Evropski poslanci so podprli strožja pravila za bonitetne agencije. Foto: EPA
Evropski poslanci so podprli strožja pravila za bonitetne agencije. Foto: EPA

V torkovi razpravi so se poslanci strinjali, da gredo pravila v pravo smer, a obžalovali, ker ne gredo korak dlje. Več jih je pozvalo k vzpostavitvi evropske bonitetne agencije.

Pravila, ki jih bodo morale med drugim spoštovati "zloglasne" ameriške bonitetne hiše Moody's, Fitch in Standard & Poor's, bi lahko začela veljati že spomladi, saj jih morajo zdaj potrditi le še članice Unije - to pa bo predvidoma le še formalnost, saj je bil načelni dogovor dosežen že konec lanskega leta.

Evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier ter irska ministrica za evropske zadeve Lucinda Creighton sta pred poslanci v torek izpostavila poglavitna področja, kjer bodo v prihodnje veljala strožja pravila.

Vzpostavlja se poseben razpored, kdaj in kolikokrat - največ trikrat letno - bodo lahko bonitetne agencije izdajale nenaročene ocene držav.

Ob ocenah še pojasnila
Obenem se uvaja večja preglednost teh ocen, saj bodo morale agencije pojasniti, na podlagi kakšnih informacij so jih pripravile. Agencije poleg tega ne bodo smele več izdajati izrecnih priporočil o politikah posameznih vlad.

Nova pravila poleg tega zmanjšujejo odvisnost in samodejno zanašanje finančnih akterjev na ocene bonitetnih agencij ter finančne institucije pozivajo k pripravi notranjih ocen tveganj.

Do leta 2020 naj bi poleg tega iz zakonodaje EU-ja izginilo vsako neposredno sklicevanje na zunanje bonitetne ocene in komisar Barnier je v torek zatrdil, da si bodo v komisiji prizadevali za to.

Uvaja se sistem civilnopravne odgovornosti za agencije, ki bodo morale ob resnih kršitev pri pripravi ocen za to odgovarjati, tudi z odškodninami prizadetim akterjem.

Z namenom preprečiti konflikt interesov nova pravila prepovedujejo oz. omejujejo kapitalske deleže in s tem povezane finančne interese med bonitetnimi agencijami in ocenjevanimi subjekti.

Pomemben element so koraki za zagotavljanje večje konkurenčnosti na trgu bonitetnih agencij, tudi z uvajanjem sistema rotacije naročnikov med agencijami.