Delodajalci so optimistični glede zaposlitvenih gibanj. Foto: BoBo
Delodajalci so optimistični glede zaposlitvenih gibanj. Foto: BoBo

Izmed 623 slovenskih delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi, jih devet odstotkov napoveduje povečanje števila zaposlenih, štirje odstotki pričakujejo upadanje zaposlitvenih možnosti, 80 odstotkov pa ne pričakuje sprememb. Po 17 zaporednih četrtletjih zbiranja podatkov za slovenski trg dela so ti sicer prvič doslej sezonsko prilagojeni.

Letna primerjava kaže na skupno izboljšanje za tri odstotne točke in močnejšo neto napoved zaposlovanja v šestih od 10 gospodarskih panog. Primerjava med panogami pa napoveduje povečanje zaposlovanja v devetih od 10 panog, medtem ko primerjava med regijami kaže na povečanje zaposlitvenih možnosti v vseh štirih regijah.

Največ novih zaposlitev delodajalci napovedujejo v prometu, logistiki in komunikacijah (+21 odstotkov), manj zaposlitvenih možnosti pa bo v rudarstvu, oskrbi z elektriko, plinom in vodo ter v gradbeništvu.

Največ delovnih mest v osrednji Sloveniji in velikih podjetjih
Od začetka izvajanja raziskave napovedi delodajalcev so ti najbolj optimistični v gostinstvu in hotelirstvu (osem odstotkov) in v javnem sektorju ter socialnih storitvah (pet odstotkov). Nasprotno pa delodajalci v rudarstvu (minus dva odstotka) napovedujejo upad zaposlovanja.

Tudi na regionalni ravni o povečanju zaposlovanja poročajo delodajalci iz vseh štirih slovenskih regij. Najmočnejši trg dela pričakujejo v osrednji regiji, kje naj bi se zaposlovanje povečalo za 11 odstotkov, kar je dve odstotni točki več glede na prejšnje četrtletje in glede na prvo četrtletje letos.

Najmočnejši trg dela napovedujejo delodajalci v velikih podjetjih, saj pričakujejo za 22 odstotkov večje zaposlovanje, kar obenem pomeni izboljšanje za 15 odstotnih točk v primerjavi z letošnjim prvim četrtletjem. Napoved za srednja podjetja predvideva povečanje za 11 odstotkov, za mala 10 odstotkov za mikropodjetja pa šest odstotkov. V mesecih, ki so pred nami, se razmere na svetovnih trgih dela ne bodo bistveno spremenile, še ugotavlja raziskava.