Gospodarstvo
Vlada je predvidela organizacijo Holdinga Lipica z dvema odvisnima družbama, iz turistično-trženjskega dela ter konjeniškega dela. Foto: Radio Koper/Boris Pretnar

Dodaj v

Vse, kar je povezano s konjerejo in konjeništvom v Lipici, je javna služba

Novi predlog zakona o Kobilarni Lipica
14. december 2017 ob 09:57,
zadnji poseg: 14. december 2017 ob 10:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Kobilarna Lipica je bila, je in bo v državni lasti," je glede pomislekov o privatizaciji Lipice z novim zakonom o Kobilarni Lipica dejala državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar.

Vlada je v najnovejšem predlogu zakona o Kobilarni Lipica, ki ga je potrdila oktobra, predvidela organizacijo v holding z dvema odvisnima družbama. Štravs Podlogarjeva je pojasnila, da so se tako odločili zaradi popolnoma različnih zakonitosti, ki veljajo pri upravljanju turistično-trženjskega dela in konjeniškega dela.

"Lipica v delu, ki se tiče trženjske dejavnosti, težko uspešno posluje in konkurira kot javni zavod. Na drugi strani pa je javna služba, vse, kar je povezano s konjerejo in konjeništvom, izjemno pomemben del Lipice, za ta del pa se pridobijo tudi javna sredstva," je dejal Štravs Podlogarjeva.

Tako sta po eni strani za oba dela nujna skupna vizija in oblikovanje skupnega produkta, na drugi strani pa se je treba izogniti kakršnemu koli pretakanju denarja, je menila državna sekretarka, ki je tudi priznala, da je bilo v preteklosti že veliko "takšnih in drugačnih poskusov" upravljanja Kobilarne Lipica, tudi v dveh ločenih družbah.

"Na koncu pa so vedno pomembni ljudje in vizija, kako na pravi način izpeljati to, kar si za Lipico želimo, to je zaščititi izjemni kulturni in naravni spomenik Krasa, Lipice in lipicancev, na drugi strani pa trženjskemu delu - hotelom, golf igrišču in igralnici - dati priložnost, da se razvijajo naprej," je poudarila.

Glede dialoga s civilno iniciativo in lokalno skupnostjo je poudarila, da je precej usklajevanja že bilo, da je pa očitno "na obeh straneh" še prostor za izboljšave. Lokalna skupnost je po njenih besedah izjemnega pomena za razvoj Lipice kot turistične točke, zato so se pripravljeni s prebivalci še naprej pogovarjati in razjasnjevati nejasnosti, je zagotovila Štravs Podlogarjeva.

Glede nedavnih kritik na račun francoskega trenerja Benjamina Aillauda pa je Štravs Podlogarjeva spomnila, da so bili tuji strokovnjaki vedno v Lipici. V preteklosti so bili to Avstrijci, strokovnjaki dunajske jahalne šole, zdaj je to Francoz. Pomembna dela razvoja Lipice sta posodabljanje programa ob skrbi za stroko in vzpostavitev klubske dejavnosti. "Kjer želimo, da se šport razvija, moramo imeti mlade ljudi," je še dodala.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Slavkoo
# 14.12.2017 ob 11:04
Enkrat tja peljal ene prijatelje iz Italije. Bilo me je SRAM! Spogledovali so se med sabo kot da bi jih peljal v Pristino!
m72
# 14.12.2017 ob 11:01
"Kobilarna Lipica je bila, je in bo v državni lasti,"

Zato pa je tudi stanje v njej bilo, je in bo enako mizerno kot je v "državi".
svetovnipopotnik
# 17.12.2017 ob 20:56
Močno pogrešam bazen! Pa golf zapreti. Saj nikoli ni na njem nikogar.
bori
# 15.12.2017 ob 13:29
...na drugi strani pa trženjskemu delu - hotelom, golf igrišču in igralnici - dati priložnost, da se razvijajo naprej," je poudarila.

Hotele treba nujno obnoviti na ustrezen nivo, bazen... igralnico v omejenem obsegu, golf pa zapreti in tretjino posestva, ki ga zaseda, vrniti konjem. Golf ne največja neumnost, izguba, nesmiselna v potrošnji vode.. v vseh pogledih pravzaprav. Nima kaj iskati tam.
In Lipica naj ostane enotna.
alah
# 15.12.2017 ob 07:30
Ni važno ali v javni ali zasebni lasti, Lipica je velik in neizkoriščen turistični potencial. V pravih rokah bi bila lahko ob boku Postojnske jame in Bleda, trenutno je pa zgolj sanatorij za preživetje pasme lipicanca...
mutevz
# 14.12.2017 ob 17:25
Postojnska jama je pa zgodba o uspehu lol.
Bivši uporabnik
# 14.12.2017 ob 15:18
Privatnikom se kar slice cedijo in komaj čakajo, da lahko vse pokupijo. Če bi imeli pametno državo, bi imeli točno določene strateške razvojne interese in ustrezno strategijo. Tako pa imamo kot imamo - neoliberalna nebesa, kjer lahko vsaka baraba okrade malega človeka. Komu je to v interesu? Sramota
m72
# 14.12.2017 ob 18:26
Prodat, kot se iz dneva v dan, malo po malo, prodaja država? Ne, sem absolutno proti prodaji. Tako Kobilarne Lipica kot podjetij, bank in vsega, kar je do tako opevane "pomladi" dobro delovalo, potem pa krepalo, ker so bili najbolj popadljivi spuščeni s povodca. Izpod nadzora, seveda, da ne bo pomote. Saj še pomnimo, kajne, da je neki trojanc dal uničiti SDK, ki je bil dobesedno sinonim za učinkovit nadzor, in ga zamenjal s fikusi. Dante je take umestil v Antenoro, drugi oddelek devetega kroga, med izdajalce domovine.

Jeseni, pred petimi leti, smo bili na dobri poti, da se znova vzpostavijo mehanizmi nadzora nad temi, ki smo jih obkrožili na volitvah - pa vemo, kako se je končalo. In vemo tudi, zakaj.
Stvar je torej prepuščena bodočnosti - tako kot je naša bodočnost prepuščena uspehu ali neuspehu vzpostavitve teh mehanizmov.
Lunos
# 14.12.2017 ob 12:51
Prodat.
Skippy
# 14.12.2017 ob 16:03
@Dr. Kumrovec
v tvojem interesu je propad, v interesu ostalih državljanov pa vsaj upam, podoben razvoj kot pri nekoč propadli Postojnski jami.
Kazalo