Španske oblasti so maja letos nacionalizirale Bankio. Foto: EPA
Španske oblasti so maja letos nacionalizirale Bankio. Foto: EPA

Španija je za pomoč uradno zaprosila 25. junija in prejšnji mesec so se finančni ministri držav članic evrskega območja dogovorili za pomoč španskemu bančnemu sistemu v vrednosti 100 milijard evrov, pri čemer ji bo takoj na voljo 30 milijard iz začasnega sklada za reševanj evra (EFSF).

A po ocenah ameriške bonitetne hiše to ne bo dovolj, saj so španske banke z vsakim dnem v vse večjih težavah.

Delež slabih posojil, ki so večinoma povezana z nepremičninskim pokom, je konec maja znašal že 155,841 milijarde evrov, ki predstavljajo 8,95 odstotka vseh posojil, kar je rekordna vrednost po letu 1994.

Četrta največja španska banka Bankia, ena najbolj prizadetih zaradi izpostavljenosti gradbenemu sektorju, je doživela nov udarec, ko so oblasti napovedale, da bodo morale breme prestrukturiranja nositi tudi njeni delničarji. Zaradi te napovedi so delnice banke v petek dopoldne izgubile 25 odstotkov vrednosti.

S tem je tečaj delnic Bankie izgubil zagon, ki ga je imel ta teden, potem ko je bilo objavljeno, da bo Španija kmalu prejela prvih 30 milijard pomoči. Po tej objavi je vrednost delnice poskočila za 40 odstotkov.

Trenutni tečaj delnice Bankie dosega le tretjino vrednosti od tiste ob vstopu banke na borzo leta 2011.