S&P's je ena od treh vodilnih svetovnih bonitetnih agencij. Foto: EPA
S&P's je ena od treh vodilnih svetovnih bonitetnih agencij. Foto: EPA

Po poku nepremičninskega balona se je trg teh vrednostnih papirjev sesul in povzročil finančno krizo. Na ministrstvu za pravosodje navedb S&P niso želeli komentirati, a po poročanju tujih tiskovnih agencij naj bi tožbo, ki naj bi se ji pridružili še organi zveznih držav, vložili še ta teden.

V S&P-ju so povedali, da so razlog za tožbo ocene nekaterih izvedenih finančnih instrumentov, v katere so finančni čarovniki z Wall Streeta pred krizo zapakirali hipotekarna posojila, tudi drugorazredna, in jih nato prodajali na borznem trgu.

Tako kot nepremičninski trg se je tudi trg teh izvedenih instrumentov napihnil do neslutenih razsežnosti, bonitetne hiše pa so tem finančnim instrumentom podelile najvišje možne ocene, pa čeprav so v bistvu temeljili na tveganih posojilih.

Ko je počil nepremičninski balon, se je nenadoma trg teh vrednostnih papirjev sesul in tudi vrednost instrumentov z najvišjo oceno je skoraj čez noč strmoglavila.

To bi bila sicer prva tožba proti eni od treh vodilnih ameriških bonitetnih agencij (poleg S&P še Moody's in Fitch), pa čeprav so te že vse od začetka krize predmet stalnih kritik zaradi svojih praks pred izbruhom finančne krize in tudi v zadnji krizi v območju evra.

S svojimi ocenami naj bi agencije namreč prispevale h kopičenju neravnovesij v finančnem sistemu, ki so nato izbruhnila v najhujšo finančno krizo po drugi svetovni vojni.

"Odzvali smo se hitreje od drugih"
V S&P-ju so se na napoved tožbe pričakovano ostro odzvali. Po njihovih navedbah so razlogi za napovedano tožbo povsem neutemeljeni, saj pred krizo prav nobenemu, niti nadzornikom finančnega trga, ni uspelo napovedati zloma nepremičninskega trga in izbruha krize. Prav tako so se agencije vedno sklicevale na argument, da so njihove ocene le mnenja in niso obvezujoče za vlagatelje.

Ob tem v S&P-ju pojasnjujejo, da so se celo hitreje od drugih agencij odzvali na nove razmere in znižali ocene nekaterih od teh vrednostnih papirjev.

Po pisanju medijev naj bi se sicer ameriške oblasti in S&P vse do prejšnjega tedna pogovarjali o poravnavi, vendar naj bi pogovore prekinili, potem ko naj bi pravosodno ministrstvo omenilo, da bo zahtevalo vsaj milijardo dolarjev odškodnine.