Stavkajoči so vodilnim preprečili dostop z avtomobili do upravne stavbe. Foto: MMC RTV SLO/Bojan Peček
Stavkajoči so vodilnim preprečili dostop z avtomobili do upravne stavbe. Foto: MMC RTV SLO/Bojan Peček
Kdo želi stečaj Nafte Petrochema?

Predsednik stavkovnega odbora Nafte Petrochema Ladislav Šabjan je povedal, da njihov odstop zahtevajo čim prej, vodilnim so preprečili dostop z avtomobili do upravne stavbe.

Šabjan je znova poudaril, da se bodo hitro dogovorili in izvajali storitve za blagovne rezerve, ko dobijo nove sogovornike, s katerimi se bodo normalno pogajali. Prav tako stavkajoči delavci, ki stavkajo od 4. avgusta, še naprej zahtevajo izplačilo plač.

SDH pričakuje umiritev
Slovenski državni holding (SDH) je prejšnji teden sporočil, da od vodstva družbe Nafta Petrochema pričakuje, da bo v najkrajšem mogočem času umirilo položaj in vzpostavilo razmere za normalno poslovanje. Z denarjem družbi ne more priskočiti na pomoč, saj bi to lahko pomenilo nedovoljeno državno pomoč.

Nesprejemljivo, da zaposleni ne prejemajo plačil
Nesprejemljivo je, da zaposleni v Nafti Petrochemu ne prejmejo plačila za opravljeno delo, so v četrtek opozorili v SDH-ju. Kot so dodali, v okviru svojih upravljavskih in zakonskih možnostih aktivno in z vso skrbnostjo sodelujejo pri reševanju problematike v družbi.

SDH predlaga prodajo čistilne naprave
V SDH kot kratkoročno rešitev za nastale razmere predlagajo takojšnjo prodajo industrijske čistilne naprave v Petišovcih, za katero je bil 30. julija že objavljen javni razpis. Kot menijo, bi Nafta Petrochem s to prodajo dobila sredstva za obratni kapital in s tem za zagon proizvodnje, začela ustvarjati denarni tok in nato začela poravnavati svoje obveznosti, tudi do zaposlenih.

Tako bi Nafta Petrochem lahko ponovno postala zanimiva za vstop zasebnih vlagateljev, kar bi ji prineslo tudi dolgoročnejšo rešitev, so prepričani v holdingu.

V SDH-ju so prejšnji teden ponovno tudi pozvali zasebna vlagatelja, naj izvedeta dogovorjeno povečanje osnovnega kapitala Nafte Petrochema s stvarnimi vložki, kar bi morala izvesti že ob državni dokapitalizaciji.

Zanimanje za nakup družbe so izkazale tudi večje korporacije, trenutno pa je postopek prodaje zastal, za kar je po pojasnilih SDH-ja kriva tudi stavka.

Kdo želi stečaj Nafte Petrochema?