V Nafti Petrochemu za zavod za blagovne rezerve premikajo železniške vagone po njihovem industrijskem tiru od glavne železniške postaje v Lendavi do Petrolovega skladišča naftnih derivatov. Foto: BoBo
V Nafti Petrochemu za zavod za blagovne rezerve premikajo železniške vagone po njihovem industrijskem tiru od glavne železniške postaje v Lendavi do Petrolovega skladišča naftnih derivatov. Foto: BoBo

Stečaj je pretekli petek vložilo vodstvo družbe, generalni direktor Nafte Lendava Dušan Stopar pa je pojasnil, da se je stečaj izkazal kot edina rešitev za prekinitev agonije zaposlenih. Ti namreč že več mesecev niso prejeli plač in od začetka avgusta stavkajo.

Predsednik stavkovnega odbora Nafte Petrochema Ladislav Šabjan je ob tem poudaril, naj se stečajni upravitelj čim prej oglasi in začne urejati zadeve. "To je za nas trenutno najboljše," je dodal. Delavske knjižice bo tako v kratkem prejelo 111 delavcev Nafte Petrochema.
"Imeli bodo zagotovljena nadomestila, možnost iskanja novih zaposlitev in ne bodo več v mučni negotovosti glede svoje prihodnosti," je dejal Stopar. Medtem ko je Nafta Lendava v najboljših letih zaposlovala 2.000 ljudi, jih danes le še 154, od tega jih 111 nima dela, je dodal. Agonija Naftine hčerinske družbe Nafta Petrochem po njegovih pojasnilih traja že skoraj dve desetletji in ves ta čas je na robu preživetja.

SDH za končanje agonije
Po pojasnilih Slovenskega državnega holdinga (SDH), upravljavca lendavske družbe, je bila odločitev za stečaj družbe, v kateri je 111 zaposlenih, sprejeta za končanje agonije delavcev in zagotovitev njihove socialne varnosti. Družba namreč zadnja dva meseca ni imela proizvodnje, zato so se kupci njenih izdelkov preusmerili na druge dobavitelje.

Zaradi tega ni bilo mogoče zagotoviti finančne konstrukcije, ki bi družbi Nafta Petrochem omogočila ponovni zagon proizvodnje in redno servisiranje finančnih in poslovnih obveznosti, ki skupno znašajo 12,5 milijona evrov, so še navedli v SDH-ju.
V republiškem zavodu za blagovne rezerve, za katerega v Petrochemu premikajo železniške vagone z nafto, pa upajo, da bodo delavci Nafte Petrochema zanje še naprej izvajali pogodbene storitve.

Finančno in poslovno prestrukturiranje Nafte Petrochema je potekalo vse od leta 2011, ko je bil potrjen načrt finančnega prestrukturiranja in je vlada zagotovila deset milijonov evrov za dokapitalizacijo družbe.