno, da bi veljal v drugi drzavi.
Ne vem kaj je razmisljalo temeljno sodisce, ki je ta zakon celo potrdilo.
FolkloraS
# 19.03.2018 ob 15:06
Pričakovano.
Bivši uporabnik
# 20.03.2018 ob 12:11
Vrhovno sodišče: Lex Agrokor v Sloveniji ne velja

velja na hvaškem, kjer je sedež firme, lol. isto kot z arbitražo, popušili vse. in zato odtopa cerar, koer bo treba račune položit nekomu, ne zaradi neke makete..
mkrebs
# 20.03.2018 ob 11:09
mihael1,

Ne vem kaj je razmisljalo temeljno sodisce, ki je ta zakon celo potrdilo.

Katero (temeljno) sodišče je ta zakon potrdilo?
LjudjeSoOvce
# 19.03.2018 ob 15:08
Na to odločitev [Po ugovoru Sberbanka je okrožno sodišče odločilo, da ne priznava postopka nad Agrokorjem v Sloveniji] sta se pritožila Agrokor kot predlagatelj postopka in Republika Slovenija kot druga nasprotna udeleženka ter potrdila sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Obrazložitev okrepljenega dela je....?
Kazalo