Gospodarstvo

Poudarki

  • Poslanci Pozitivne Slovenije ne sodelujejo pri sprejemanju zakona
  • Slabih terjatev za šest milijard evrov
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 52 glasov Ocenite to novico!
DZ
Poslanci PS-ja so sejo že v začetku obstruirali. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Banke bodo lahko slabe na...
VIDEO
Opozicija proti slabi ban...

Dodaj v

DZ odločil: slaba banka bo

Prenos slabih terjatev v zameno za obveznice s poroštvom države
3. oktober 2012 ob 07:23,
zadnji poseg: 3. oktober 2012 ob 20:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

DZ je le z glasovi koalicijskih poslancev sprejel zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. V SD-ju so mu nasprotovali, poslanci PS-ja pa pri obravnavi niso sodelovali.

Na podlagi zakona se bo ustanovila posebna družba, na katero se bo preneslo slabe bančne terjatve. Zanje bo država izdala do štiri milijarde evrov jamstev.

S tem ko bo Družba za upravljanje terjatev bank odvzela bankam slabe terjatve, bodo zadnje očistile svoje bilance in bodo lahko začele s kreditiranjem gospodarstva, so poslanci koalicijskih strank pritrjevali predlogu vlade. Za sprejem zakona je glasovalo 47 navzočih na seji, devet jih je bilo proti.

Če bodo Družbi za upravljanje terjatev bank po petih letih še ostale neunovčene terjatve, se bodo te prenesle na pravnega naslednika Slovenske odškodninske družbe, to je Slovenski državni holding, nad katerim sicer visi grožnja tako veta kot tudi referenduma.

Banke se bodo lahko vključile same
Zakon določa, da se bo določeno banko v te postopke vključilo na podlagi posebnih meril, predlog za prenos terjatev na novo družbo pa bo lahko dala banka sama, nova družba ali pa Banka Slovenije.

Banka, ki bo vključena v omenjeni program, bo morala pripraviti poslovno strategijo, iz katere bo razvidno, kaj bo od tega reševanja imelo gospodarstvo in v kolikšni meri bo stroške tega reševanja nosila sama oz. njeni lastniki.

Državni dolg se bo povečal za štiri milijarde
V skladu z obravnavanim zakonom bo nova družba slabe terjatve prevzela od bank v zameno za obveznice, ki jih bo izdala z jamstvom države. Najvišji znesek teh terjatev bo lahko znašal štiri milijarde evrov.

Prenos bo potekal brez denarja, se pa bo za znesek izdanih jamstev povečal javni dolg, a le začasno, je pojasnil državni sekretar na finančnem ministrstvu Dejan Krušec. Vlada načrtuje, da bodo slabe terjatve poplačane in v petih letih se bo javni dolg znižal na raven, kjer je bil pred prenosom terjatev, je pojasnil.

Nove milijarde za sanacijo
Po drugi strani so poslanci SD-ja dvomili, da bodo banke z očiščenjem bilanc res začele kreditirati slovenska podjetja.

Finančni minister Janez Šušteršič je potrdil, da bo Družba za upravljanje terjatev bank imela tudi pooblastilo za dodatno dokapitalizacijo bank. Potrebe po dodatnem kapitalu je ocenil v višini od pol do ene milijarde evrov. Poslanci SD-ja so ob tem danes opozarjali, da bi bila neposredna dokapitalizacija cenejša.

Vebra skrbi, kdo bo določal o terjatvah
Poslanci SD-ja so ob tem opozarjali, da pojem slaba terjatev v osnutku zakona sploh ni opredeljen. "DZ odloča o štirih milijardah evrov, pa sploh ne vemo, kaj so slabe terjatve," je bil kritičen Janko Veber (SD).

Glede prenosa slabih terjatev na novo družbo je v osnutku zakona zapisano, da lahko prevzame tveganja iz tistih terjatev, ki jih je banka pridobila pred 1. septembrom 2012, podrobneje pa, da bo vrste prevzetih tveganj uredila vlada s podzakonskim aktom. Veber se je zato zbal, da bo odločanje o slabih terjatvah prepuščeno politiki.

Kaj je slaba terjatev, je opredeljeno z akti Banke Slovenije, je povedal Krušec. Bojan Starman (DL) pa je dejal, da je to tista terjatev, ki nima možnosti, da bi se realno vrnila v bančni sistem.

Koalicija SD-jevih predlogov ne podpira
V SD-ju so predlagali, naj se iz bank prenese na novo družbo le zasežene naložbe v podjetjih s slabšo bonitetno oceno. Če se bo preneslo tudi naložbe v dobrih podjetjih, jih bodo namreč zagotovo pokupili tisti, ki so v preteklih letih umaknili denar iz Slovenije, je opozoril Veber.

V davčne oaze je bilo namreč prenesenih več kot 20 milijard evrov in obravnavani zakon bo omogočil, da se s tem denarjem po najnižji mogoči ceni odkupi podjetja v upravljanju Družbe za upravljanje terjatev bank, je dejal.

Poslanci koalicije so že napovedali, da dopolnila SD-ja ne bodo podprli. S tem bi zajeli le polovico terjatev in bi banke sanirali le delno, je dejala Katarina Hočevar (DL), Andrej Šircelj (SDS) pa je opozoril, da bi s tem naredili veliko zmedo, saj banke iste komitente ocenjujejo z različnimi bonitetnimi ocenami.

Slabih terjatev za šest milijard evrov
Z zakonom se bo ustanovila posebna družba, na katero se bodo v zameno za obveznice s poroštvom države prenesle slabe terjatve bank. Teh je po podatkih finančnega ministra Janeza Šušteršiča za okoli šest milijard evrov, jamstva države za izdane obveznice pa se bodo z zakonom določila v višini do štiri milijarde evrov.

DZ je zakon v drugi obravnavi sprejel brez glasov opozicijskih poslancev, ki so opozarjali, da z ustanavljanjem slabe banke ne bi smeli hiteti in da se z njim vzpostavlja vzporeden pravni sistem. Da bi morali razmisliti tudi o drugih rešitvah, menijo tudi v Banki Slovenije.

S. B. L., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 03.10.2012 ob 08:27
A ste gledali včeraj Svet na kanalu A? So predvajali iz DZ odgovor Janše Möderndorferju glede kadrovanj. Verjetn je še kje drugje dosegljivo. In Janša začne v stilu, da so to otoki nepolitičnega kadrovanja, bla bla, in zadaj sedi Vizjak, ki mu gre na smeh in se raje obrne in se vidi, kako stiska ustnice, da se ne bi preveč očitno krohotal.
Ivo Lola
# 03.10.2012 ob 08:27
"Poslanci glasujejo o slabi banki"

Vse naše banke so slabe. Zakaj bi potrebovali še eno?
Jethros
# 03.10.2012 ob 10:21
Forex:
Zgrešil si vsebino komentarja Binder Dandeta glede krohota Vizjaka...smejal se je svojemu šefu, kakšne je klamfal o otokih nepolitičnega kadrovanja...zelo smešno ja, glede na situacijo. Norca se dela premier, nič drugega.
K_ris
# 03.10.2012 ob 09:22
Ko so se pred krizo z dividendami delili dobički, so se namreč delili v sorazmerju z deležem lastništva.
K_ris
# 03.10.2012 ob 09:22
Zakaj država, ki ima v lasti 2/3 NLB na nas državljane prenaša breme vseh slabih kreditov? Ali ne bi bilo prav, da bi sorazmeren delež prevzel tudi drugi lastnik?
Obsidijan
# 03.10.2012 ob 08:03
Državlani bomo dali 4 milijarde!! v slabo banko!

In to niti ne bo dovolj, da dodatne dokapitalizacije ne bi bile potrebne!! Je treba še kaj dodati?
STANE
# 03.10.2012 ob 10:01
Večina naših ekonomistov je proti slabi banki. Kaj je edino zveličavno pameten Šušteršič
med vsemi ekonomisti ? Za tako pomemben projekt bi se morala stroka v večini poenotit !
Obsidijan
# 03.10.2012 ob 11:16
so ga SDS-ovci prepričali, da je to treba narest, da se banke očisti, da bodo lahko spet dajal tajkunske kredite tako kot v obdobju 2006-2008. ...
Iz obdobja 2006-2008 izvira največ slabih kreditov in takrat se je tudi prodalo največ državnega premoženja.


Seveda si tudi zato SDS ne more privoščiti, da ne bi imel absolutnega nadzora nad slabo banko in vsemi slabimi krediti.
Nekaj teh kreditojemalcev bodo seveda preganjali - tistih, ki stranki ne bodo po volji.
Svoje bodo pa lepo zaščitili in pometli pod preprogo.
Optima
# 03.10.2012 ob 11:08
genniuuss

Arhar je tudi proti takšni slabi banki kot jo predlaga vlada. Razen vlade jo še kdo podpira od uveljavljenih strokovnjakov pri nas. IMF pa ni nobena referenca oni podpirajo katerokoli rešitev samo da se banke sanirajo z javnim denarjem.
Binder Dandet
# 03.10.2012 ob 10:35
@Jethros:
Točno tako. Vizjak se je smejal, ker se je Janša delal norca. Men je nepredstavljivo, da si to upajo v parlamentu, v današnji situaciji. Ka bi dal za ta posnetek. Svet je plačljiv na voyo.si, posnetkov starih sej DZ pa ne najdem zaenkrat.
K_ris
# 03.10.2012 ob 11:15
2.11.2011

Podpredsednik Državljanske liste Gregorja Viranta Janez Šušteršič je mnenja, da je »slaba banka ta čas slaba rešitev. Ključni problem, ki ga je treba rešiti, je, kako bo prek bank prišel sveži denar v gospodarstvo. Če samo preneseš terjatve v slabo banko, s tem nisi še nič naredil. S tem ne bo novega denarja v gospodarstvo. Ker so te slabe terjatve v glavnem lastniški deleži v podjetjih, bi država spet postala lastnica podjetij, kar ni smiselno. Precej bolj učinkovita rešitev bi bila, da bi banke same prodale terjatve, seveda z nekim diskontom, ali pa bi jih unovčile, če gre za delnice. S tem bi dobile nekaj likvidnosti. Mi bi o slabi banki razmišljali le, če bi že imeli nekega resnega in dobrega kupca za NLB in bi bil neki prenos terjatev pogoj, da dosežemo dogovor z zasebnim kupcem za NLB. V takem primeru bi kazalo razmisliti, sicer pa ne.«
papiga
# 03.10.2012 ob 09:45
Čisto možno je, da so od KBC že odkupili njihov delež. Ne reci dvakrat, naši geniji hočejo popoln nadzor. KBC ni hotela v nakup, o tej polomiji Šušteršiča, ki so ga med drugim okrcali poleg priOECD za holding, pri ECB za slabo banko, se z njo ne strinjajo in če bi kdaj rabili pomoč, bi jo morali ukiniti, veste,kako drago bo to? in včeraj IMF, ker so hoteli Šušteršič in njegovi geniji, ne so hoteli, hočejo, ker se za opozorila IMF ne zmenijo, uvesti enoten nadzor nad zavarovalništvom,ki naj bi dajalo kredite gospodarstvu in nad borzami. Seveda se IMF nad tem vrti od koruptivnih namenov, ki so v ozadju. Rop stoletja je na vidiku, našega zadnjega premoženja, potem ne bo več kaj za ropati. Zato dajmo se zganit in izsilit referndum in zrušit to nesposobno svojat.
K_ris
# 03.10.2012 ob 11:37
Danes v parlamentu finačno ministrstvo namesto Šušteršiča zastopa državni sekretar dr. Dejan Krušec. Naletel sem na zanimivo podrobnost iz njegovega življenjepisa:

Od septembra 2010 je bil član Troike (IMF/EC/ECB) na strani ECB za področje bančne solventnosti in na področju prestrukturiranja bančnega sistema v okviru programa finančne pomoči Irski. Od aprila 2011 je isto funkcijo opravljal kot član Troike na strani ECB tudi za Portugalsko.

Je Troika (neformalno) tudi že pri nas?
Buldog
# 03.10.2012 ob 11:11
@genniuuss
03.10.2012 ob 10:59

Še pred enim letom je bil Šušteršič proti ustanovitvi slabe banke, danes je pa za. Pač so ga SDS-ovci prepričali, da je to treba narest, da se banke očisti, da bodo lahko spet dajal tajkunske kredite tako kot v obdobju 2006-2008. Namreč prihaja drugi del privatizacije s prodajo še ostalih državnih podjetij, za kar je treba prej počistit banke, da bodo lahko financirale kupce, kot so jih pri prodajah državnega premoženja v letih 2006-2008.

Iz obdobja 2006-2008 izvira največ slabih kreditov in takrat se je tudi prodalo največ državnega premoženja. V tem so si pa vsi ekonomisti enotni - od Brščiča, Mastena, Polanca, Damjana, Mencingerja, Tajnikarja, Kovača,...
K_ris
# 03.10.2012 ob 11:43
@STANE

Ne pozabi niti, da je bil tudi Šušteršič še lanskega novembra proti.
Skippy
# 03.10.2012 ob 12:08
He he. Nateg. Zdaj bomo slabe poslovne odločitve plačali vsi državljani. In ker jih vedno plačamo, ne bo nikoli konec teh slabih odločitev.
twingi
# 03.10.2012 ob 11:50
Koalicija govori o sodelovanju, potem pa ćez noč da kup amandmajev na očitno slabo in nepravilno pripravljen zakon, brez da bi te amandmaje opozicija imela čas preučiti. In to je za njih sodelovanje? In to pri tako važnem zakonu?
Glede na to da vsi STROKOVNJAKIi opozarjajo, da s tem ni za hitet, res ne razumem, zakaj koalicija rine z glavo skozi zid.
Obsidijan
# 03.10.2012 ob 10:55
Zakaj zapravljajo 4 milijarde za slabo banko - ki bo vseeno potrebovala dokapitalizacije. (Pa sploh še ne vejo, koliko je teh slabih terjatev 4, 6... milijard)

Ali s 4 milijardami ne bi mogli naredit recimo dobre banke? Če že hočejo zagnat bančni sektor.
Jethros
# 03.10.2012 ob 22:21
Breathe
# 03.10.2012 ob 19:59
Jethros, dobri spin doktorji ste, ni kaj.
Že kar nekaj časa uporabljate "dejstvo", da je politika zafurala in da "bo zdaj ista politika čuvala".

Ni res, Jethros, zafurala je leva politika. Čuvala bo zdaj desna. Če bo kradla, bomo še videli.
Za levo pa to že vemo...


Ni kaj, priporočam pregled k okulistu...še enkrat ti prilepim svoj komentar:
Jethros
# 03.10.2012 ob 18:31
Politika je dejansko odgovorna za nastalo štalo v bančnem sektorju in ista politika bo sedaj kao reševala te številke z neko slabo banko?
Krasno...volk, ki čuva ovce...


1. Kje sem pisal o levi ali desni politiki
2. Kje lahko bereš, da krivim izključno en pol
3. Kje vidiš, da sem kot volkove označil desne

FAKT:
1. Politika je ustvarila situacijo v kateri smo in politika hoče imeti absolutni nadzor nad javnim dobrom
2. Politika bo imenovala 7 od 9 nadzornikov v slabi banki
3. Politika bo dobesedno razpolagala in odločala, kaj in kako z državnimi podjetji
4. Politika je sprejela odločitev o slabi banki brez upoštevanja vse možne stroke v Sloveniji
5. Politika nima pojma, vse je zafurala in zdaj gre do konca

Barve ali strani dragi Breathe, pa si izbiraj po mili volji.
Ramus
# 03.10.2012 ob 21:00
"DZ odločil: slaba banka bo"

Dobro, če smo postali lastniki dolga NLB, potem smo postali tudi lastniki vsega imetja tajkunov in Rimske cerkve.
šurda
# 03.10.2012 ob 17:39
Ta vlada pod vodstvom obtoženca Mednarodne Korupcije
in obtoženca KRIVE ovadbe Ivana Janeza Janše misli
ustnoviti slabo banko, a to še ni vse, ko bodo banke brez
kredutov jih bomo še dokapitalizirali mi davkoplačevalci,
pa čeprav je finačni minister PROTI dokapitalizacji, tako
kot je BIL PROTI slabi banki še nedavno nazaj dr:Janez
Šuštaršič DL
Seveda so ga v SDS-u prepričali, da je sedaj oboje potrebo,
slaba banka in dokapitilizacij, o dokapitilizaciji je govoril
tudi mag:Andrej Vizjak SDS minister, in to ta teden v
odmevih !
Laž na laž te vlade, a važno je to, da je novica dneva to, da
Kardinal dr:Franc Rode NI OČE Petra S: o tem pišejo najman
trije članki na tem portalu, če šeštejem vse komentarje skupaj
jih je že blizu 1000 če ne že več !
Tako pomebna tema pa ima samo 70 kometrjov v trenutku
ko ga pišem sam !
K_ris
# 03.10.2012 ob 14:50
Tretje branje zakona, koalicija pa je k svojemu zakonu vložila 24 amandmajev, pri čemer celoten zakon obsega 36 členov :) Odlično pripravljeno.
Anar Hija
# 03.10.2012 ob 22:44
Dejmo rečt bobu bob: Ni odločil DZ ampak koalicija.
boomslang
# 03.10.2012 ob 15:00
"Je pa blazno, da je tale novica skrita in umaknjena s prve strani.
"..... Hja, "primer Rode", je pač mnogo bolj pomemben za slovenske državljane....
papiga
# 03.10.2012 ob 14:41
Buldog, tako je to, ko moraš vračati usluge Pezdirju,Virantu,Janši, potem morašspremeniti tudi mennje. Vse rešitve ki so jih ponudili so naletele na odpor na OECD,ECB in IMF. Nobena rešitev ni sprejemlljiva za nikogar. OECD nasprotuje holdingu ker je netransparenten in je podlaga za vodenje vsega iz enga centra-političnega, ECV nasprotuje Slabi banki, ker vse pade na davkolplačevalce ostali se pa delajo, da se ni nič zgodilo, tako se je zgodilo tudi na Irskem, IMF pa nasprotuje združitvi nadzornikov za vrednostne papirje,zavarovalnice in banke.
V Dnevniku je naslov, "S tem je IMF Šušteršiča zabodel v srce", ker tu je odločilna zadeva, če bi iz enega centra iz vlade, nadzirali tudi nadzornike, je zadeva taka kot jo hočejo imeti. A razumete. Dajte brat še kaj druzga ne samo ta portal. Zato se je vsem trem zadevam potrebno upreti in zato podpiram sindikate.
Knight Kant
# 03.10.2012 ob 14:25
Binder Dandet - 03.10.2012 ob 10:35
@Jethros:
Točno tako. Vizjak se je smejal, ker se je Janša delal norca. Men je nepredstavljivo, da si to upajo v parlamentu, v današnji situaciji. Ka bi dal za ta posnetek. Svet je plačljiv na voyo.si, posnetkov starih sej DZ pa ne najdem zaenkrat.
--------------
Ja, zelo vesela vlada.. Kaj šele sledi. Vizjak se smeje Janševim dovtipom, Gorenak se tistega, kar prihaja

Morda bi jih bilo treba malo stestirati glede prisotnosti raznih substanc. Morda so le preplavljeni s seratoninom. Ali pa inhalirajo dovoljen N20 (smejalni plin) --- morda v vladni kafeteriji pijejo kavo s smetano iz jeklenke!

Mene odziv bolj spominja na večje doze kanabisa, verjetno hašiš ali kaj podobnega. Brez odvzema vzorca in testiranja je seveda težko kaj določenega komentirati.
Obsidijan
# 03.10.2012 ob 13:58
Je pa blazno, da je tale novica skrita in umaknjena s prve strani.

DZ danes sprejema najdražjo odločitev v zgodovini.
Cel rtvslo.si in vsi mediji bi se morali samo s tem ukvarjati.
boomslang
# 03.10.2012 ob 13:24
"Če IMF meni, da je rešitev dobra ..."... Potem je dobra rešitev ravno obratna... Se je treba pač malo izobrazit, kaj je IMF in kako deluje...
Obsidijan
# 03.10.2012 ob 12:31
tržni vrednosti?

Saj si že sam povedal, da je to neumnost
Tržna vrednost = cena, po kateri bi banke to lahko prodale na trgu.

Če bi bilo to res, bi banke to prodale na trgu in bi bil problem rešen oz. problema sploh ne bi bilo.

Tržna vrednost teh 6 milijard terjatev je verjetno kakšnih 100 milijonov.
volkun
# 03.10.2012 ob 12:29
dejmo se zment in ukunimo te družbene parazite
ki nam samo lažejo
ki nam trgajo od ust
ki nam mečejo prazne obljube
ki nam zagotavljajo negotovo prihodnost
da o naših otrocih in kasneje mladini sploh ne govorimo

dejmo jih enostavno ukinit in zamenjat z popolnoma novimi,
ukaželjnimi, neobremenjenimi in predvsem mladimi ljudmi
brez kakršnih koli vezi z obstoječo politično nesposobno beračijo

razpišimo reverendum o ukinitvi slovenske nesposobne politike!
FAIRPLAYER
# 03.10.2012 ob 12:24
Zanimivo da se članki, ki se nanašajo na pomembne politične odločitve o usodi državnih bank, prikrito objavljajo pod rubriko "gospodarstvo". Namreč, ponavadi se vsi članki, ki se nanašajo na sprejem novih zakonov, ki so vitalnega državnega pomena in ki se sprejemajo v državni skupščini, objavljajo, kot udarne novice. Zadnje dneve opažam, da je tudi MMC vse manj neodvisen medij in da je zelo podlegel vladajoči politični opciji. Kot udarne novice so kar naenkrat postale novice o pritiskih na kardinala Rodeta, kriminalne preiskave župana Jankovića in njegove družine in še bi se lahko našlo. Vse kar pa je pomembnega in vitalnega pomena za usodo državnih bank, sprejetje nujnih reform, itd., pa se postavlja v drugi plan, kot da v državi ni problemov in gospodarske krize.
K_ris
# 03.10.2012 ob 11:55
Guverner Banke Slovenije, dr. Marko Kranjec: "Menimo, da bi bila cenejša rešitev neposredna dokapitalizacija bank in poiskanje neke sheme, v kateri bi ali banke same ali v okviru neke skupne institucije v zasebni lasti lahko dosegle boljši izplen iz slabih terjatev, kot bo morda možno v primeru, da se ustanovi neka popolnoma nova institucija."
STANE
# 03.10.2012 ob 11:38
genniuss

Nekdo ti je že odgovoril,da je Arhar proti slabi banki,Kranjc,kot guverner bi bil lahko upoštevan vsaj zaradi funkcije,kajne ?
Če ti smatraš.da so ekonomisti starega kova kot npr.Mencingar,nepomembni,je to tvoja stvar.Jaz smatram,da imajo glih skozi izkušnje velikoooo več znanja kot novopečeni neoliberalisti polni " znanja", terotije iz ameriškif faksov.Spoštujem tudi Mrakovo in Mramorjevo mnenje.
Sicer pa G.Šušteršič še toliko ni odgovoren,da bi sedel v DZ in odgovarjal na vprašanja poslancev glede takooo pomembne odločitve.Po tem se vidi spoštovanje do demokracije,
katere parlament je osnova odločanja o bodočnosti slovenskega naroda.To smatram ošabnost in aroganco brez primere ! Me zanima,kdo bo nosil odgovornost za morebitne
zafurane poteze,katere smo imeli v teh letih že priložnost videti.Vlade se menjajo ne glede na
slabe ukrepe,ki so omogočale upostošenje Slovenije,ljudje ostanemo razočarani in prepuščeni novim vladam in njihovim eksperimentom .Nohče nikoli ni nosil odgovornosti !!!
Obsidijan
# 03.10.2012 ob 11:09
IMF pa ni nobena referenca oni podpirajo katerokoli rešitev samo da se banke sanirajo z javnim denarjem.

In da se ljudstvo odreže od javnega denarja.
Triptico
# 04.10.2012 ob 07:02
Ta vlada ni naredila še nič, kralj matjaž. Edino kar v tvoji trditvi drži je to, da je v slabem letu zamenjala vač kadra, kot ga je prejšnja v treh letih.

In tudi ne bo naredila nič, najslabša in najbolj arogantna vlada v zgodovini, 95% zakonov po hitrem postopku, brez razprave. Dobrodošli v majerjevi demokraciji.
1970b
# 04.10.2012 ob 06:34
Kako lahkotno.
Ustanoviš slabo banko in
prostitutka ponovno postane devica.
helsinki
# 03.10.2012 ob 22:15
Slaba banka, direktor Hilda Tovšak
K_ris
# 03.10.2012 ob 20:40
@Breathe

Zato pa mi grejo tako na jetra razni posvetni dušebrižniki (glej zgoraj, Vebra nekaj s(k)rbi...), ki nam razlagajo, da bo politika kradla. In so besni samo zato, ker to ne bodo več oni. Pa še toliko pameti ne premorejo, da bi bili tiho, prej ali slej bodo spet na vrsti...

Torej se strinjaš, da bodo kradli, ampak te ne moti, ker je to že prej počela tudi nasprotna stran? Daleč bomo prišli s takšnim razmišljanjem. Druga Švica. Samo še malo je treba počakati...
rubin
# 03.10.2012 ob 18:35
V davčne oaze je bilo namreč prenesenih več kot 20 milijard evrov in obravnavani zakon bo omogočil, da se s tem denarjem po najnižji možni ceni odkupi podjetja v upravljanju Družbe za upravljanje terjatev bank, je dejal..
kaj smo nori, 10 000 evrov zo oropali vsakega državljana, to je 40 000 evrov štiričlansko družino, pol majšega stanovanja! In zdaj mislijo na revežih šparati!! banda smrdljiva, to bi zahtevalo državljansko nepokorščino...sramota! in zdaj naj bi ta denar še oplemenitili, ko bi poceni kupovali z njim po nizki ceni podjetja!! pa to je že norišnica..
in še več kot 4 miljarde za slabo banko in dokapitalizacijo..
jaz bi predlagal, da državljani izrazijo nepokorščino in se naredi akcija da nihče ne plača davka en mesec, pa da vidimo bando, ki špara na zdravstvu...
K_ris
# 03.10.2012 ob 17:36
@vojnaslo91

Zanimiva ugotovitev izhaja iz enega tvojih komentarjev, če se ga poveže s predlaganimi zakonski določili.

Najprej citiram del tvojega komentarja:
Zastavljeno premoženje bo prodajala slaba banka po „pravi ceni“ investitorjem, ki bodo“pravi“. Torej nov krog razprodaje.
Z odkupom slabe terjatve dobi slaba banka tudi vso spremljajočo dokumentacijo. Vedela bo, kdo je komu odobraval kredite in po potrebi bo sprožila ovadbe za ljudi, ki jih želimo razgaliti in onemogočiti. Vendar to ne bodo naši. Naše nasedle naložbe bomo skrili in nekatere naše ljudi tudi zaščitili.


Glede na to, da bo vlada sama imenovala celotno upravo slabe banke, to še kako drži. Neizvršni direktorji bodo imenovani neposredno od vlade, nato pa bodo neizvršni direktorji imenovali še izvršne direktorje. Me zanima, če ob takšnih določilih res kdo verjame, da bo vodstvo nepolitično.
boomslang
# 03.10.2012 ob 17:03
Aja, pa še nekaj, ker vem, da večina Slovencev nima pojma, kaj se jim dogaja.... Zadnje primere slabih bank imate s Švedke in Finske po krizi 1991... V obeh primerih, so zavožene privatne banke prenesle svoje slabe terjatve na državno slabo banko in posledično so se te slabe terjatve preko slabe banke spremenile v LASTNIŠKI delež države znotraj privatnih bank.... V našem primeru, pa bomo prenesli slabe terjatve iz DRŽAVNIH bank, na SLABO DRŽAVNO banko, tako, da jaz tu ne vidim nobenega smisla...
papiga
# 03.10.2012 ob 16:41
Breathe a ti je res vseeno, če se vse pokrade, le da se tvoji obogatijo? A ti gre za to? Ni ti do tega, da bi mi državljani imeli neko normalno podstat za zagon gospodarstva? A si slišal to vlado govoriti o gospodarstvu, pridobivanju, rasti proizvodnje,BDP, pomoči gospodarstvenikom, malim,velikim,srednjim vseeno? Niti s stetoskopom ne boš slišal, ker o tem niti ne mislijo, kaj šele govorijo. Le do lopovščine, razporodaje in nadzora na razprodajo jim je. Za to gre pri vsej zadevi, samo ko bo tebi kapnilo, kot pri tajkunskih kreditih, bo prepozno. Verjemi.
K_ris
# 03.10.2012 ob 15:26
@hyosung

Bom poskusil napisati čisto tehnično, torej dejstva brez mojih komentarjev:

Slaba banka je družba v državni lasti, ki nase prevzame slabe terjatve od bank. Te terjatve se ovrednotijo po realni vrednosti, ki predstavlja ocenjeno vrednost, koliko se lahko iz te terjatve še iztrži (to je odvisno od zavarovanj, od tega ali podjetje še deluje ipd.). V zameno za te terjatve banke prejmejo obveznice z državnim poroštvom. Slaba banka ima nato pet let časa, da izterja kar se da. Če je bila ocena vrednosti slabih terjatev pravilna, naj bi izterjali celoten znesek - torej v celotni vrednosti obveznic, s katerimi so bile slabe terjatve "plačane".

Sočasno s prenosom terjatev na slabo banko, pa je treba banke še dokapitalizirati. Vrednost dokapitalizacije je odvisna od razlike med vrednostjo, po kateri banke sedaj vodijo te slabe terjatve in t.i. "realno" vrednostjo, po kateri bi bile te terjatve prenesene na slabo banko.
hyosung
# 03.10.2012 ob 15:09
Zakaj rabimo ŠE ENO slabo banko, a jih ni dosti?
K_ris
# 03.10.2012 ob 14:23
Zakaj bi terjatve po realni tržni vrednosti odkupovala država? Po realni tržni vrednosti jih lahko prodaš tudi zasebnim družbam, ki se ukvarjajo z odkupovanjem terjatev.
Obsidijan
# 03.10.2012 ob 12:31
Zaradi mene lahko banke te terjatve prodajo tudi na črnem trgu.
tomazsl
# 04.10.2012 ob 11:56
Medtem, ko se kregamo, a je Janković kriv ali ne (zaprt tako in tako ne bo), se odločajo o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga.
Plan je bil tak:

a) predsednik vlade gre v ZDA, da se izogne provokativnim vprašanjem opozicije
b) pošlje se kriminaliste k Jankoviću in s tem ljudem preusmeri pozornost

Po ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga Državni zbor ne bo več imel nadzora nad slovenskim premoženjem, kar pomeni, da ga bo imela pod nadzorom samo vlada. To pa pomeni, da lahko vlada brez da vpraša Državni zbor lahko proda vodovod, elektrarne, avtoceste, pristanišča, letališče, banke, zavarovalnice in ostalo slovensko premoženje tujcem. To pomeni, da če vsa zgoraj navedena podjetja prodaš tujem, se lahko cena vode, elektrike, vinjet, pristaniške in letališke takse, zavarovalne premije in bančne obresti povečajo od 100 do 500%, če to daš tujcu v roke. Tujec bo mastno služil, provizija pa gre v roke članom SDS, SLS, NSi, DL in DeSUS. Ta kraja bo 100 krat večja, kot bi jo Janković samo teoretično lahko pokradel iz Stožič. Preden so Bolivijci prodali vse Američanom, so delali za 5$ na dan, ko pa so vse prodali tujcem, so pa delali za 1$ na dan.
mali_piscek
# 04.10.2012 ob 09:52
Legalizacija kraje stoletja.

Izgube na proračun, dobički v privatne žepe.
tibhar
# 03.10.2012 ob 22:32
Kaj smo dobili? Spet bomo 4 milijarde prispevali davkoplačevalci, odgovorni za te kredite se bodo pa mirno in ležerno sprehajali, še vedno. In krog se bo začel znova, nasrkamo pa mi kot vedno. Pa smo pričakovali, da se bo tako končalo, ker so nesposobni, da bi kaj drugače naredili, nekateri ste pa nasedli na pravljice za lahko noč lanskega novembra in decembra.
a.orhidejca
# 03.10.2012 ob 20:27
sploh se še sprašujem, če imamo mi sploh DEMOKRACIJO, kaj mi kot volivci sploh še odločamo o čem? imam sploh besedo bilo karkoli?
Kazalo