Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 12 glasov Ocenite to novico!
Lipicanec
Civilna iniciativa trdi, da vodstvo kobilarne izničuje pomen lipiške klasične šole jahanja. Foto: BoBo

Dodaj v

Kraševci proti holdingu oziroma privatizaciji kobilarne

Na ministrstvu za gospodarstvo so nas izigrali, pravijo
9. december 2017 ob 09:47
Lipica - MMC RTV SLO, Radio Koper

Civilna iniciativa za Lipico meni, da je vladni predlog novega zakona o Kobilarni Lipica nesprejemljiv in da ne bo prinesel učinkovitega upravljanja.

Po mesecu in pol, odkar je vlada dala soglasje na novi predlog zakona o Kobilarni Lipica, so se oglasili tudi Kraševci. Povezani v Civilno iniciativo za Lipico so sporočili, da je holding, v katerega naj bi se reorganizirala naša edina državna kobilarna, za Lipico nesprejemljiv. Prepričani so, da ne bo prinesel ne enotnosti ne učinkovitega upravljanja. Predlog zakona je dogovor štirih ministrstev, lokalna skupnost pri njegovem nastajanju ni sodelovala, zato bodo naredili vse, da poslanci zakona ne bi potrdili.

Holding, ki ustanovi dve hčerinski družbi, spet pomeni dva direktorja, lahko pa tudi poskus privatizacije kulturnega spomenika, pravijo na Krasu. Član lipiškega sveta iz Sežane Marijan Suša: "Ne moremo ločevati turističnega dela od upravljanja s konji, kajti eno in drugo ustvarja dohodek. Država zdaj plačuje polovico vseh stroškov, ki v Lipici nastajajo."

Delitev se v preteklosti ni obnesla, Lipica Turizem je pristala v stečaju; nasprotno pa je Lipica kot enovita družba že poslovala uspešno. Predsednik Civilne iniciative za Lipico Stanislav Renčelj: "Evidence so možne in zaradi tega ni treba ustvarjati nekih nadgradenj, iz katerih ne vidimo enotnosti in učinkovitega upravljanja Lipice navznoter in predvsem navzven."

Na ministrstvu za gospodarstvo so nas izigrali, pravijo Kraševci, lokalna skupnost ni sodelovala pri nastanjanju predloga. Še več, ostala naj bi celo brez svojega predstavnika v organih holdinga. In ne samo to, Lipica znova ostaja brez dolgoročne vizije razvoja. Zato so v civilni iniciativi kritični tudi do nove predstave, ki so jo v Lipici premierno odigrali v nedeljo. Iztok Humar: "To, kar se dogaja zdaj, gre v drugo smer. Mislim, da gre za kičasto stvar, kjer je vse predvsem bolj podobno cirkusu kot Lipici. V filharmonijo ne moremo pripeljati ringelšpila."

Nesprejemljivo je, da z najemanjem tujih trenerjev, ki pripeljejo v predstavo tudi svoje konje, pravijo Kraševci, vodstvo kobilarne izničuje pomen lipiške klasične šole jahanja.

Irena Cunja, Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
sab
# 09.12.2017 ob 10:42
Lahko si sposoben poslovnež, če ne plačaš naročenega in dobavljenega, ampak to je samo v demokratični SLO.
Luka Novak
# 09.12.2017 ob 10:55
Dokler so politični interesi in priskledniki bolj pomembni kot lipicanci, kobilarna .. tudi ne bo drugače.

Avstrija je lep primer, kako se skrbi za lipicance in ostalo.

V korist lipicancev, kobilarne .. bi lahko zgolj od Avstrijcev prekopirali dobro prakso ter po potrebi kaj izboljšali, prilagodili ..

Vendar, kot rečeno : v Sloveniji so lipicanci zgolj izgovor za politične interese, pa četudi še kakšen več pogine, naredimo iz kobilarne cenen cirkus itd.
Springbok
# 09.12.2017 ob 10:26
Batagelj bi zagotovo naredil iz Lipice profitabilno podjetje.

Vendar se tudi on ne bi pogovarjal s civilnimi inicativami, lokalno skupnostjo in stroko. Batgelj je podjetnik. Njega zanima samo profit. Verjetno bi povečal golf igrišče. in bi uvedel več konjeniških predstav: npr. tudi nočno z ognjemeti. Vprašanje pa je, kako bi skrbel za rejo konjev.

Hotel bi bil zagotovo profitabilen, saj bi zgradil še kak bazen in wellness, In za vrhunec: ponudba za jezdenje lipicancev. Stroka bi zagotovo ponorela, saj raja oz, gost ne sme jezditi teh plementih konjev.

Da, pod črto bi bile lepe črne števike. Brez državne pomoči,
RJSlo
# 09.12.2017 ob 10:10
Povezani v Civilno iniciativo za Lipico so sporočili, da je holding, v katerega naj bi se reorganizirala naša edina državna kobilarna, za Lipico nesprejemljiv.
-------------------------------------
No ja. Je konje kdo vprašal? Mogoče imajo pa oni drugačen predlog?
brus123
# 10.12.2017 ob 07:16
Denar je sveta vladar! Tudi v Lipici!

Nihče me ne bo prepričal, da tak objekt ne more preživeti!!!
Arnolfus
# 09.12.2017 ob 09:59
Če bi Lipico dal Batagelju za eno leto, bi ziher naredil milijon profita.

Eni so pač sposobni poslovneži, drugi pa zaslužni politični kader. Če hočte zgodbo o uspehu, jo dajte poslovnežem.
reorah
# 11.12.2017 ob 15:27
Pa dobro - kaj se dogaja? Imamo eno ČUDES Evrope - in ne vemo, kaj z njo!!!! Je morda vzrok v tem, da se to čudo ne nahaja v naši prestolnici?! Ali morda v tem, da naših nacionalnih čudes sploh ne znamo ceniti - in zato navzven niti primerno predstaviti? Ali pa je vzrok v pomanjkanju naše nacionalne samozavesti?
Ej, slovenski folk - lipicanci so zakon! Lipicanci so naši, slovenski! Stopimo skupaj, mi vsi, za našimi vrlimi, izjemnimi LIPICANCI, ki jih občuduje svet in jih premalo občudujemo mi!
Highland
# 09.12.2017 ob 12:14
Tao3, Pipistrel vsaj razvija tehnologijo in siri proizvodnjo.. Skratka DELA in ustvarja nekaj s pomocjo subvencij. Eni pa samo kradejo in kasirajo nepovratna sredstva...
Banban
# 12.12.2017 ob 07:40
Ce misli “drzava” lipico obdrzat, je morda najbolje stvari podret, stanovalce predelat u horsburgerje, in postavit kiosk. Drugace bomo prica “visoki kulturi” na racun plebejcev, ki “tega ne dojamejo”.....Slovenistanija v vsem svojem sijaju. Je res edina alternativa Batagelovstvo? MB je za okolje naravna katastrofa, kot lubadar. Z nasilno podrtim lesom je precej podjetij fantasticno poslovalo, v skupnem sestevku, pa smo potegnili kratko. Batagel zaposljuje za subvencije in dolocen cas, krasne bilance. Na racun zzz in mizernih ljudi.
Tao3
# 09.12.2017 ob 10:56
Arnolfus, ne vem kako ti poznaš Batagelja in kako je sposoben, jaz poznam tri zaposlene pri njem in vsi pljuvajo čez njega, da je goljuf in da niso plačani dobro. Povprečna plača nižja kot snažilke na ISS-ju. Tako biti uspešen ni problem. Ali pa kot Pipistrel, ki je pobasal 7 milijonov evrov subvencij od države. Tako bi bil marsikdo uspešen ...
Kazalo