Gre za prvi obsežni trgovinski dogovor od ustanovitve WTO-ja leta 1995. Foto: EPA
Gre za prvi obsežni trgovinski dogovor od ustanovitve WTO-ja leta 1995. Foto: EPA

Na ministrski konferenci WTO-ja na indonezijskem otoku Bali so po napornih večdnevnih pogajanjih pogajalci dosegli "zgodovinski preboj", ki bo olajšal trgovino na svetovni ravni, s tem ko bo omogočil enostavnejši čezmejni pretok blaga in revnejšim državam olajšal izvoz izdelkov na svetovne trge.

Na maratonskih pogajanjih, ki so se končala v soboto v jutranjih urah, so sodelovali predstavniki iz 159 držav. Po ocenah analitikov bi lahko dogovor svetovnemu gospodarstvu prinesel tisoč milijard dolarjev.

Skladno z novim sporazumom bodo poenostavili trenutne postopke, ki bodo olajšali in pospešili trgovanje v prihodnosti.

Gre za prvi dogovor o liberalizaciji svetovnega trgovanja v zadnjih (skoraj) 20 letih. Generalni direktor WTO-ja Roberto Azavedo je pojasnil, da bo sporazum koristil milijonom zaposlenim po vsem svetu in prinesel nova delovna mesta.
Evropska komisija sporazum pozdravlja
Evropski komisar za trgovino Karel De Gucht je prepričan, da je težko dosežen sporazum WTO rešil pred "temo nepomembnosti". "Odleglo mi je, saj sporazum vrača WTO iz teme večstranske nepomembnosti v luč večstranske aktivnosti in uspeha," je poudaril v izjavi za javnost ter dodal, da je s sporazumom rešen WTO in Balijski paket.

De Gucht meni, da bo sporazum pomagal državam v razvoju prihraniti letno okoli 325 milijard evrov.
Britanski premier David Cameron je prepričan, da bo sporazum s podiranjem trgovinskih meja zagotovil rešilno vrv najrevnejšim državam.

Poenostavljeni carinski postopki
Dogovor z Balija naj bi tudi pripomogel k jasni zavezi za uresničitev zadnjega kroga pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine, t. i. kroga iz Dohe, ki je bil nekaj časa v slepi ulici, velika gospodarstva pa so medsebojno trgovino sproščala pretežno s prostotrgovinskimi sporazumi.

Sveženj ima skupno deset posameznih dogovorov in med drugim predvideva poenostavitev carinskih postopkov. S tem bodo najrevnejše države dobile boljši dostop do trgov razvitih držav in držav z rastočim gospodarstvom.

Razvijajoče se države so dobile tudi več manevrskega prostora pri uporabi subvencij za zaščito svojih zalog hrane. Dogovor sicer predvideva tudi omejitev subvencij.